Αιμοδοσία: Τα 4 οφέλη που έχουμε εμείς οι ίδιοι όταν δίνουμε αίμα

Παρότι η αιμοδοσία είναι μία ανιδιοτελής πράξη ανθρωπισμού, φαίνεται ότι έχει οφέλη υγείας και για εμάς τους ίδιους.

αιμοδοσία αίμα istock

Η αιμοδοσία είναι ένα δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη για αίμα. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα παράλληλο όφελος και για τη δική μας υγεία όταν δίνουμε τακτικά ή μη αίμα.

Αιμοδοσία: Τα οφέλη της για τους αιμοδότες

Λειτουργεί σαν μίνι τσεκ απ

Πριν δώσουμε αίμα, θα μας γίνει μια σύντομη ιατρική εξέταση. Ο γιατρός ή ο νοσοκόμος θα μετρήσει τους σφυγμούς, την αρτηριακή μας πίεση και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα μας. Εφόσον όλα βρεθούν φυσιολογικά, θα γίνει η αιμοληψία και στη συνέχεια το αίμα θα σταλεί σε εργαστήριο όπου θα υποβληθεί σε εξετάσεις. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, από κάθε αιμοδότη μαζί με την μονάδα αίματος συλλέγονται και τρία δείγματα, τα οποία πηγαίνουν στα αντίστοιχα εργαστήρια. Ένα δείγμα προορίζεται για τον έλεγχο διαλογής όπου ελέγχονται για HIV, ηπατίτιδα Β και C, HTLV και σύφιλη. Ένα άλλο δείγμα αποστέλλεται στα κεντρικά εργαστήρια για τον μοριακό έλεγχο της ηπατίτιδας Β και C και για τον ιό HIV, ενώ το τρίτο δείγμα προορίζεται για τον έλεγχο της ομάδας αίματος. Εάν κάποια από τις εξετάσεις βγει θετική, θα ενημερωθούμε αμέσως.

Ωστόσο, ακόμη κι αν είσαι τακτική στην αιμοδοσία, αυτός ο έλεγχος που γίνεται στο αίμα δεν θα πρέπει να σε εφησυχάζει. Το ετήσιο τσεκ απ και η ενημέρωση του γιατρού σου εάν υποψιάζεσαι ότι κάτι συμβαίνει ή ότι έχεις εκτεθεί σε μολυσματικό ιό είναι πάντα απαραίτητα προκειμένου να είσαι υγιής.

Μπορεί να βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι άνθρωποι που δίνουν αίμα μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λόγω της ευκολότερης ροής του αίματος και της μείωσης του λιπιδαιμικού προφίλ, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Με την πάροδο του χρόνου, οι επανειλημμένες αιμοδοσίες μπορεί να βοηθήσουν τη ροή του αίματος με τρόπο που να είναι λιγότερο επιζήμιος για την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες αρτηριακές αποφράξεις που συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος, σε ανθρώπους με υψηλή πηκτικότητα στο αίμα (υψηλό ιξώδες), η τακτική αιμοδοσία μπορεί να μειώσει την πυκνότητα και να βελτιώσει τη ροή του αίματος.

Μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα

Παρότι πολλοί από εμάς ανησυχούν για τυχόν ανεπάρκεια σιδήρου -σε εξάρτηση ή μη με την αιμοδοσία- άνθρωποι με πλεόνασμα σιδήρου μπορεί να έχουν θέματα υγείας. Οι ενήλικες έχουμε συνήθως περίπου 3 έως 4 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα μας, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και στο μυελό των οστών. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αύξηση, την ανάπτυξη και τη μεταφορά του οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος, ωστόσο η ανεπάρκεια ή η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Σε αυτή την περίπτωση, η συχνή αιμοδοσία μπορεί να μειώσει την ποσότητα σιδήρου στο αίμα. Τέλος, μελέτη σημειώνει ένα πρόσθετο πιθανό όφελος για την υγεία της καρδιάς από τη μείωση των επιπέδων σιδήρου μετά την αιμοδοσία, καθώς τη συσχετίζει με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μπορεί να μειωθεί η ποσότητα χημικών ουσιών στο αίμα μας

Σίγουρα έχεις ακούσει/διαβάσει για τα PFAS, υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα (π.χ. συσκευασίες επεξεργασμένων τροφίμων, χαρτί ανθεκτικό στα λίπη, αφρός πυρόσβεσης). Αυτές οι χημικές ουσίες χρειάζονται πολύ χρόνο για να διασπαστούν και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, από υπογονιμότητα μέχρι μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η τακτική αιμοδοσία και η δωρεά πλάσματος αίματος συνδυάζεται με τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, που απομακρύνει και τα PFAS μεταξύ άλλων τοξινών και η διαδικασία γίνεται πιο αποτελεσματική, μειώνοντας τα επίπεδά τους στον οργανισμό.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i