Οι χρόνιοι πόνοι είναι πραγματικοί ή "στο μυαλό" μας;

Ο πόνος είναι συχνά ένας "ψευδής συναγερμός" που δημιουργείται από τον εγκέφαλο - Τι αναφέρει νέα πρωτοποριακή μελέτη.

Χρόνιος πόνος pexels

Ο χρόνιος πόνος έχει γίνει ένας πολύ κοινός "σύντροφος" και πλέον η ελπίδα της θεραπείας του αναδύεται από ένα απροσδόκητο μέρος. Μια πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, ρίχνει φως σε έναν νέο τρόπο για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Αυτή η έρευνα εμβαθύνει στην αινιγματική σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου μας και του χρόνιου πόνου, προσφέροντας βαθιές γνώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε αυτήν την εξουθενωτική κατάσταση.

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, ένα κοινό πρόβλημα

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη αποτελεί εδώ και καιρό ένα αίνιγμα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ειδικούς. Συχνά, όσοι υποφέρουν από αυτόν αισθάνονται αιχμάλωτοι του σώματός τους, αναζητώντας ανακούφιση μέσω διαφόρων θεραπειών, πολλές από τις οποίες μπορεί να προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της πραγματικής φύσης του χρόνιου πόνου στην πλάτη, υπογραμμίζοντας μια πολλά υποσχόμενη οδό για ανακούφιση.

Ο Δρ Yoni Ashar, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της έρευνας. Αναγνωρίζει τη βαθιά επίδραση που έχει ο χρόνιος πόνος στις ζωές των ανθρώπων και εντοπίζει ένα κρίσιμο κομμάτι που λείπει από το παζλ: την αντίληψή μας για τον πόνο.

Πόνοι στον αυχένα: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη μυοσκελετική υγεία σου;

Οι χρόνιοι πόνοι είναι πραγματικοί ή "στο μυαλό" μας; 

Ουσιαστικά, η μελέτη καταδεικνύει ότι με την εκ νέου απόδοση της πηγής του πόνου στο μυαλό, οι άνθρωποι βίωσαν σημαντική ανακούφιση. Αυτή η αποκάλυψη εισάγει μια νέα ιδέα στη σφαίρα της διαχείρισης του πόνου: την ιδέα ότι ο πόνος είναι συχνά "στο μυαλό". Αυτή η αλλαγή προοπτικής αμφισβητεί τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις και προσφέρει νέα ελπίδα σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Η έρευνα

Για να διερευνήσει τον αντίκτυπο των αποδόσεων του πόνου, στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 150 ενήλικες που υπέφεραν από τη μέτρια σοβαρή χρόνια οσφυαλγία. Μέσω της θεραπείας επανεπεξεργασίας πόνου (PRT), οι συμμετέχοντες έμαθαν να αντιλαμβάνονται τα σήματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο ως λιγότερο απειλητικά. Τα αποτελέσματα δεν ήταν παρά εκπληκτικά: τα δύο τρίτα των ατόμων που υποβλήθηκαν σε PRT ανέφεραν ότι ήταν χωρίς πόνο, ή σχεδόν έτσι, μετά τη θεραπεία, σε πλήρη αντίθεση με το μόλις 20% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη βασική σημασία της ακρίβειας στην απόδοση του πόνου. Πριν υποβληθούν σε θεραπεία PRT, μόνο το 10% των συμμετεχόντων πίστευε ότι ο πόνος τους είχε κάποια σχέση με τον εγκέφαλό τους. Ωστόσο, μετά τη θεραπεία, το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 51%. Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι όσο περισσότεροι συμμετέχοντες άλλαζαν την οπτική τους για να αποδώσουν τον πόνο τους στο μυαλό ή στις εγκεφαλικές διαδικασίες, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της έντασης του χρόνιου πόνου στην πλάτη που ανέφεραν.

Οι γνώσεις του Δρ Ashar σχετικά με τον ρόλο του εγκεφάλου στον χρόνιο πόνο είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Κατανοώντας ότι ο πόνος είναι συχνά ένας "ψευδής συναγερμός" που δημιουργείται από τον εγκέφαλο, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν ότι δεν υπάρχει τίποτα βασικά λάθος με το σώμα τους. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι απελευθερωτική και ενδυναμωτική, προσφέροντας τους ασθενείς κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο κατά μέτωπο, χωρίς τον φόβο που τους έχει κυριεύσει για τόσο καιρό.

Η λύση, μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου

Ένα από τα βασικά σημεία αυτής της πρωτοποριακής έρευνας είναι η σημασία της συζήτησης του ρόλου του εγκεφάλου στον χρόνιο πόνο με τους ασθενείς. Σε πολλές ιατρικές συζητήσεις, η εστίαση τείνει να επικεντρωθεί σε βιοϊατρικές αιτίες πόνου, συχνά παραμελώντας τον ρόλο του εγκεφάλου. Ωστόσο, όπως απέδειξε ο Δρ Ashar και η ομάδα του, αυτή η αλλαγή προοπτικής μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στη θεραπεία του χρόνιου πόνου στην πλάτη. Ουσιαστικά, αυτή η μελέτη ενθαρρύνει τους γιατρούς να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου. Εξερευνώντας θεραπείες που απευθύνονται στους εγκεφαλικούς οδηγούς του χρόνιου πόνου, ανοίγουμε έναν κόσμο δυνατοτήτων για ασθενείς που υποφέρουν στη σιωπή για πάρα πολύ καιρό.

Πόνος στην πλάτη; 5 τρόποι να τον ανακουφίσεις φυσικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i