Πόνοι στον αυχένα: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη μυοσκελετική υγεία σου;

Η σωστή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του μυοσκελετικού συστήματος.

πόνοι στον αυχένα iStock

Η σωστή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του μυοσκελετικού συστήματος. Ενώ πολλοί άνθρωποι εστιάζουν στην άσκηση και τη στάση για να βελτιώσουν την υγεία του αυχένα, ο αντίκτυπος της διατροφής στους μύες του λαιμού, την πυκνότητα των οστών και τη συνολική στάση του σώματος συχνά υποτιμάται. Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας του λαιμού και ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για να ακολουθήσεις προκειμένου να ενισχύσεις την υγεία του αυχένα σου; 

1. Πρωτεΐνη για τη συντήρηση των μυών:

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυϊκών ιστών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης υποστηρίζει τη συντήρηση και την αποκατάσταση των μυών. Οι μύες γύρω από τον λαιμό και το πάνω μέρος της πλάτης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος. Συμπερίλαβε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, τόφου, φασόλια και φακές στη διατροφή σου.

2. Ασβέστιο και βιταμίνη D για την οστική πυκνότητα:

Τα δυνατά οστά παρέχουν τη βάση για μια υγιή στάση. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο ενισχύει τα οστά, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφησή τους. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και η έκθεση στο ηλιακό φως είναι εξαιρετικές πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών.

3. Μαγνήσιο για μυϊκή χαλάρωση:

Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στη μείωση της μυϊκής έντασης. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που αντιμετωπίζουν σφίξιμο των μυών του λαιμού. Πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυλλώδη λαχανικά.

4. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τον έλεγχο της φλεγμονής:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στους μύες και τις αρθρώσεις. Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες), οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια είναι πλούσιες πηγές αυτών των υγιεινών λιπαρών.

5. Ενυδάτωση για μυϊκή λειτουργία:

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας και την πρόληψη των μυϊκών κράμπες. Το νερό υποστηρίζει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους μύες και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών. Επιδίωξε να πίνεις αρκετό νερό όλη την ημέρα.

6. Βιταμίνες Β και C για συνδετικό ιστό:

Οι βιταμίνες Β και C είναι απαραίτητες για την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει την υγεία των συνδετικών ιστών, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων και των τενόντων. Τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, οι πιπεριές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές αυτών των βιταμινών.

7. Κάλιο για την ισορροπία ηλεκτρολυτών:

Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των μυϊκών συσπάσεων. Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε κάλιο όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, το σπανάκι και οι πατάτες μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία των μυών.

8. Αντιφλεγμονώδεις τροφές για την υγεία του λαιμού:

Πρόσθεσε αντιφλεγμονώδεις τροφές στη διατροφή σου για να βοηθήσεις στη μείωση της φλεγμονής και της δυσφορίας των μυών. Τα μούρα, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το πράσινο τσάι είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

9. Απόφυγε την υπερβολική ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα:

Η υπερβολική ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μυοσκελετική υγεία. Περιόρισε την πρόσληψη σνακ με ζάχαρη και επεξεργασμένων τροφίμων. 

Πιάσιμο στον αυχένα: 3 ασκήσεις για να διώξεις την ένταση και να χαλαρώσεις την περιοχή

Κυρτοί ώμοι: Ίσιωσε την πλάτη με αυτές τις ασκήσεις από τη Χριστίνα Μαυρίδου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i