7 πράγματα που δεν κάνει ποτέ ένας οδοντίατρος

Για γερά και υγιή δόντια ένας οδοντίατρος δεν θα ακολουθούσε ποτέ κάποιες κακές συνήθειεις.

dontia


Αυτές τις επτά κακές συνήθειες στοματικής φροντίδας καλό είναι να τις αποφεύγεις, εάν θέλεις να έχεις γερά και υγιή δόντια. Κάθε οδοντίατρος τις αποφεύγει.

Εάν δίνεις προτεραιότητα στη στοματική σου υγεία, σίγουρα δεν είσαι η μόνη.  Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το 92% των ατόμων το 2022 και το 2023 πιστεύουν ότι η στοματική υγεία παίζει βασικό ρόλο στη συνολική υγεία τους. (Και έχουν δίκιο!)

Η έρευνα τονίζει επίσης ότι η πανδημία COVID-19 άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πολλά άτομα προσεγγίζουν την ολιστική ευεξία. Λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και της ολικής υγείας του σώματος, πολλοί άνθρωποι βελτίωσαν τις συνήθειες στοματικής υγείας τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Επομένως, είναι απολύτως λογικό ότι αν θεωρείς ότι είσαι ένα από αυτά τα άτομα, τότε δες τι δεν κάνει ποτέ ένας οδοντίατρος, και δεν θέλει να κάνεις ούτε εσύ (ναι, εσύ!).

Αυτά είναι τα 7 πράγματα που ένας οδοντίατρος δεν κάνει ποτέ


1. Δεν βουρτσίζει τα δόντια του μετά από όξινο φαγητό

Εάν βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά την κατανάλωση ενός όξινου φαγητού ή ποτού, αυτή είναι μια συνήθεια που πρέπει να εγκαταλείψεις το συντομότερο δυνατό γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών σου.

2. Δεν βουρτσίζει καθόλου τα δόντια του
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), θα πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες. Το να μην βουρτσίζεις αρκετά τα δόντια σου, ή και καθόλου, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

3. Δεν μασάει ή δεν σπάει σκληρές τροφές με τα δόντια του
Το να μασάς παγάκια ή σπόρους ποπ κορν μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά αυτά προκαλούν πρόβλημα στα δόντια σου. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το να μασάς παγάκια ή να προσπαθείς να σπάσεις με τα δόντια σου κάποιον σκληρό ξηρό καρπό, μπορεί να ξεκολλήσει κάποια θήκη αποκατάστασης, ένα σφράγισμα ή  να ραγίσει κάποιο δόντι.

4. Δεν χρησιμοποιεί οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες
Η οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σου. Προτίμησε μία μαλακή ή μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα.

5. Δεν αμελεί τη χρήση οδοντικού νήματος
Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα πάνε πακέτο. Η μη χρήση του οδοντικού νήματος είναι ένας σίγουρος τρόπος για τη δημιουργία πλάκας και ουλίτιδας.

Σύμφωνα με την ADA, η χρήση οδοντικού νήματος βοηθά στον καθαρισμό των περιοχών των δοντιών σας που είναι δύσκολο να φτάσει η οδοντόβουρτσα, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις τερηδόνα και ουλίτιδα. Η ADA συνιστά να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

6. Δεν παραμελεί τον οδοντιατρικό έλεγχο
Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία σου, γι' αυτό μην τον παραλείπεις! Είναι μια στιγμή που μπορείς να ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί στον οδοντίατρό σου ενώ ο έλεγχος μπορεί να εντοπίσει νωρίς οδοντιατρικά προβλήματα. Και εδώ ισχύει η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

7. Δεν ανοίγει με τα δόντια του συσκευασίες
Πιθανότατα είμαστε όλοι ένοχοι αυτής της κακής συνήθειας. Το να χρησιμοποιείς τα δόντια σου ως εργαλείο ανοίγματος για συσκευασίες και μπουκάλια είναι μια επικίνδυνη συνήθεια, καθώς μπορεί να τα σπάσει. Επομένως, προτίμησε το ανοιχτήρι και άφησε τις συσκευασίες και τα μπουκάλια στην άκρη. Δεν είναι για τα δόντια σου! Κυριολεκτικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i