Ακράτεια ούρων: Αν αρχίζεις να τα... χάνεις υπάρχει λύση!

Η ακράτεια δεν είναι ταμπού, δεν αφορά μόνον τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και πρέπει η γνώση να μοιράζεται ώστε το φυσιολογικό να είναι αποδεκτό.

TENA istock

Ψιθυρίζεις. Κρύβεσαι. Ντρέπεσαι. Για την περίοδο, τον οργασμό, την εμμηνόπαυση. Ακόμη και για την ακράτεια ούρων. Κι όμως είναι ανάγκη να μιλάς ανοιχτά σε κάθε ηλικία.

Η ακράτεια από στρες είναι ο πιο κοινός τύπος ακράτειας ούρων. Αν και επηρεάζει 1 στις 3 γυναίκες παραμένει ωστόσο ακόμη θέμα ταμπού γιατί είναι συνυφασμένη με τη γήρανση, έναν ακόμη μύθο στα γυναικεία ζητήματα.

Τι είναι η ακράτεια από στρες;
 

Η aκράτεια από στρες προκαλεί διαρροή ούρων όταν κάτι ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη σου (το όργανο του ουροποιητικού συστήματος που συγκρατεί την ούρηση). Μπορεί να παρουσιάσεις μια μικρή διαρροή ούρων όταν βήχεις, φτερνίζεσαι ή γελάς. Επίσης, εάν γυμνάζεσαι κάνοντας τρέξιμο ή σηκώνεις κάποιο βαρύ αντικείμενο, αυτό ενδέχεται να υγράνει το εσώρουχό σου.
 

Τι την προκαλεί;

Η ακράτεια από στρες συμβαίνει από ξαφνική πίεση στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα. Αυτή η πίεση αναγκάζει τον μυ του σφιγκτήρα μέσα στην ουρήθρα να ανοίξει για λίγο, επιτρέποντας την απώλεια ούρων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως σκύψιμο, άλμα, βήχας ή φτέρνισμα, για παράδειγμα, μπορεί να πιέσει την ουροδόχο κύστη σου.
 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
 

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ακράτεια ούρων. Η ακράτεια ούρων δεν είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Είναι σημάδι ενός προβλήματος που μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη θεραπεία. Οι παράγοντες κινδύνου για ακράτεια από στρες περιλαμβάνουν:
 

  • Εγκυμοσύνη και κολπικός τοκετός
  • Εμμηνόπαυση
  • Επεμβάσεις στην κοιλιά ή στον κόλπο γιατί ενδέχεται να καταστρέψουν τα νεύρα της περιοχής.
  • Άσθμα, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, επειδή αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.
  • Νευρολογικές παθήσεις, κακώσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, βλάβες του κινητικού νευρώνα ή προβλήματα στη σπονδυλική στήλη απορρυθμίζουν το μηχανισμό της εγκράτειας.
  • Υστερεκτομή
  • Χρόνιος βήχας
  • Διαβήτης
  • Πρόπτωση της μήτρας

Τριπλή προστασία, καλύτερη αντιμετώπιση

Οι σερβιέτες περιόδου είναι καταπληκτικές όταν έχεις περίοδο. Αλλά δεν κάνουν για την ακράτεια. Αντί να χρησιμοποιείς κάτι που είναι εν μέρει αποτελεσματικό γιατί να μην χρησιμοποιείς κάτι που προορίζεται αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό; Οι σερβιέτες TENA Discreet έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις μικρές διαρροές, ενώ οι σερβιέτες περιόδου όχι. Σου προσφέρουν τριπλή προστασία από διαρροές, οσμές και υγρασία.

  1. Είναι λεπτές και διακριτικές και δεν αφήνουν καμία οσμή να διαπεράσει χάρη στις μικρο-πέρλες που περιέχουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη αμμωνίας και την ανάπτυξη βακτηρίων και ουρολοιμώξεων.
  2. Είναι ειδικά σχεδιασμένες για το pH και την πυκνότητα των ούρων, και θα σε βοηθήσει να νιώθεις ασφαλής και προστατευμένη όταν το χρειάζεσαι. Η αίσθηση φρεσκάδας διαρκεί λόγω των πολύ απορροφητικών πολυμερή που συγκρατούν τα υγρά. Έτσι σου εξασφαλίζει 12 ώρες πραγματικής στεγανότητας με τη σερβιέτα να παραμένει στεγνή, όπως και εσύ.
  3. Ο σχεδιασμός τους βασίζεται στο σχήμα του γυναικείου σώματος, κάτι που εξασφαλίζει ασφαλή και άνετη εφαρμογή, προσφέροντάς σου προηγμένη προστασία για όλες τις ανάγκες.

Προστατεύει την αυτοπεποίθησή σου

Η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση που συνοδεύεται από αίσθημα ντροπής, που με τη σειρά του οδηγεί σε απομόνωση, σε άγχος, κατάθλιψη, ενώ σε μικρότερες ηλικίες συνδέεται με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η αμηχανία ή ο φόβος ότι μπορεί να συμβεί μπροστά στον σύντροφό τους μπορεί να οδηγήσει στο σημείο να εγκαταλείψουν τη σεξουαλική τους ζωή καθώς δεν νιώθουν πια ελκυστικές. 

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους βαθμούς ακράτειας ούρων να υπάρχει ολοκληρωμένη και σαφής ενημέρωση για την πάθηση. Η γνώση του τι ακριβώς σου συμβαίνει, η εξάλειψη των ενοχών και η ενημέρωση για πιθανές λύσεις θα τονώσει σημαντικά το ηθικό σου.

Εάν έχεις ακράτεια και παρατηρείς θλίψη, καταθλιπτικά συμπτώματα, έλλειψη ύπνου και αλλαγές στη διάθεσή σου συνιστάται να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο που μπορεί να σε βοηθήσει.

Γίνε ακράτητη!

Μην αφήνεις την ακράτεια να σε με κρατάει πίσω ακόμα και από καθημερινές δραστηριότητες. Τώρα έχεις τριπλή προστασία, 12ωρη στεγανότητα και καλή υγιεινή, που θα σε βοηθήσουν να μη χάνεις τίποτα στη ζωή σου, από εδώ και μπρος! 

ΤΕΝΑ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i