Στέρηση ύπνου: Τι θα σου συμβεί όταν δεν κοιμάσαι όσο πρέπει

Αυτά είναι τα 5 στάδια της στέρησης ύπνου και τα συμπτώματα που προκαλούν.

αυπνια_συμπτωματα Istock

Η στέρηση ύπνου εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν κοιμάται επαρκώς. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα περάσεις μια ολόκληρη μέρα (ή ημέρες) χωρίς ύπνο ή θα κοιμάσαι λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να είναι ένα οξύ ή χρόνιο πρόβλημα. Η οξεία στέρηση ύπνου εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας ή δύο ημερών, ενώ η χρόνια στέρηση ύπνου είναι ένα διαρκές, μακροπρόθεσμο θέμα, που χαρακτηρίζεται από το ότι ένα άτομο χάνει επαρκή ύπνο για εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα άτομο να αντιμετωπίσει στέρηση ύπνου. Συνήθως, προκαλείται από παράγοντες του τρόπου διαβίωσης που δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Σε ορισμένες λιγότερο κοινές περιπτώσεις, η στέρηση ύπνου μπορεί να προκληθεί από υποκείμενες παθήσεις ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Όποιος και εάν είναι ο λόγος που αντιμετωπίζεις στέρηση ύπνου θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Διάβασε aκόμη: Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Αυτό το απλό hack του TikTok θα σε νυστάξει!

Στέρηση ύπνου: Τι συμβαίνει όταν δεν κοιμάσαι όσο πρέπει

στερηση_υπνου
Istock

Στάδιο 1: 24 ώρες χωρίς ύπνο

Το να περάσεις ένα πλήρες 24ωρο χωρίς ύπνο θα είναι πιθανότατα δυσάρεστο, αλλά δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και θα μπορέσεις να αναρρώσεις γρηγορότερα. Ο κύριος κίνδυνος που σχετίζεται με αυτό το στάδιο στέρησης ύπνου είναι ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων λόγω κούρασης.

Στάδιο 2: 36 ώρες χωρίς ύπνο

Το στάδιο 2 της στέρησης ύπνου συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει μείνει 36 ώρες χωρίς ύπνο. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να βιώσεις κάτι που ονομάζεται "μικροϋπνοί" ή ακούσια να αποκοιμηθείς για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά. Τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου που σχετίζονται με αυτό το στάδιο περιλαμβάνουν: εξασθενημένη μνήμη, δυσκολία στην εκμάθηση νέων πληροφοριών, αλλαγές συμπεριφοράς, δυσκολία στην επικοινωνία.

Στάδιο 3: 48 ώρες χωρίς ύπνο

Το στάδιο 3 είναι επίσης γνωστό ως ακραία στέρηση ύπνου και εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει μείνει 48 ώρες χωρίς ύπνο. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να εμφανίσεις παραισθήσεις ή/και μια αίσθηση αποπροσωποποίησης.

Στάδιο 4: 72 ώρες χωρίς ύπνο

Μέχρι το στάδιο 4 της στέρησης ύπνου, ένα άτομο έχει μείνει τρεις ημέρες χωρίς ύπνο. Αυτό θα προκαλέσει αυξημένη επιθυμία για ύπνο και συχνότερες περιπτώσεις μικρούπνου. Μπορεί να εμφανίσεις πιο έντονες παραισθήσεις και διαταραγμένη σκέψη.

Στάδιο 5: 96+ ώρες χωρίς ύπνο

Στο στάδιο 5 της στέρησης ύπνου, μπορεί να μην μπορείς να ερμηνεύσεις/ αναγνωρίσεις την πραγματικότητα. Αυτό αναφέρεται επίσης ως ψύχωση στέρησης ύπνου.

Tips για να αντιμετωπίσεις την στέρηση ύπνου

Έλεγξε για υποκείμενες αιτίες: Ορισμένες παθήσεις ή φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο σoυ. Η θεραπεία μιας πάθησης ή η προσαρμογή ενός φαρμάκου μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να αποκατασταθεί το πρόγραμμα του ύπνου σου.

Εφάρμοσε ένα καλό πρόγραμμα: Αρχικά, χρησιμοποίησε το κρεβάτι σου μόνο για ύπνο και σεξ. Μάθε στο σώμα σου ότι το υπνοδωμάτιο είναι μέρος ξεκούρασης/ θετικών συναισθημάτων. Επιπλέον,πήγαινε στ κρεβάτι σου για να κοιμηθείς την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Πάρε έναν υπνάκο: Εάν σου αρέσει να κοιμάσαι μέσα στην ημέρα, επέλεξε να το κάνεις το μεσημέρι. Ο ύπνος αργά μέσα στη μέρα μπορεί να επηρεάσει τον βραδινό σου ύπνο. Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολία να κοιμηθείς το βράδυ, τότε το να μην κοιμάσαι καθόλου μπορεί να σε κάνει να νυστάζεις περισσότερο το βράδυ και πιο πιθανό να κοιμηθείς περισσότερες ώρες.

Γυμνάσου νωρίς: Η άσκηση διεγείρει το σώμα και τον εγκέφαλο, γι' αυτό φρόντισε να ολοκληρώσεις την άσκησή σου τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πας στο κρεβάτι σου.

Πρόσεξε τη διατροφή σου: Mείνε μακριά από τροφές που προκαλούν καούρα και απομάκρυνε τρόφιμα και ποτά πλούσια σε καφεΐνη (σοκολάτα, τσάι, καφές, σόδα) τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο. Tέλος, μην πίνεις αλκοόλ για τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείς.

Διάβασε aκόμη: Ο ύπνος με το σουτιέν σου κάνει καλό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i