Ο ύπνος με το σουτιέν σου κάνει καλό;

Ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος είναι ότι το να κοιμάσαι με το σουτιέν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο, στήθος, το δέρμα και τον ύπνο σου. Ωστόσο υπάρχουν 6 οφέλη, δες ποια είναι.

new_life istock

Υπάρχουν έξι πιθανά οφέλη το να κοιμάσαι με το σουτιέν, ειδικά εάν αναρρώνεις από κάποια χειρουργική επέμβαση ή θηλάζεις. Μάθε ποια είναι αυτά.

Το να πέσεις στο κρεβάτι για να κοιμηθείς απαιτεί άνεση, ηρεμία και σωστή θερμοκρασία. Ωστόσο η "άνεση" όταν αποφασίζεις να κοιμηθείς με το σουτιέν δεν είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σου. Λοιπόν, γιατί να κοιμηθείς με το σουτιέν; 

1. Μειώνει τον πόνο στο στήθος

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, 1 στα 3 άτομα με πόνο στο στήθος (μασταλγία) διαπιστώνει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου.

Μάλιστα, έως και το 70% των γυναικών εμφανίζουν πόνο στο στήθος κάποια στιγμή. Οι συνήθεις αιτίες πόνου στο στήθος περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικές αλλαγές, λόγω περιόδου.
  • Καρκίνος του μαστού, όπως ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού, ο οποίος ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων του μαστού.
  • Γαλουχία, που πολλές φορές προκαλεί πόνο στο στήθος.
  • Μεγάλοι μαστοί, που μπορεί να καταπονήσουν τους συνδέσμους και τους ιστούς του μαστού.
  • Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με την καρδιά ή το στήθος.
  • Το σφιχτό σουτιέν, κυρίως αυτό που περιέχει μπαλένα.


2. Προστατεύει το στήθος κατά το θηλασμό

Η γαλουχία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο στήθος. Και ας το παραδεχτούμε - οι μαστικοί αδένες δεν ενδιαφέρονται αν προσπαθείς να ξεκουραστείς. Το πρησμένο ή γεμάτο στήθος μπορεί να προκαλεί πόνο, ειδικά όταν αλλάζεις στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φορώντας ένα υποστηρικτικό σουτιέν ενώ κοιμάστε:

  • Κρατάει τα επιθέματα θηλασμού στη θέση τους.
  • Διατηρεί τις θηλές καθαρές και απαλλαγμένες από βακτήρια.
  • Μειώνει το τρίψιμο της θηλής.
  • Υποστηρίζει τη δομή του στήθους.

Φρόντισε το σουτιέν σου να είναι υποστηρικτικό αλλά όχι πολύ σφιχτό. Το να φοράς ένα πολύ σφιχτό σουτιέν ενώ θηλάζεις μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος και πιθανώς να φράξει τους γαλακτοφόρους πόρους και να δημιουργήσει μαστίτιδα.

3. Προλαμβάνει τις μυκητιάσεις

Σε όλους αρέσει να νιώθουν ζεστά και άνετα στο κρεβάτι. Ξέρεις όμως τι άλλο αγαπά ένα ζεστό περιβάλλον; Οι μυκητιάσεις. 
Όταν είσαι καλυμμένη με κουβέρτες και ιδρώνεις, είναι το τέλειο περιβάλλον για μυκητιάσεις.

Το να φοράς σουτιέν στο κρεβάτι βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας κάτω από το στήθος και μειώνει την τριβή. 

4. Μειώνει τον ερεθισμό της θηλής

Η τριβή είναι ένας συνηθισμένος λόγος για τον πόνο στη θηλή, ρώτα οποιονδήποτε μανιώδη δρομέα. Ενώ μπορεί να μην τρέχεις μαραθώνιο καθώς κοιμάσαι, οι θηλές σου μπορεί να πονέσουν από την τριβή που προκαλούν:

  • Τα στενά μπλουζάκια, ειδικά αν έχουν ανάγλυφη υφή.
  • Τα σεντόνια (αν κοιμάσαι γυμνή).
  • Τα σουτιέν ύπνου που είναι πολύ χαλαρά

5. Βοηθά στην ανάρρωση μετά την επέμβαση

Είναι σημαντικό να υπάρχει περίδεση στο στήθος σου μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο περιορισμός της κίνησής τους μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση προστατεύει τα ράμματα και τις τομές. Μετά από οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης μαστού (συμπεριλαμβανομένης της μειωτικής μαστού), η συμπίεση μπορεί να βοηθήσει:

  • Στη μείωση της συλλογής υγρών.
  • Στη μείωση του πόνου.  
  • Στο να παραμείνουν στη θέση τους οι παροχετεύσεις.

Οι περισσότεροι καρδιοχειρουργοί και χειρουργοί μαστού συνιστούν στις ασθενείς να φορούν σουτιέν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, ακόμη και όταν κοιμούνται.
 

6. Μειώνει τις ραγάδες

Οι ραγάδες συμβαίνουν όταν το δέρμα σας διαστέλλεται ή συρρικνώνεται ξαφνικά, λόγω κάποιας δίαιτας express ή λόγω εγκυμοσύνης. Όταν συμβαίνουν αυτές οι ξαφνικές αλλαγές, το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματός σου (το σύστημα υποστήριξης του δέρματος) μπορεί να σπάσουν. Καθώς το δέρμα επουλώνεται, αυτά τα σπασίματα μπορεί να γίνουν ραγάδες.

Οι ραγάδες στο στήθος είναι συχνές - ειδικά εάν το στήθος σας αλλάζει μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα σουτιέν υποστηρίζουν τη δομή του δέρματός σου, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i