The way out of burnout: Ένας ψυχαναλυτής εξηγεί ότι δεν αρκεί μόνο το να χαλαρώσεις

O Josh Cohen περιγράφει τι χρειάζεται να κάνουμε για να διαχειριστούμε τη φάση του burnout.

burnout istock

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και το άγχος που φέρνουν, οι αυξημένες επαγγελματικές αλλά και οικογενειακές υποχρεώσεις και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες γύρω μας, οδηγούν συχνά σε αυτό που αποκαλούμε burnout. Είναι ένα σύνδρομο που πλέον έχουμε μάθει να εντοπίζουμε αλλά δύσκολα βρίσκουμε τρόπο να απεγκλωβιστούμε από αυτό. Κυρίως γιατί δεν αρκεί απλά να σου πει κάποιος "χαλάρωσε". Ο ψυχαναλυτής Josh Cohen σε άρθρο του στον Economist με τίτλο The way out of burnout γιατί.

"Δεν μπορεί απλά να μην κάνει τίποτα"

Ένας ασθενής του, ο Elliot, ήρθε αντιμέτωπος με το σύνδρομο burnout και αποφάσισε να πάρει μία εβδομάδα άδεια. Το σχέδιό του ήταν να κοιμηθεί μέχρι αργά, να διαβάσει ένα μυθιστόρημα, να περάσει μια εβδομάδα χαλαρών δραστηριοτήτων και ίσως να δει και τα τελευταία επεισόδια από την αγαπημένη του σειρά. Ωστόσο, αντ' αυτού έπιασε τον εαυτό του να γεμίζει το πρόγραμμά του με μουσεία, συναυλίες, θέατρο και συναντήσεις φίλων σε νέα μπαρ και εστιατόρια. Έπειτα έβαλε επισκέψεις στο γυμναστήριο, μαθήματα ισπανικών και διαρρύθμιση επίπλων στο σπίτι. Κάπου στην πορεία αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να κατεβάσει ρυθμούς. Ένιωσε πιο εξαντλημένος από ποτέ.

Οι φίλοι του στο Facebook και το Twitter σχολίαζαν αστειευόμενοι πως όλα όσα έκανε ήταν πιο κουραστικά κι από την ίδια τη  δουλειά. Ο ίδιος αναρωτήθηκε: "Προσπαθώ να καταλάβω πώς κατάφερα να κάνω τόσα πολλά ενώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Κάπως το να μην κάνεις τίποτα μοιάζει αδύνατο. Πώς μπορώ απλά να μην κάνω τίποτα;" Ο Josh Cohen εξηγεί ότι ο Elliot σημειώνοντας ότι δεν μπορεί απλά να μην κάνει τίποτα κρίνει τον εαυτό του από την οπτική της κουλτούρας που βλέπει με περιφρόνηση την αδράνεια. Θέλοντας να παραμείνει παραγωγικός οδηγεί τον εαυτό του κατευθείαν στην εξάντληση αφού λόγω τόσων ασχολιών είναι αδύνατο να ξεκουραστεί.

Το πραγματικό πρόβλημα ενός ανθρώπου που υποφέρει από burnout

Αυτό είναι, σύμφωνα με τον Cohen, η δυσκολία ενός ανθρώπου που υποφέρει από burnout. Το αίσθημα της εξάντλησης που συνοδεύεται από έναν καταναγκασμό να συνεχίσεις να κάνεις πράγματα είναι μία διπλή δέσμευση που το κάνει αδύνατο να εντοπίσεις πώς να το διαχειριστείς. Το burnout εμπεριέχει την έλλειψη της ικανότητας να χαλαρώσεις και απλά "να μην κάνεις τίποτα". Αποτρέπει τον κάθε άνθρωπο από το να αγκαλιάσει τις απλές απολαύσεις -τον ύπνο, το χαλαρό μπάνιο, τη βόλτα, τα χαλαρά γεύματα, τις ανούσιες συζητήσεις- που φέρνουν ηρεμία και ικανοποίηση. Μπορεί να είναι μη λειτουργικό να προτείνεις χαλαρές δραστηριότητες σε κάποιον που παραπονιέται ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει. 

Τι χρειάζεται για να επανακτήσουμε την ικανότητα να μην κάνουμε τίποτα ή έστω πολύ λίγα; Ίσως θα περίμενε κανείς από έναν ειδικό σαν τον Cohen που υπηρετεί την επιστήμη της ψυχανάλυσης να προτείνει αυτή αλλά γνωρίζει ότι είναι απαιτητική συναισθηματικά, παίρνει χρόνο και συχνά είναι κοστοβόρα. Άλλωστε δεν λειτουργεί για όλους. 

Οι εξωγενείς δυσκολίες απαιτούν αντίστοιχες λύσεις

Στις λιγότερο βαριές περιπτώσεις του burnout, συχνά το θέμα είναι ότι οι δυσκολίες που φέρνουν εξάντληση είναι εξωγενείς. Ο προσωπικός χρόνος και η ενέργεια μπορεί να έχει εξαντληθεί από γεγονότα της ζωής σου ή την απαιτητική εργασία. 

Δείτε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i