Πώς θα καταλάβεις αν υπάρχει μόλυβδος στο φιτίλι του κεριού; | Είναι επικίνδυνο

Το άναμμα των αρωματικών κεριών κάνει το σπίτι σου να μυρίζει όμορφα αλλά η καύση τους αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

candles istock

Γεμίζουν τα σπίτια μας με υπέροχα αρώματα. Ένα άρωμα καρύδας σε πηγαίνει σε μια παραλία στο Μπαλί ή η βανίλια - λεβάντα κάνει το άγχος σου να υποχωρεί. Όμως ο αντίκτυπος της καύσης των αρωματικών κεριών στην υγεία μας είναι μεγάλος.

Η χρήση των αρωμάτων έχει συνδεθεί με ημικρανίες, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού και με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Έξαρχο, παθολόγο. Τι περιέχουν τα αρωματικά κεριά και τι προκαλούν:

Πτητικές ενώσεις

Τα κεριά εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), μερικές από τις οποίες είναι ερεθιστικές. Επιπλέον, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα αέρια και να σχηματίσουν πρόσθετους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τι υπάρχει σε όλα αυτά τα αρώματα και τις μυρωδιές; Φορμαλδεΰδη, αλκοόλη, εστέρες και αποστάγματα πετρελαίου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Πονοκέφαλοι, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή είναι μερικά από τα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί από την εισπνοή αυτών.

Αιθέρια έλαια

Ορισμένοι κατασκευαστές κεριών χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για να αποφύγουν τα μειονεκτήματα των τεχνητών αρωμάτων. Αλλά αυτά συνοδεύονται και από κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, το Thujone, που βρίσκεται στα αιθέρια έλαια, έχει συνδεθεί με βλάβη του νευρικού συστήματος. Ενώ η κινναμαλδεΰδη, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα κεριά με άρωμα κανέλας, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και αλλεργική αντίδραση.

Διώξε τις τοξικές ουσίες από το σπίτι

Παραφίνη

Τα περισσότερα κεριά είναι φτιαγμένα από κερί παραφίνης – και προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι αυτό μπορεί να προκαλεί καρκίνο (αν και είναι ακόμα υπό έρευνα). 

Όταν καίγεται η παραφίνη, μπορεί να απελευθερώσει ακετόνη, βενζόλιο και τολουόλιο στον αέρα, όλα τα γνωστά VOC που είναι καρκινογόνα. Είναι οι ίδιες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στις εκπομπές καυσίμου ντίζελ!

Σύμφωνα με μια μελέτη από το State University της Νότιας Καρολίνας, το κερί παραφίνης μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη. Τα κεριά παραφίνης απελευθερώνουν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες στον αέρα. Για ένα άτομο που ανάβει ένα κερί κάθε μέρα για χρόνια ή απλώς το χρησιμοποιεί συχνά, η εισπνοή αυτών των επικίνδυνων ρύπων στον αέρα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη κινδύνων για την υγεία όπως καρκίνος, αλλεργίες, ακόμη και άσθμα.

Φιτίλι με μόλυβδο

Ορισμένες μάρκες κεριών χρησιμοποιούν φιτίλι όπου το βαμβάκι τυλίγεται γύρω από άλλο υλικό, όπως μέταλλο για να είναι σταθερό. Αυτό όμως παράγει τοξική αιθάλη, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στους πνεύμονες. Στο παρελθόν, ο μόλυβδος χρησιμοποιούταν σε κεριά, αλλά το 2003, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ απαγόρευσε τη χρήση πάνω από 0,06% μολύβδου σε ένα φιτίλι. Έκτοτε ο μόλυβδος αντικαταστάθηκε από ψευδάργυρο και κασσίτερο. Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κεριά είναι πιο ασφαλή. μπορεί ακόμα να απελευθερώνουν ίχνη μολύβδου και άλλων τοξινών στο περιβάλλον.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν υπάρχει μόλυβδος στο φιτίλι;

Δοκίμασε αυτό το απλό τεστ. Τρίψε το φιτίλι ενός άκαυτου κεριού σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί. Εάν το φιτίλι αφήσει ένα γκρίζο σημάδι σαν μολύβι, πιθανότατα υπάρχει μόλυβδος σε αυτό. Αν δεν βγει γκρι, μάλλον είσαι ασφαλής.

Ο ειδικός εξηγεί: "Ανεξάρτητα από το αν παράγονται τεχνητά ή υπάρχουν φυσικά, κάθε ουσία ξένη προς το σώμα ενέχει κίνδυνο. Μπορεί να μην είναι όλες οι ουσίες καρκινογόνες, αλλά επιβαρύνουν επιπλέον το συκώτι και οι μεταβολικές μας διεργασίες δεν μπορούν να τις επεξεργαστούν."

Δες και αυτό: 10 αρωματικά, festive κεριά που θα σε βάλουν αμέσως σε xmas mood

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i