Πώς οι τοξικοί άνθρωποι σου προκαλούν σπυράκια; Τι να κάνεις

Σπυράκια; Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν διάφοροι παράγοντες, ένας από αυτόύς είναι οι τοξικοί άνθρωποι. Δες πώς να τα αντιμετωπίσεις

acne istock

Το στρες είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικά συναισθήματα όπως άγχος, μελαγχολία, κατάθλιψη, ακόμη και πανικό. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και μπορεί, χωρίς να το θέλεις, να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σου, όχι μόνο διανοητικά και συναισθηματικά, αλλά και σωματικά.

Επιπλέον, τοξικοί άνθρωποι, κακές συμπεριφορές, ανώφελα συναισθήματα, όλα αυτά δημιουργούν καταστάσεις που σίγουρα μπορεί να σου προκαλούν στρες και αυτό με τη σειρά του να προκαλεί εξάρσεις ακμής. 

Δες και αυτό: 3 λόγοι που βγάζεις σπυράκια και δεν είχες σκεφτεί

Πότε εμφανίζονται τα σπυράκια;

Τα εξανθήματα από στρες, εκτός από το στρες, συνήθως οφείλονται σε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα (π.χ. γύρη, ασθένεια, παρενέργειες φαρμάκων κ.λπ.). Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μπορεί να εμφανιστούν μετά από τα εξής:

  • Προπόνηση με υπερβολική καταπόνηση
  • Θάνατο στον στενό κοινωνικό κύκλο ή την οικογένειά σας
  • Διακοπή καπνίσματος, αλκοόλ ή δραστική αλλαγή στη διατροφή 
  • Δύσκολες στιγμές στο σχολείο ή στη δουλειά
  • Έναρξη μιας νέας φάσης ζωής, όπως γάμος, δουλειά, δημιουργία νέων φίλων, μετακόμιση σε μια νέα πόλη κ.λπ.
  • Μακροχρόνια αϋπνία
  • Κακή υγιεινή ή κακές συνθήκες διαβίωσης
  • Διαζύγιο γονέων ή χωρισμός
  • Επιπλέον, άτομα που έχουν ιστορικό ψυχικής ασθένειας, όπως διπολική διαταραχή ή χρόνια αϋπνία, μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι αγχωτικές καταστάσεις επιδεινώνουν το δέρμα τους περισσότερο από άλλους.

Διαφορές μεταξύ εξανθήματος στρες και άλλων δερματικών παθήσεων

Υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις που συγχέονται λόγω στρες. Μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Ακμή: Σπυράκια, μαύρα στίγματα, κύστεις, ερεθισμός… Τα "πρόσωπα" της ακμής είναι πολλά και διαφορετικά για τον καθένα.
  • Κνιδωτικό εξάνθημα: Είναι ένα κόκκινο, εξογκωμένο εξάνθημα με φαγούρα στο δέρμα. Ο ιατρικός όρος για το κνιδωτικό εξάνθημα είναι κνίδωση.
  • Θερμικό εξάνθημα: Το εξάνθημα λόγω θερμότητας είναι η συσσώρευση ιδρώτα και ρύπων που φράσσουν τους πόρους λόγω ζέστης και υγρασίας.
  • Ροδόχρους ακμή: Συνήθως εκδηλώνεται με κόκκινα σπυράκια και ερεθισμό στο δέρμα.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Είναι κόκκινα σπυράκια και προκαλούν φαγούρα, που μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει οιδήματα και φουσκάλες.
  • Έκζεμα: Εμφανίζεται με κνησμό, ξηρότητα, κοκκίνισμα, απολέπιση του δέρματος και μικρές φυσαλίδες με διάφανο υγρό.
  • Έρπης ζωστήρας: Εμφανίζεται συνήθως ως εξάνθημα με φουσκάλες που εντοπίζονται συνήθως στον κορμό.

Το εξάνθημα από στρες προκαλεί φαγούρα και σπυράκια γεμάτα με διαυγές υγρό.

Μάθε επίσης: Πόσο τοξικός είναι ο αέρας του σπιτιού μας όταν μαγειρεύουμε ή καθαρίζουμε;

Πώς να αντιμετωπίσεις ένα εξάνθημα στρες

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το εξάνθημα στρες για να ανακουφιστείς.

1. Κάνε διαχείριση στρες και άγχους

Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης ενός εξανθήματος στρες είναι να χρησιμοποιήσεις τεχνικές ανακούφισης από το στρες με έναν ψυχοθεραπευτή. Η κατανόηση του τι σου προκαλεί άγχος μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτές τις καταστάσεις. 

Μερικές χρήσιμες τεχνικές ανακούφισης από το άγχος περιλαμβάνουν την άσκηση, το να βγαίνεις έξω, να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να πηγαίνεις βόλτες, να κάνεις τεχνικές αναπνοής και να βρίσκεις χόμπι που σου αρέσουν.

2. Διατήρησε μια υγιή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος

Μαζί με τη χρήση τεχνικών ανακούφισης από το άγχος, η τήρηση μιας ρουτίνας υγιεινής που είναι ήπια για το δέρμα σου είναι σημαντική για την αποφυγή τυχόν εξανθημάτων στρες ή αλλεργικών αντιδράσεων στα προϊόντα. Σκέψου τα ακόλουθα:

  • Απόφευγε τη μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα υγρασίας.
  • Απόφευγε τα στενά ρούχα. 
  • Χρησιμοποίησε προϊόντα περιποίησης μαλλιών χωρίς άρωμα και βαφές
  • Περιόρισε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.

3. Πήγαινε στο φαρμακείο

Χρησιμοποίησε ένα αντιισταμινικό για να ανακουφίσεις τον επώδυνο κνησμό, τη φλεγμονή του δέρματος, ή την κνίδωση. Εάν η διαχείριση των επιπέδων του άγχους δεν βοηθά στην απομάκρυνση του εξανθήματος, επίλεξε προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν σε δερματικές παθήσεις.
Δοκίμασε μία κρέμα καλαμίνης, CeraVe ή Bepanthol.

4. Επισκέψου τον δερματολόγο

Ας υποθέσουμε ότι ένα εξάνθημα από στρες επαναλαμβάνεται συνεχώς. Η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο θα σε βοηθήσει και θα λάβεις την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κορτικοστεροειδή, κυκλοσπορίνη κ.λπ.) που μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει τη δημιουργία κνίδωσης.

5. Μείνε μακριά από την τοξικότητα 

Ας υποθέσουμε ότι ακολουθείς έναν τρόπο ζωής με υψηλό στρες, όπως ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα, βιώνεις μια ανασφαλή περίοδο ή περιβάλλεσαι από τοξικούς ανθρώπους. Σε αυτή την περίπτωση το άγχος συσσωρεύεται και έχεις έξαρση εξανθήματος από στρες. Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου, να απομακρύνεις τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου και να μειώσεις το στρες.

Διάβασε: 5 κινήσεις για να απελευθερώσεις την ένταση και το στρες από το σώμα σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i