Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική διάβασε παρακάτω.

cancer istock

Όλοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από καρκίνο, ανεξάρτητα από το πού ζουν στον κόσμο, το επίπεδο του εισοδήματός τους ή αν είναι CEO ή πρόσφυγες. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου υπενθυμίζει σε όλους ότι με την επαγρύπνηση και τη λήψη έγκαιρης θεραπείας, όταν ανακαλυφθεί ο καρκίνος - μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης, αλλά να καταστήσει αυτή την ασθένεια αποτρέψιμη και ιάσιμη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι νέες θεραπείες που έχουν αλλάξει τα δεδομένα

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου: Γιατί είναι η σημαντική η σημερινή ημέρα;

Πιστεύουμε ότι είναι μια ευκαιρία για όλους να κάνουν κάτι για να μειώσουν τον αντίκτυπο του καρκίνου. Στόχος είναι να σωθούν ζωές ευαισθητοποιώντας, προωθώντας την εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τους άλλους να ενεργούν ηθικά και να υποστηρίξουν τη μάχη κατά του καρκίνου που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Η έμφαση δίνεται στην αισιοδοξία. Αναλαμβάνοντας δράση, μπορούμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτή η ασθένεια στην υγεία μας. Μάθε γιατί είναι σημαντική η σημερινή ημέρα.

cancer
istock

1. Ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καρκίνος ευθύνεται για σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Η αυξημένη συνειδητοποίηση των σχετικών παραγόντων κινδύνου και οι προληπτικοί έλεγχοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου κατά 30-50% και του αριθμού των θανάτων που προκαλούνται από αυτόν.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής, ιδιαίτερα το κάπνισμα και η παχυσαρκία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των περισσότερων καρκίνων και δεν είναι ξεκάθαροι σχετικά με τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της ασθένειας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτήν την πρόκληση είναι να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα. Οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ ιδρυμάτων, εταιρειών, κυβερνήσεων, συστημάτων υγείας και ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, στην προώθηση της πρώιμης διάγνωσης, στη χρηματοδότηση θεραπείας και στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων. Σε κάθε επίπεδο, ο συνδυασμός προσπαθειών παρέχει την καλύτερη ευκαιρία να μετατραπούν οι ιδέες σε δράση.

2. Εστίαση στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου

Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη (μείωση ή εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου) είναι οι καλύτεροι τρόποι για την καταπολέμηση του καρκίνου. Όχι μόνο η έγκαιρη διάγνωση κακοήθων ή προκαρκινικών αναπτύξεων θα σώσει ζωές, αλλά θα μειώσει επίσης την οικονομική και ψυχολογική πίεση των απαραίτητων θεραπειών που ακολουθούν.

Η ιατρική έρευνα συμβάλλει στην ανάπτυξη άμυνας κατά του καρκίνου. Σήμερα, ασθενείς μεταξύ 9 και 44 ετών μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (το εμβόλιο HPV), ο οποίος παρέχει προστασία εφ' όρου ζωής. Ο αριθμός των απαιτούμενων ενέσεων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Οι συνεχώς αυξανόμενες γνώσεις μας μας βοήθησαν να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν την ασθένεια. Για παράδειγμα, η κατανόηση ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να σταματήσεις το κάπνισμα και να μείνεις μακριά από τοποθεσίες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ανάλογα με την κατάσταση, αυτές οι πληροφορίες μπορεί επίσης να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις εάν θα φορέσεις μάσκα για προστασία από τη ρύπανση.

3. Καταπολέμηση του καρκίνου

Η μελέτη της βιολογίας του καρκίνου έχει κάνει απίστευτα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, προάγοντας σημαντικά την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, τους τύπους και τις αιτίες του καθώς και τη θεραπεία. Όμως, δυστυχώς, η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να στερείται πρόσβασης σε ένα πλήρες φάσμα βασικών υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας εγκύων και νεογνών, τακτικών εμβολιασμών, υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και θεραπείας χρόνιων ασθενειών.

Με τη διάδοση της ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με το πώς η ανισότητα επηρεάζει τη φροντίδα για αυτήν την ασθένεια και την εφαρμογή αποτελεσματικών σχεδίων που βασίζονται στην κοινότητα, μπορούμε να αλλάξουμε τα σημερινά δεδομένα. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i