Ο ύπνος σου διακόπτεται από νυχτερινές κράμπες στα πόδια; 3 άγνωστες αιτίες

legs istock

Εάν επώδυνες κράμπες στα πόδια σου σε έχουν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, η κατάσταση μπορεί να είναι τρομακτική.

Μπορεί να νομίζεις ότι οφείλεται στη θέση στην οποία κοιμάσαι, αλλά υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γνωρίζεις για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια από αυτό. Μάθε τι πρέπει να γνωρίζεις.

Τι είναι οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια;

Σύμφωνα με τον νευρολόγο Ανδρέα Π. Μούστρη: Οι νυκτερινές κράμπες είναι ακούσιες μυικές συσπάσεις που εμφανίζονται στα κάτω άκρα πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι συσπάσεις τυπικά εμφανίζονται απότομα, διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα (ενίοτε λεπτά) και εξαφανίζονται με το τέντωμα και τις μαλάξεις των προσβεβλημένων μυών.  

Συνήθως εντοπίζονται στις γάμπες, αν και μπορεί να εμφανιστούν στους μυς των άκρων ποδών ή των μηρών. Κατά τη διάρκεια της κράμπας, οι προσβεβλημένοι μυς γίνονται σκληροί, η δε σύσπαση συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος ανακουφίζεται με τη λύση της. Ωστόσο, μπορεί να παραμένει ευαισθησία για αρκετές ώρες μετά το επεισόδιο.

Ποιοι παθαίνουν νυχτερινές κράμπες στα πόδια;

Οι νυχτερινές κράμπες γίνονται πιο συχνές καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και, δυστυχώς, μπορεί να γίνονται και πιο συχνές.

Τις περισσότερες φορές, οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια οφείλονται σε:

1. Υποθυρεοειδισμός ή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Εάν αντιμετωπίζεις συχνές κράμπες στα πόδια, ο γιατρός σου θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών σου είναι φυσιολογικό.

2. Ενδοφλέβια σκευάσματα σιδήρου  

Εκτός από τα παγωμένα πόδια η έλλειψη σιδήρου προκαλεί επίσης μυρμήγκιασμα στα πόδια και κράμπες. Η ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου σημαίνει η απευθείας χορήγηση σιδήρου μέσω περιφερικής φλέβας όπου αναμιγνύεται σίδηρος με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στη γεύση (π.χ. μεταλλική γεύση), πονοκέφαλο, αδιαθεσία ή τάση εμετού, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, νυχτερινές κράμπες, δύσπνοια, κνησμός, εξάνθημα, αλλαγές στην πίεση αίματος ή σφυγμού, καούρα και πρήξιμο στο σημείο έγχυσης.

3. Καθιστική ζωή και εργασία

Η καθιστική ζωή και η ορθοστασία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους και παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κράμπας στα πόδια. Έτσι, αν είσαι αναγκασμένη να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε ήπιες διατάσεις, αλλά και να εντάξεις την άσκηση στο πρόγραμμά σου, ώστε να αυξήσεις τη ροή αίματος.

Επίσης μεγάλη σημασία έχει και η στάση του σώματος, καθώς η κακή στάση του  μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των μυϊκών και αρθρικών προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις νυχτερινές κράμπες.

Μπορεί οι κράμπες στα πόδια να είναι σημάδι σοβαρών καταστάσεων;

Εάν νιώθεις συνεχώς συμπτώματα στα πόδια σου όπως κράμπες, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνο, που ανακουφίζονται με το να σηκώνεσαι και να περπατάς, μπορεί να έχεις σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις όπως μυοπάθειες, νευροπάθειες, ριζοπάθειες, μυελοπάθειες, συνδέονται με συχνότερες μυϊκές κράμπες, αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες.

Αν διαπιστώσεις ότι έχεις δύο έως τρεις κράμπες κάθε βράδυ για εβδομάδες έως μήνες, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν νευρολόγο.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις κράμπες στα πόδια;

Όταν αρχίσουν οι κράμπες στα πόδια, ξεκίνα ήπιες διατάσεις των μυών. Επιπλέον, αυτό που μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα περιλαμβάνει μασάζ της περιοχής και εφαρμογή θερμαντικού επιθέματος.

Πολλές φορές, η άμβλυνση των συμπτωμάτων είναι εφικτή με απλές, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, εξηγεί ο νευρολόγος, όπως:

  • Κατανάλωση άφθονων υγρών
  • Διατάσεις των μυών προ της κατάκλισης
  • Αποφυγή στενών υποδημάτων

"Η φαρμακευτική θεραπεία έχει θέση όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, διαταράσσουν τον ύπνο και οι προηγούμενες παρεμβάσεις δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ενδέχεται να υπάρξει όφελος με τη χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου (κυρίως σε εγκύους), βιταμινών συμπλέγματος Β ή βιταμίνης Ε. Εναλλακτικά, μπορούν να δοκιμαστούν μυοχαλαρωτικά ή γκαμπαπεντίνη.¨καταλήγει ο νευρολόγος.

Διάβασε ακόμη: Διατροφή και κράμπες: Ποιες τροφές βοηθούν ώστε να μειωθούν οι κράμπες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i