Υποθαλαμική αμηνόρροια | Πώς η Cynthia Donovan βοήθησε την Εριέττα Κούρκουλου να ανακτήσει τον κύκλο της

Η Cynthia Donovan, η ειδικός που βοήθησε την Εριέττα Κούρκουλου να ανακτήσει τον κύκλο της, μιλά αποκλειστικά στο SHAPE και εξηγεί τι είναι η υποθαλαμική αμηνόρροια..

period istock

Από τη Μελίνα Σιδηροπούλου

Η διατροφολόγος Cynthia Donovan, ειδικός στην υποθαλαμική αμηνόρροια, μιλά αποκλειστικά στο Shape για τις στερητικές δίαιτες και την εξαντλητική άσκηση που οδηγούν στη διακοπή της περιόδου και για το πώς η ενδοκρινολογική διαταραχή μπορεί να διορθωθεί απολύτως φυσικά.

 

Αφορμή για να προσεγγίσουμε την Cynthia Donovan υπήρξε μία ανάρτηση της Εριέττας Κούρκουλου. Στη φωτογραφία η Εριέττα κρατούσε ένα τεστ εγκυμοσύνης, θέλοντας να επιστήσει την προσοχή σε ένα ζήτημα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες, τη λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια, ευχαριστώντας την ειδικό που τη βοήθησε να ανακτήσει τον κύκλο της.

Η διατροφολόγος Cynthia Donovan ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Shape να μιλήσει για την Υποθαλαμική Αμηνόρροια στην οποία εξειδικεύτηκε ύστερα από τη δική της περιπέτεια.

"Αγωνίστηκα για πάνω από 5 χρόνια ψάχνοντας να βρω τι "έφταιγε" σε μένα. Κανένας γιατρός δεν μπορούσε να μου πει, και όσοι αποπειράθηκαν έκαναν λάθος διάγνωση (πολυκυστικές ωοθήκες) και μου έδιναν αντισυλληπτικά (τα οποία παρήγαγαν μια "ψεύτικη" περίοδο) ή προγεστερόνη (η οποία δεν ξεκινάει την περίοδο).

Αναγκάστηκα να αναζητήσω θεραπεία γονιμότητας επειδή μου είπαν ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μείνω έγκυος. Ήταν ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος και μετά την απόκτηση του δεύτερου μωρού μου με φυσικό τρόπο, δεν ήθελα ποτέ καμία γυναίκα να παλέψει όπως εγώ. Υπάρχει άλλος τρόπος για να είναι μια γυναίκα υγιής και γόνιμη και είμαι αποφασισμένη να διαδώσω αυτό το μήνυμα και να υποστηρίξω όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες μπορώ" τόνισε.

Τι είναι η υποθαλαμική αμηνόρροια;

Η υποθαλαμική αμηνόρροια (ΥΑ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την απουσία περιόδου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λόγω δυσλειτουργίας στην περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου απελευθερώνοντας ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες να κάνουν τη δουλειά τους! Όταν ο οργανισμός δεν τρέφεται ή δεν ξεκουράζεται αρκετά, ο υποθάλαμος αποπροσανατολίζεται προκαλώντας τη διακοπή της περιόδου ή ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση.

 

Υπάρχει επαρκής κατάρτιση των γιατρών για την υποθαλαμική αμηνόρροια;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν καλά την υποθαλαμική αμηνόρροια στο σύνολό της. Υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 1,62 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 18 έως 44 ετών στις ΗΠΑ και 17,4 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Πρέπει να γίνει καλύτερη δουλειά στα Πανεπιστήμια, θα πρέπει να μάθουν οι γιατροί να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Δεν αρκεί να ρωτήσει κανείς "πότε ήταν η τελευταία σας περίοδος;", αλλά αν η περίοδος έρχεται κάθε μήνα, πόσες περιόδους έχει χάσει μια γυναίκα στη σειρά, και στη συνέχεια να προσπαθούν να κάνουν ερωτήσεις που θα τη διαφοροποιήσουν από άλλες διαγνώσεις, όπως από τις πολυκυστικές ωοθήκες.

Το σημαντικότερο όμως είναι να εντοπιστεί το πραγματικό αίτιο: είναι το άγχος; Ο τρόπος άσκησης; Υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή; Απώλεια βάρους; Η υποθαλαμική αμηνόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια. Η πιο συνηθισμένη λάθος διάγνωση είναι να θεωρήσει κάποιος ότι μία γυναίκα δεν έχει την εν λόγω πάθηση, αλλά πολυκυστικές ωοθήκες.

Σε αυτές τις γυναίκες λένε πως μπορούν να μείνουν έγκυες μόνο με εξωσωματική γονιμοποίηση ή με αγωγή για γονιμότητα, και ότι δεν πρόκειται να έχουν και πάλι περίοδο χωρίς φάρμακα, ενώ μια γυναίκα απλώς χρειάζεται να φάει περισσότερο ή να μην εξαντλείται στην άσκηση. Και τότε η περίοδος επανέρχεται φυσιολογικά.

Πώς συνδέεται η διατροφή και η άθληση με την υποθαλαμική αμηνόρροια;

Αν δεν τρώτε αρκετά (ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας) για να τροφοδοτήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες (με ή χωρίς άσκηση) τόσο πολύ ώστε να δημιουργείτε ενεργειακό έλλειμμα, αυτές οι πληροφορίες θα μεταφερθούν στον εγκέφαλό σας.

Τελικά, ο υποθάλαμός σας ανταποκρίνεται κλείνοντας το αναπαραγωγικό σας σύστημα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει άλλες απαραίτητες σωματικές λειτουργίες, όπως ο χτύπος της καρδιάς σας και η αναπνοή των πνευμόνων σας. Η αναπαραγωγή δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση.

Στην ουσία ο εγκέφαλός σας κλείνει την επικοινωνία με το αναπαραγωγικό σύστημα μέχρι να βρει αρκετή τροφή για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης (είτε ο στόχος σας είναι να μείνετε έγκυος είτε όχι). Η ΥΑ δεν είναι ασθένεια, απλώς σημαίνει ότι το σώμα σας έχει προσαρμοστεί στη χαμηλή ενεργειακή εισροή.

Όπως ακριβώς συνέβη, μπορεί και να αναστραφεί με την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας ενέργειας στο σώμα. Η υπερβολική άσκηση μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενεργειακό έλλειμμα, αλλά το σώμα αντιλαμβάνεται την άσκηση ως πρόσθετο στρες στο σώμα, το οποίο θα συνεχίσει να στέλνει αντίστοιχα μηνύματα στον υποθάλαμο.

Ποια λάθη κάνουμε μιλώντας για τον "υγιεινό τρόπο ζωής";

Tο πρώτο λάθος είναι η υπόθεση ότι για να είναι κανείς "υγιής" πρέπει να μοιάζει με μια συγκεκριμένη εικόνα, να τρώει με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να ασκείται σε ένα συγκεκριμένο βαθμό.

Δυστυχώς, υπάρχουν τόσα πολλά μηνύματα σχετικά με την ευεξία που είναι εξαιρετικά δύσκολο σε έναν μη ειδικό να γνωρίζει τελικά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε πραγματικά "υγιείς". Οτιδήποτε ηθικοποιεί το φαγητό, ενθαρρύνει τον περιορισμό ή την αποφυγή συγκεκριμένων συστατικών και θέτει "κανόνες" σχετικά με το τι, πότε, πώς να τρώτε δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αν δεν είναι εξατομικευμένο και προτείνεται από ειδικό.

Μια άλλη λάθος πεποίθηση είναι πως πρέπει να γυμναζόμαστε καθημερινά και ότι μάλιστα οι προπονήσεις δεν μετράνε αν δεν ιδρώνουμε! Όμως, το σώμα μας δεν χρειάζεται μόνο άσκηση, αλλά και ξεκούραση.

Μιλήστε μας για τη μέθοδο Cynthia Donovan και τι περιλαμβάνει.

H δική μου προσέγγιση εστιάζει σε τρία ζητήματα:

  1. στη διατροφή,
  2. στην άσκηση/ ανάπαυση και
  3. στη νοοτροπία.

Συντονιζόμαστε με την κάθε γυναίκα στο σημείο όπου εκείνη βρίσκεται και αναλύουμε τις συνήθειες και τις αντιλήψεις της για αυτά τα τρία θέματα. Έπειτα προβαίνουμε σε διορθωτικές κινήσεις και συμπληρώνουμε τα κενά που διαπιστώνουμε.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ο χρόνος του φαγητού, οι ποσότητες που λαμβάνει από κάθε ομάδα τροφίμων, η συνολική ποσότητα φαγητού, οι φόβοι για το φαγητό κ.λπ.

Όσον αφορά την άσκηση πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίζει μια γυναίκα κάποια μορφής κίνησης, αν το επιθυμεί, αλλά εξετάζουμε καλά τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, ώστε να κάνουμε τα σωστά βήματα για να αποκτήσουμε περίοδο.

Ταυτόχρονα με τη διατροφή και την άσκηση, δουλεύουμε κυρίως τη νοοτροπία. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά για να ξεπεραστούν φόβοι σχετικά με την εικόνα του σώματος και να "ξεμάθουν" συμπεριφορές που τις περιορίζουν και δεν τους κάνουν καλό ούτε στο σώμα ούτε στην ψυχή.

Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ και των social media στην υποθαλαμική αμηνόρροια;

Με μια λέξη, καθοριστικός! Tα ΜΜΕ και τα social media μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση ευαισθητοποιώντας όλους μας για την υποθαλαμική αμηνόρροια. Γιατί στα social media υπάρχουν πολλές γυναίκες που εμφανίζονται με το "τέλειο σώμα", όμως με τις πρακτικές που ακολουθούν μπορεί να έχουν διακόψει την περίοδό τους. Μπορούμε να αλλάξουμε την αφήγηση και να ξαναδούμε τι σημαίνει υγιές δυνατό σώμα και υγεία συνολικά.

Χρήσιμα tips από τη Cynthia Donovan

Η υγεία μας είναι πολύ πιο σημαντική από την εμφάνισή μας. Δεδομένου ότι κάθε σώμα είναι μοναδικό έχει διαφορετικές ανάγκες ως προς τη διατροφή, την άσκηση και την ξεκούραση.

Σταμάτα να χαρακτηρίζεις τις τροφές ως καλές ή κακές. Η τροφή είναι το καύσιμό σου. Τρώγε ισορροπημένα γεύματα με υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Διασκέδασε με το φαγητό! Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει πάντα να τρώνε λιγότερο από τους άνδρες δεν είναι σωστή σε όλες τις περιπτώσεις (ειδικά όταν πρόκειται για την υποθαλαμική αμηνόρροια), γιατί οι γυναίκες έχουν ένα πολύπλοκο αναπαραγωγικό σύστημα να τροφοδοτήσουν.

Να απολαμβάνεις την άσκηση και την κίνησή σαου- ποτέ δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, ποτέ δεν πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές αν δεν την κάνεις. Άκουσε το σώμα σου όταν κουράζεται και σταμάτα να το πιέζεις. Αν θέλεις μια μέρα να ξεκουραστείς, απλώς κάνε το.

Κατά τη διάρκεια της διατροφικής αποκατάστασης ή μετά αναζήτησε τη σωστή υποστήριξη από έναν επαγγελματία και, αν μπορείς, βρες μια κοινότητα γυναικών που περνούν το ίδιο.

-Προσοχή: Αν παίρνεις αντισυλληπτικά και εφόσον ακολουθείς ένα έντονο, "σούπερ υγιεινό" τρόπο ζωής βάσει όσων αναφέραμε (υπερβολική άσκηση, ελάχιστη τροφή), δεν θα ξέρεις αν όντως έχεις ή όχι υποθαλαμική αμηνόρροια, γιατί οι διαταραχές "καλύπτονται" από τη δράση των αντισυλληπτικών.

*Ευχαριστούμε τη Cynthia Donovan, www.periodnutritionist.com, @period.nutritionist, TikTok: @period.nutritionist για τις πληροφορίες

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΜΑΡΤΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΕΛΕΑΝΝΑ ΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟ BODY WATER ΤΗΣ FRESH LINE. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i