4 αιτίες που προκαλούν πρόβλημα στη φωνή σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής μάθε πώς πρέπει να φροντίζεις τη φωνητική σου υγεία και τι να κάνεις για να διατηρήσεις τη φωνή σου ακέραια.

γυναίκα φωνάζει με προβλήματα στη φωνή istock

Η φωνή είναι ένας μοναδικός και εκπληκτικός ήχος. Δυστυχώς, οι περισσότεροι τείνουν να μην σκέφτονται πολύ τη φωνή τους μέχρι να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Μερικές φορές ίσως να μην μπορεί να αποτραπεί ένα πρόβλημα φωνής, όπως κάποια νευρολογική διαταραχή της φωνής. Αλλά λίγη προσοχή στη φωνητική σου υγεία θα συμβάλλει στην πρόληψη της βραχνάδας ή της φωνητικής κόπωσης.

Βράχνιασες; Πιθανές αιτίες και τί μπορείς να κάνεις

4 καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη φωνή σου

Ακολουθούν τέσσερις καταστάσεις που πρέπει να προσέξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό ή βλάβη των φωνητικών χορδών.

1. Υπέρχρηση, κακή χρήση και κατάχρηση

Αυτές οι τρεις συμπεριφορές έχουν να κάνουν με το πώς παράγεις ήχο.

  1. Υπέρχρηση: Όλοι μας χρησιμοποιούμε τη φωνή μας αλλά οι επαγγελματίες (όπως τραγουδιστές, ηθοποιοί, δάσκαλοι, υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων και πολιτικοί) πρέπει ιδιαίτερα να προσέχουν την υπέρχρηση. Οι ειδικοί συνιστούν αυτόν τον εμπειρικό κανόνα: Για κάθε 90 λεπτά φωνητικής χρήσης, χρειάζεσαι 10 λεπτά φωνητικής ξεκούρασης.
  2. Κακή χρήση: Για παράδειγμα, μια πρόσφατη τάση περιλαμβάνει την ομιλία με "glottal fry" ή "vocal fry" - που έχει χαμηλό τόνο, μονότονο, τραχύ ήχο. Οι Kardashians και η Meredith Gray στο "Grey's Anatomy" μιλάνε έτσι.
  3. Κατάχρηση: Πρόκειται για κάθε είδους συμπεριφορά που καταπονεί ή τραυματίζει τις φωνητικές χορδές, όπως ουρλιαχτά ή συχνό καθαρισμό του λαιμού.

2. Στρες

Ο λάρυγγας αποτελεί τη συναισθηματική βαλβίδα που βρίσκεται ανάμεσα στην καρδιά και τον εγκέφαλο και κυβερνάται και από τα δύο. Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν κόμπο άγχους στο λαιμό τους. Όταν πρόκειται να κλάψεις, για παράδειγμα, νιώθεις συχνά σφίξιμο στο λαιμό.

Αυτό οδηγεί σε ένταση στους μυς του λαιμού και επηρεάζει τον τρόπο που αναπνέεις. Όποτε άγχεσαι, η περιοχή του λαιμού γίνεται άκαμπτη και αυτό επιδρά στον τρόπο που παράγεις ήχο.

Μαζί με τις τεχνικές διαχείρισης του στρες, μερικές φορές προτείνεται η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (Myofascial Release) χειροθεραπευτική θεραπεία, η οποία είναι μια πιο σύνθετη εκδοχή ενός μασάζ εν τω βάθει για τους μυς του λαιμού και των ώμων.

3. Αφυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη σωστή φροντίδα της φωνής σου. Οι φωνητικές χορδές δονούνται αρκετές εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο όταν μιλάς και ακόμη περισσότερο όταν τραγουδάς. Το νερό αραιώνει τη βλέννα ενώ λιπαίνει και προστατεύει τις φωνητικές σου χορδές καθώς δονούνται.

Οι φωνητικές χορδές αφυδατώνονται γρήγορα και χρειάζεται πολύς χρόνος για να επανενυδατωθούν, επομένως φρόντισε να πίνεις νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο καφές, τα αναψυκτικά και το παγωμένο τσάι δεν μετράνε ως ροφήματα γιατί σε αφυδατώνουν περισσότερο. Χρειάζεται να πίνεις νερό. Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν επίσης να σε αφυδατώσουν, επομένως απόφυγέ τα ή πίνε τα με μέτρο.

Επίσης, το κάπνισμα και τα φάρμακα για τη ρινική συμφόρηση μπορούν να αφυδατώσουν τις φωνητικές σου χορδές.

4. Αλλεργίες ή παλινδρόμηση που ερεθίζουν τον λάρυγγα

Ο καθαρισμός του λαιμού και ο βήχας τραυματίζουν τις φωνητικές σου χορδές. Εάν οι αλλεργίες ή οι ρινικές σταγόνες ερεθίζουν το λαιμό σου, προτού προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στις φωνητικές σου χορδές, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τα αλλεργιογόνα.

Η οισοφαγική παλινδρόμηση είναι πιο δύσκολη και συνήθως οι γιατροί δεν χορηγούν φαρμακευτική αγωγή για την παλινδρόμηση, αν δεν βρουν πρώτα την αληθινή αιτία για τον ερεθισμό του λαιμού.

Ωστόσο, καταστάσεις όπως η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR), η οποία περιλαμβάνει την ανάδρομη ροή του γαστρικού περιεχομένου στον λάρυγγα και το φάρυγγα, προκαλώντας συμπτώματα όπως βραχνάδα, χρόνιο βήχα και ανάγκη για καθαρισμό του λαιμού, χωρίς την τυπική καούρα και την αναγωγή οξέος που προκαλεί η γαστροοισοφαγική, μπορεί να βλάψει τους ιστούς του λάρυγγα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικοί συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους, αλλαγή της διατροφής και αποφυγή φαγητού πριν τον ύπνο. 

Παγκόσμια Ημέρα Φωνής: Οι φωνητικές χορδές και η υγεία τους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i