
Αν ποτέ αναρωτήθηκες γιατί η κάθε μπουκιά από το αγαπημένο σου φαγητό είναι τόσο απολαυστική και σου δημιουργεί την επιθυμία να συνεχίσεις να τρως, δεν είσαι μόνη. Όλοι έχουμε βιώσει την αίσθηση της ευχαρίστησης που ακολουθεί την κατάποση ενός νόστιμου γεύματος. Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως σε αυτό το μυστήριο και μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί νιώθουμε τόσο καλά μετά από κάθε μπουκιά.
Το μυστικό της ευτυχίας στην... κατάποση
Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βόννης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκαλύπτει ότι η αίσθηση της ευχαρίστησης που νιώθουμε μετά την κατανάλωση τροφής μπορεί να συνδέεται με μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται σεροτονίνη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις προνύμφες της μύγας των φρούτων (Drosophila) και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία της κατάποσης ενεργοποιεί ένα σύστημα στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την απελευθέρωση σεροτονίνης.
Η σεροτονίνη: Η "ορμόνη της ευτυχίας"
Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την ευημερία μας. Στους ανθρώπους, η σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την επιθυμία μας για τροφή. Στην περίπτωση των προνυμφών, όταν καταπίνουν τροφή, οι νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη ενεργοποιούνται και τους κάνουν να αισθάνονται ευχαρίστηση, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να τρώνε.
Η έρευνα
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές μικροσκοπίας ηλεκτρονίων για να αναλύσουν τα νευρικά δίκτυα στις προνύμφες των μυγών. Ανέλυσαν το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του εγκεφάλου για να κατανοήσουν πώς η διαδικασία της κατάποσης επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Βρήκαν ότι υπάρχει ένας ειδικός "ανιχνευτής τεντώματος" στον οισοφάγο των προνυμφών, ο οποίος στέλνει σήματα στον εγκέφαλο όταν καταπίνουν τροφή.
Αυτός ο ανιχνευτής συνδέεται με μια ομάδα έξι νευρώνων στον εγκέφαλο των προνυμφών που παράγουν σεροτονίνη. Όταν αυτοί οι νευρώνες λαμβάνουν πληροφορίες ότι η τροφή είναι καλής ποιότητας, απελευθερώνουν σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της ενθαρρύνει τη συνέχιση της κατανάλωσης τροφής.
Σύνδεση με τους ανθρώπους
Αν και η μελέτη επικεντρώνεται στις προνύμφες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο σύστημα μπορεί να υπάρχει και στους ανθρώπους. Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί η ευχαρίστηση που νιώθουμε μετά την κατανάλωση τροφής μπορεί να μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να τρώμε, ακόμα και όταν δεν πεινάμε πια. Επίσης, η έρευνα αυτή μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη θεραπεία διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία και η υπερφαγία.
Γιατί είναι σημαντικό
Η ανακάλυψη αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της ανθρώπινης διατροφής. Αν κατανοήσουμε καλύτερα πώς η σεροτονίνη επηρεάζει την επιθυμία μας για φαγητό, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσεις μια υπέροχη μπουκιά και θα νιώσεις την ευχαρίστηση να σε κατακλύζει, θυμήσου ότι αυτό το "ευχάριστο" συναίσθημα έχει μια επιστημονική εξήγηση. Και ίσως να είναι η σεροτονίνη που σου λέει "καλή συνέχεια" και σε κατευθύνει να απολαύσεις το επόμενο κομμάτι!
Διάβασε επίσης:
Ξέχνα τα λεφτά! Ποια φρούτα και λαχανικά φέρνουν ευτυχία;
Πώς να χακάρεις τις ορμόνες της ευτυχίας για να νιώσεις από καλά, καλύτερα!
10 τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr