Γυναικολογικοί καρκίνοι: 4 αρχές που πρέπει να ακολουθείς για να φροντίσεις τον εαυτό σου

Η φροντίδα της υγείας σου δεν είναι απλώς ευθύνη του γιατρού.

Γυναικολογικοί καρκίνοι iStock

Η υγεία σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου, και ειδικά όταν μιλάμε για γυναικολογικά θέματα, η πρόληψη και η ενημέρωση είναι βασικές. Σύμφωνα με τη Jessica Saenz από τη Mayo Clinic, οι γυναικολογικοί καρκίνοι, όπως ο καρκίνος της μήτρας, των ωοθηκών, του τραχήλου, του αιδοίου και του κόλπου, μπορεί να είναι δύσκολο να συζητηθούν, αλλά η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές, μπορείς να φροντίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να ενδυναμωθείς στην προσωπική σου υγεία. Δες παρακάτω τέσσερις σημαντικές αρχές που μπορείς να εφαρμόσεις:

1. Δημιούργησε εμπιστοσύνη με τον γυναικολόγο σου

Ο γυναικολόγος σου πρέπει να είναι κάποιος που μπορείς να εμπιστεύεσαι. Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης στη σχέση σας, γιατί σου επιτρέπει να μοιράζεσαι ειλικρινά τις ανησυχίες και τα συμπτώματά σου. Σύμφωνα με την Kristina Butler, M.D., ογκολόγο της Mayo Clinic, "Είναι δύσκολο να μιλήσεις για γυναικολογικούς καρκίνους επειδή αφορούν μέρη του σώματος που δεν συζητάμε συχνά”. Αν νιώθεις ότι οι ανησυχίες σου δεν εισακούγονται, μη διστάσεις να αναζητήσεις έναν άλλο γιατρό που να σου ταιριάζει καλύτερα.

2. Γνώρισε το σώμα σου

Εσύ είσαι η ειδικός του σώματός σου. Όταν παρατηρείς αλλαγές, συχνά είσαι η πρώτη που το αντιλαμβάνεσαι. Η ενημέρωση του γυναικολόγου σου για αυτές τις αλλαγές είναι σημαντική για τη διάγνωση και τη φροντίδα σου. Η Dr. Butler τονίζει: "Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τι είναι φυσιολογικό για εσένα. Αν κάτι επαναλαμβάνεται και δεν νιώθεις καλά με αυτό, είναι σημαντικό να το συζητήσεις”. Πρόσεξε τα συμπτώματα όπως η κολπική αιμορραγία, ο πόνος στην περιοχή της πυέλου ή η αίσθηση πρόωρου κορεσμού. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι χρειάζεσαι ιατρική εξέταση.

3. Να ενημερώνεσαι για την υγεία σου

Η γνώση είναι δύναμη. Μάθε για την υγεία σου, κρατώντας σημειώσεις για το ιατρικό σου ιστορικό, τις θεραπείες και το οικογενειακό σου ιστορικό. Η Dr. Butler προτείνει: "Είναι πάντα χρήσιμο να έχεις ένα χρονολόγιο. Κρατώντας λίστες με φάρμακα, επεμβάσεις και διαγνώσεις, μπορείς να εστιάσεις στην επίσκεψη”. Επίσης, έχεις το δικαίωμα να αποκτήσεις πρόσβαση στα ιατρικά σου αρχεία, τα οποία μπορείς να μοιραστείς με τους γιατρούς σου. 

4. Ζήτα δεύτερη γνώμη

Δεν είναι κακό να ζητάς δεύτερη γνώμη. Η Dr. Butler αναφέρει: "Είναι ανησυχητικό όταν ένας ειδικός δεν ενθαρρύνει τη δεύτερη γνώμη, γιατί οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να πάρουν την καλύτερη απόφαση για τον εαυτό τους”. Αν νιώθεις ότι οι ερωτήματά σου αγνοούνται ή ότι δεν έχεις κατανοήσει απόλυτα τη διάγνωση ή τις θεραπευτικές επιλογές σου, μη διστάσεις να αναζητήσεις άλλες απόψεις. Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι άνετα με τις αποφάσεις που αφορούν την υγεία σου.

Η φροντίδα της υγείας σου δεν είναι απλώς ευθύνη του γιατρού. Είναι και δική σου ευθύνη να είσαι ενημερωμένη και να διεκδικείς αυτό που σου αξίζει. Ακολουθώντας αυτές τις τέσσερις αρχές, μπορείς να φτιάξεις μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό σου και την υγεία σου. Να θυμάσαι ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι τα βασικά κριτήρια για την υγεία σου. 

Διάβασε επίσης: 

Καρκίνος: Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με διαιτολόγο

Η χημειοθεραπεία είναι μια δύσκολη θεραπεία - πώς θα αντιμετωπίσεις βασικές παρενέργειες

5 αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που θα μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i