
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Riverside φέρνει αισιοδοξία σε όσους ανησυχούν για τις βλαβερές επιπτώσεις των πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων (PBDE), χημικών ουσιών που βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα, όπως έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτά τα χημικά συμβάλλουν έχουν αναδειχθεί ως επικίνδυνες ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και απειλούν την υγεία.
Ποιο είναι το προβιοτικό που σε προστατεύει από τις τοξίνες
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Toxicology, αποκαλύπτει μια απρόσμενη λύση: το προβιοτικό Limosilactobacillus reuteri (LR). Αυτό το βακτήριο, που το βρίσκεις σε κοινά τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι και το kimchi, φαίνεται να προσφέρει προστασία από τις τοξικές επιπτώσεις των PBDE.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Margarita C. Curras-Collazo, διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια, στα οποία εκθέσανε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες σε PBDE για 10 εβδομάδες. Ορισμένες από αυτές τις μητέρες έλαβαν το προβιοτικό LR, ενώ άλλες όχι. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα ποντίκια που έλαβαν το προβιοτικό παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτιστικές συμπεριφορές και σύνδρομο μεταβολισμού, κάτι που προσφέρει ελπίδες ότι το LR μπορεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες αυτών των τοξικών χημικών.
Αν και η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους, ανοίγει τον δρόμο για πιθανές λύσεις πρόληψης από τις επιβλαβείς επιδράσεις των PBDE μέσω της διατροφής και των προβιοτικών.
Η νέα αυτή έρευνα υποδεικνύει ότι τα προβιοτικά μπορεί να αποτελέσουν μια απλή, χαμηλού κινδύνου παρέμβαση για την προστασία από τα αναπτυξιακά και μεταβολικά προβλήματα που προκαλούνται από περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDE). Παρόλο που η μελέτη έγινε σε ποντίκια, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία.
Η Margarita Curras-Collazo, επικεφαλής της έρευνας, τονίζει: "Με την καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των προβιοτικών και των περιβαλλοντικών τοξινών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τέτοιες θεραπείες ως πρώιμες παρεμβάσεις, με στόχο την προστασία της υγείας και την αποτροπή μακροπρόθεσμων επιπτώσεων". Παρόλο που αυτή η έρευνα δεν προσφέρει άμεση λύση για τη διαχείριση των PBDE, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση.
Mπορείς όμως να εξετάσεις το ενδεχόμενο προσθήκης τροφών πλούσιων σε προβιοτικά στη διατροφή σου, όπως γιαούρτι και προζυμένιο ψωμί. Αυτή η μικρή διατροφική αλλαγή ίσως προσφέρει μια προληπτική ασπίδα απέναντι στις περιβαλλοντικές τοξίνες.
Διάβασε επίσης:
"Θηλυκά" βότανα: Η ευεργετική δύναμή τους στον κύκλο σου
Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία του εντέρου;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr