
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι το απόλυτο comfort food, ειδικά για τους πιο πολυάσχολους και κουρασμένους. Είναι γρήγορο, νόστιμο και διαρκεί μήνες στα ντουλάπια μας. Ωστόσο, αυτό το φαινομενικά αθώο τρόφιμο κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, λόγω των χημικών που περιέχονται στις συσκευασίες του. Όπως εξηγούν οι ερευνητές Antía Lestido Cardama και Lara Pazos Soto από το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, στο The Conversation, οι κονσέρβες περιέχουν χημικές ουσίες, όπως τη δισφαινόλη Α (BPA), οι οποίες μπορεί να βλάψουν το ενδοκρινικό σύστημα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ποιες είναι αυτές οι επικίνδυνες ουσίες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;
Υδράργυρος στους τόνους σε κονσέρβα: ΜΚΟ απαιτούν επείγοντα μέτρα
Τα χημικά που βρίσκονται στις κονσέρβες
Οι κονσέρβες τόνου περιέχουν συνήθως επικάλυψη από πολυμερή υλικά, τα οποία χρησιμεύουν για να προστατεύσουν το φαγητό από την οξείδωση και να διατηρήσουν την ποιότητά του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως την επιβλαβή ρητίνη εποξειδίου που παράγεται από την δισφαινόλη A (BPA). Αυτή η χημική ουσία γνωστός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημα και συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές του μεταβολισμού, διαβήτη, παχυσαρκία και ακόμη και προβλήματα στη γονιμότητα.
Η Soto αναφέρει ότι πολλές κονσέρβες, ειδικά εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως ο τόνος σε λάδι ή μαρινάδα, δείχνουν υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης αυτών των χημικών ουσιών στο φαγητό. "Η μετανάστευση αυτών των χημικών είναι πιο έντονη σε κονσέρβες με λιπαρά τρόφιμα, όπως ο τόνος σε λάδι" εξηγεί.
Οι κίνδυνοι για την υγεία μας
Η έκθεση σε χημικά όπως το BPA και τα παράγωγά του, όπως το cyclo-di-BADGE, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Αν και οι Ευρωπαϊκές αρχές έχουν περιορίσει την ποσότητα της έκθεσης στον BPA, οι έρευνες συνεχίζονται για τις άλλες επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν οι κονσέρβες.
Μια μελέτη από την ερευνητική ομάδα FoodChemPack του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα δείχνει ότι όταν καταναλώνουμε λιπαρά τρόφιμα, η βιοδιαθεσιμότητα αυτών των χημικών ουσιών αυξάνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο λιπαρό είναι το φαγητό (όπως ο τόνος σε λάδι), τόσο περισσότερο αυτά τα χημικά απορροφώνται από το σώμα μας. Για παράδειγμα, η προσθήκη λαδιού από κονσέρβα σε σαλάτες ή μακαρόνια μπορεί να αυξήσει την έκθεσή μας σε επικίνδυνες ουσίες.
Μπορώ να τρώω κονσέρβα τόνου κάθε μέρα;
Πώς να μειώσεις την έκθεσή σου σε επικίνδυνες χημικές ουσίες
Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως τις χημικές ουσίες που περνούν από τις συσκευασίες στις τροφές μας, υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε την έκθεσή μας:
► Μην χρησιμοποιείς το λάδι από τις κονσέρβες: Αντί να το ρίχνεις στη σαλάτα ή στο φαγητό, προτίμησε να το απορρίπτεις ή να το αντικαθιστάς με φυσικό ελαιόλαδο.
► Απόφυγε το ζέσταμα των κονσερβών απευθείας: Το ζέσταμα της κονσέρβας μπορεί να ενισχύσει τη μετάδοση των χημικών ουσιών από τη συσκευασία στο φαγητό. Αν θέλεις να ζεστάνεις το περιεχόμενο, προτίμησε να το βάλεις σε σκεύος και να το ζεστάνεις ξεχωριστά.
► Προτίμησε κονσέρβες με λιγότερο λάδι: Επέλεξε τον τόνο σε νερό ή άλλες παραλλαγές με λιγότερο λίπος, για να μειώσεις την ποσότητα των χημικών που μπορεί να εισέλθουν στην τροφή σου.
Τι να βάλεις στην τονοσαλάτα αντί για μαγιονέζα (για φουλ πρωτεΐνη και γεύση)!
Πόσο επικίνδυνη είναι η μακροχρόνια έκθεση;
Η κατανάλωση κονσερβών σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει σε συσσωρευμένη έκθεση σε χημικές ουσίες. Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Σαραγόσα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα των χημικών αυξάνεται σε άτομα με χαμηλότερο pH στο στομάχι, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Παρόλο που οι συγκεντρώσεις βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συστηματική έκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Τόνος σε κονσέρβα: Είναι υγιεινός ή όχι;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr