
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το φαγητό και η παραλία συνδυάζονται με τον πιο απολαυστικό τρόπο, όμως το να απολαμβάνεις τον ήλιο και τη θάλασσα δεν πρέπει να σημαίνει ότι παραμελείς την ασφάλεια των γευμάτων σου. Όπως τονίζει ο Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Northumbria University στο Νιούκαστλ, Edward Fox, σε άρθρο του στο The Conversation, η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων, ειδικά σε ευπαθή τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Έτσι, ενώ εσύ χαλαρώνεις στην ξαπλώστρα, τα μικρόβια μπορεί να κάνουν πάρτι στο ταπεράκι σου χωρίς να το καταλάβεις.
Μπύρες και κοκτέιλ στην παραλία: Οι άγνωστοι κίνδυνοι που κρύβουν
Η σωστή διαχείριση των τροφίμων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας ευχάριστης καλοκαιρινής ημέρας και μιας απρόσμενης ταλαιπωρίας. Για να απολαύσεις το φαγητό σου στην παραλία χωρίς ανησυχίες για τροφική δηλητηρίαση, ακολούθησε αυτούς τους 7 βασικούς κανόνες που εξασφαλίζουν τη σωστή προστασία και την απόλαυση του γεύματος κάτω από τον ήλιο.
7 κανόνες για ασφαλές φαγητό στην παραλία
1. Κράτα τα φαγητά σου δροσερά
Η βασική προτεραιότητα είναι να διατηρήσεις τα ευαίσθητα τρόφιμα (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά) κρύα. Αν δεν έχεις ψυγειάκι, χρησιμοποίησέ το με πάγο ή παγωμένα μπουκάλια νερού. Βάλε το φαγητό στην ψύξη τελευταίο πριν φύγεις από το σπίτι και βγάλ’ το μόνο όταν πρόκειται να το φας, ενώ διατήρησέ το στη σκιά.
2. Μην αφήνεις το φαγητό εκτός ψυγείου για πολύ
Όταν το φαγητό είναι εκτός ψυγείου για πολλές ώρες, η πιθανότητα να αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια μεγαλώνει. Φρόντισε να καταναλώσεις τα ευαίσθητα φαγητά εντός δύο ωρών από τη στιγμή που τα βγάζεις από το ψυγείο.
3. Χρησιμοποίησε αντισηπτικά χεριών
Αν η παραλία είναι γεμάτη κόσμο, τα χέρια σου μπορεί να έρθουν σε επαφή με διάφορες επιφάνειες που έχουν μικρόβια, όπως πάγκοι, πέτρες, ή ακόμη και τις σαγιονάρες σου. Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείς από τα μικρόβια είναι να χρησιμοποιήσεις αντισηπτικό χεριών πριν από το φαγητό. Είναι ένα απλό αλλά πολύ αποτελεσματικό μέτρο που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
4. Κάλυψε το φαγητό σου
Οι μύγες και τα έντομα είναι συχνά στις παραλίες και μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια στα φαγητά σου. Βάλε τα τρόφιμα σε κλειστά μπολ ή κάλυψέ τα με καθαρό πανί ή αλουμινόχαρτο. Αυτό θα βοηθήσει να προστατευτείς από τα μικρόβια.
5. Πλύνε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδανικά για την παραλία, αλλά μόνο αν τα έχεις πλύνει καλά πριν τα βάλεις στο ταπεράκι. Ακόμα κι αν έχεις αγοράσει προπλυμένα προϊόντα, ένα καλό ξέβγαλμα με νερό θα αφαιρέσει τα υπολείμματα από το χώμα ή τη σκόνη.
6. Πρόσεχε τα σκεύη σου
Τα σκεύη που χρησιμοποιείς για να σερβίρεις μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια αν τα έχεις αφήσει πάνω σε βρώμικες επιφάνειες, όπως τα τραπέζια ή το χώμα. Πάρε αρκετές καθαρές πιατέλες, κουτάλια και πιρούνια και άλλαξέ τα συχνά για να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης.
7. Μην κρατάς υπολείμματα για την επόμενη μέρα
Αν υπάρχουν υπολείμματα φαγητού στην παραλία, μην τα αφήνεις για την επόμενη μέρα. Η συντήρησή τους χωρίς σωστή ψύξη μπορεί να είναι επικίνδυνη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου επαναχρησιμοποιούνται την επόμενη μέρα "για να μην πάνε χαμένα", με αποτέλεσμα σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Ακόμα κι αν το φαγητό δείχνει οπτικά ασφαλές, τα μικρόβια που έχουν ήδη αναπτυχθεί μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα.
4 ιδέες για υγιεινά και νόστιμα σνακ στην παραλία
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr