iStock
Η αυξημένη γλυκόζη αίματος είναι μια κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και αν κάποιος δε νοσεί από διαβήτη, μπορεί να έχει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, κάτι που τον κατατάσσει στο στάδιο του προδιαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 αποτελεί την πιο κοινή μεταβολική διαταραχή. Το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, αυξάνεται όλο και περισσότερο με τα χρόνια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, για το έτος 2021 φάνηκε ότι 537 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από διαβήτη, ενώ μέχρι το 2045 υπολογίζεται ότι θα πάσχουν 783 εκατομμύρια άνθρωποι.
Πώς να νικήσεις τη φλεγμονή με φυσικό τρόπο; Το συστατικό που υπάρχει ήδη στο μενού σου
Χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Μάλιστα, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως συχνουρία, υπερβολική δίψα, αυξημένη πείνα, μείωση σωματικού βάρους, κόπωση και έλλειψη ενδιαφέροντος ή συγκέντρωσης.
Διαγνωστικά κριτήρια Σακχαρώδη Διαβήτη:
- Η τιμή της γλυκόζης πλάσματος νηστείας είναι μεγαλύτερη ή ίση με 126 mg/dL.
- Συμπτώματα υπεργλυκαιμίας και τυχαία τιμή γλυκόζης στο πλάσμα μεγαλύτερη των 200 mg/dL.
- Επίπεδο γλυκόζης πλάσματος μεγαλύτερο των 200 mg/dL, μετά από του στόματος χορήγηση 75 gr γλυκόζης (δοκιμασία ανοχής γλυκόζης).
Στον προδιαβήτη, η τιμή της γλυκόζης πλάσματος νηστείας είναι μεγαλύτερη από 100 mg/dL.
Η γλυκόζη είναι η μορφή με την οποία οι υδατάνθρακες της τροφής, αποθηκεύονται στο σώμα και συγκεκριμένα στο συκώτι και στους μύες με την μορφή του γλυκογόνου. Όταν η υδατανθρακική πρόσληψη είναι αυξημένη, η γλυκόζη συγκεντρώνεται σε υψηλά επίπεδα στην ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυξημένες τιμές. Παρακάτω, μπορείς να βρεις μερικές συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, απλά και αποτελεσματικά, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές διατροφικές σου συνήθειες.
1. Κάνε σωστούς συνδυασμούς
Πάντα να συνδυάζεις μια πηγή υδατάνθρακα με μια πηγή λίπους ή πρωτεΐνης. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα δημιουργείται απότομη αύξηση της γλυκόζης. Παράλληλα, δεν θα νιώθεις κουρασμένος, λίγη ώρα αφού έχεις καταναλώσει ένα γεύμα, η οποία και προκαλείται λόγω της αντίστοιχης απότομης μείωσης της γλυκόζης. Για παράδειγμα, κατανάλωσε ένα φρούτο μαζί με ξηρούς καρπούς ή με λίγο τυρί.
2. Κατανάλωσε δημητριακά & προϊόντα ολικής άλεσης
Τα δημητριακά & προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έτσι πέπτονται και απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό, προσδίδοντας παράλληλα κορεσμό.

3. Κατανάλωσε πρώτα σαλάτα πριν το κύριο γεύμα σου
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά, συμβάλλουν στη μη απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος, αλλά και στο παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού. Γενικά, οι φυτικές ίνες και ιδιαίτερα οι διαλυτές, ελκύουν το νερό μέσα στο έντερο σχηματίζοντας μια ουσία μορφής τζελ, η οποία επιβραδύνει τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

4.) Προτίμησε ένα ‘αλμυρό’ αντί για ένα γλυκό πρωινό
Όταν καταναλώνεις ένα πρωινό με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. φυσικός χυμός πορτοκάλι με άσπρο ψωμί και μέλι), η γλυκόζη αυξάνεται απότομα και μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό, λίγη ώρα αργότερα. Σύμφωνα με έρευνα, το "αλμυρό" πρωινό βοηθά στην αποφυγή απότομων αυξήσεων του σακχάρου μετέπειτα, καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, ένα πρωινό, όπως αυγό, αβοκάντο και μία φέτα ψωμί ολικής (πηγή πρωτεΐνης, λίπους και υδατάνθρακα) είναι προτιμότερο από μία φέτα ψωμί με μέλι (πηγή υδατάνθρακα και σακχάρων).

5. Προτίμησε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Τρόφιμα όπως όσπρια, δημητριακά 100% ολικής άλεσης, φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αυξάνουν απότομα την γλυκόζη αίματος.
6. Αντικατάστησε τη ζάχαρη με ολιγοθερμικά γλυκαντικά
Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αντικατασταθεί από αυτήν των γλυκαντικών. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται, καθώς έχει βρεθεί ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν την σύνθεση των εντερικών βακτηρίων και έτσι να δημιουργήσουν εντερικές ενοχλήσεις.
Γνωρίζεις ότι η καστανή ζάχαρη είναι ίδια με την λευκή; Η μόνη διαφορά είναι η προσθήκη μελάσσας, η οποία και προσδίδει σε αυτή το καστανό χρώμα. Και οι δύο αποθηκεύονται στο σώμα μας με την μορφή της γλυκόζης.
7. Ασκήσου
Προσπάθησε να κάνεις φυσική δραστηριότητα, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Δοκίμασε να κάνεις διαφόρων ειδών άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, πιλάτες, βόλεϊ, αντιστάσεις, βάρη, TRX κλπ. και δες τι σου αρέσει. Έτσι, η γλυκόζη θα μεταφερθεί από την κυκλοφορία του αίματος στους μύες για να χρησιμοποιηθεί.

8. Δώσε βαρύτητα στη σειρά των μακροθρεπτικών συστατικών που καταναλώνεις
Σύμφωνα με έρευνα, η σειρά με την οποία καταναλώνεται το κάθε τρόφιμο, φαίνεται να έχει επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης. H γλυκόζη αίματος των συμμετεχόντων μειώθηκε, όταν τα λαχανικά και η πρωτεΐνη καταναλώθηκαν πρώτα, πριν από τους υδατάνθρακες, σε σύγκριση με την αντίστροφη σειρά κατανάλωσης των τροφίμων.
H γλυκόζη αίματος των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 73% όταν τα λαχανικά και η πρωτεΐνη καταναλώθηκαν πρώτα, πριν από τους υδατάνθρακες, σε σύγκριση με την αντίστροφη σειρά κατανάλωσης των τροφίμων. Οπότε κατανάλωσε πρώτα τις φυτικές ίνες, μετά πρωτεΐνες, λίπος και στη συνέχεια τους υδατάνθρακες.
6 τυριά που κρατάνε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου
2 φέτες ζαμπόν την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτήν τη νόσο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr