Ασφαλές ή επικίνδυνο; Τι συμβαίνει όταν ξαναβράζουμε το νερό στον βραστήρα;

Ξαναβράζεις το νερό σου κάθε μέρα; Δες τι λέει η επιστήμη για την ασφάλειά του και πώς επηρεάζει τη γεύση των ροφημάτων σου.

νερό στον βραστήρα iStock

Κάθε σπίτι έχει βραστήρα, και για πολλούς από εμάς αποτελεί καθημερινό gadget που χρησιμοποιούμε σε πρωινό καφέ ή τσάι. Αλλά πόσες φορές έχεις ακούσει ότι το βράσιμο του ίδιου νερού, για δεύτερη φορά, μπορεί να είναι επικίνδυνο; Ότι τα άλατα και τα μέταλλα συγκεντρώνονται και κάνουν το νερό "τοξικό"; Ο καθηγητής Faisal Hai, επικεφαλής του Σχολείου Πολιτικών, Μεταλλευτικών, Περιβαλλοντικών και Αρχιτεκτονικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Wollongong, ξεκαθαρίζει στο The Conversation ότι αυτές οι ανησυχίες είναι περισσότερο μύθος παρά επιστημονικό γεγονός.

Πέντε λόγοι για να μην πίνεις νερό από πλαστικά μπουκάλια

"Αν το νερό ήταν ασφαλές πριν, παραμένει ασφαλές και μετά από δεύτερο βράσιμο", εξηγεί ο καθηγητής. Το βράσιμο σκοτώνει τα μικρόβια και καθαρίζει το νερό, αλλά δεν δημιουργεί επικίνδυνα επίπεδα μετάλλων ή αλάτων. Ακόμα κι αν αφήσεις το νερό να βράσει περισσότερο και εξατμιστεί ένα μέρος του, η αύξηση της συγκέντρωσης ουσιών όπως φθόριο ή μόλυβδος είναι πρακτικά αμελητέα.

pexels
pexels

Τι περιέχει το νερό της βρύσης;

Ένα τυπικό δείγμα ασφαλούς πόσιμου νερού έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ελαφρώς αλκαλικό, με χαμηλό επίπεδο διαλυμένων αλάτων, που δεν προκαλεί προβλήματα στους σωλήνες ή τον βραστήρα.
  • "Μαλακό", δηλαδή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο.
  • Περιέχει φθόριο σε ασφαλή ποσότητα για προστασία των δοντιών.
  • Περιέχει ίχνη μετάλλων όπως σίδηρο και μόλυβδο, αλλά σε επίπεδα ασφαλή για την ανθρώπινη κατανάλωση.

Ακόμα και αν αφήσεις λίγο νερό να εξατμιστεί κατά το δεύτερο βράσιμο, η αύξηση των ανόργανων στοιχείων δεν είναι ποτέ αρκετή για να γίνει επικίνδυνη. Για παράδειγμα, για να φτάσει ο μόλυβδος σε επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο (0,01mg ανά λίτρο), θα έπρεπε να βράσεις περίπου 20 λίτρα νερού σε 200ml – κάτι που πρακτικά δεν συμβαίνει ποτέ στον καθημερινό βραστήρα.

Πώς το βράσιμο (ξανά) επηρεάζει τη γεύση;

Η γεύση μπορεί να αλλάξει ελαφρά λόγω δύο παραγόντων:

  • Μείωση διαλυμένου οξυγόνου: Κατά το βράσιμο, το νερό χάνει μέρος του οξυγόνου του, κάτι που μπορεί να κάνει τα ροφήματα να φαίνονται λίγο "πιο επίπεδα" στη γεύση.
  • Αλλαγή μικρών ποσοτήτων μετάλλων: Η μικρή αύξηση ορισμένων αλάτων μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς τη γεύση, αν και για τους περισσότερους ανθρώπους η διαφορά είναι δυσδιάκριτη.

Αν λοιπόν είσαι φανατική του τσαγιού ή του καφέ, ίσως να παρατηρήσεις τη διαφορά. Για τις περισσότερες περιπτώσεις όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

iStock
iStock

Παράδειγμα με φθόριο

Αν το νερό περιέχει 1mg φθορίου ανά λίτρο, όταν φτιάξεις μια κούπα 200ml, παίρνεις 0,2mg φθορίου. Αν ξαναβράσεις το υπόλοιπο νερό και εξατμιστεί ένα μικρό μέρος, η επόμενη κούπα θα έχει 0,23mg φθορίου – διαφορά αμελητέα για την υγεία σου. Το ίδιο ισχύει για όλα τα άλλα ανόργανα στοιχεία που περιέχει το νερό.

Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή σου χρήση

  • Δεν χρειάζεται να αδειάζεις τον βραστήρα κάθε φορά που φτιάχνεις καφέ ή τσάι.
  • Το βράσιμο ξανά είναι ασφαλές, αρκεί η αρχική ποιότητα του νερού να είναι σύμφωνη με τα όρια ασφαλείας.
  • Αν προσέχεις τη γεύση, μπορείς να παρατηρήσεις μικρές αλλαγές, αλλά δεν επηρεάζουν την ασφάλεια.
  • Με λίγα λόγια, μπορείς να φτιάχνεις δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη κούπα χωρίς φόβο. 

Σταμάτα να πίνεις ζεστό νερό - Διατρέχεις αυτούς τους 4 κινδύνους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i