
Μπορεί ένα καθημερινό ρόφημα να λειτουργήσει σαν φυσικό φίλτρο νερού; Οι επιστήμονες του Northwestern University λένε πως ναι και η ανακάλυψή τους ανοίγει έναν εντελώς νέο δρόμο για την αντιμετώπιση των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό ACS Food Science & Technology, έδειξε ότι η παρασκευή τσαγιού, είτε με σακουλάκια είτε με χύμα φύλλα, έχει την ιδιότητα να "παγιδεύει" επικίνδυνες ουσίες όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο, μειώνοντας την έκθεσή σου σε αυτές. Μια απλή συνήθεια, με δυνητικά σημαντική επίδραση στην καθημερινή σου υγεία.
Πώς φεύγουν οι τοξίνες από τον οργανισμό σου;
Τι ακριβώς ανακάλυψαν οι ερευνητές
Η ομάδα του Vinayak P. Dravid, PhD, καθηγητή μηχανικής στο Northwestern University, πειραματίστηκε με νερό που περιείχε βαρέα μέταλλα όπως χρώμιο, ψευδάργυρο, χαλκό, αλουμίνιο, μόλυβδο και κάδμιο. Οι ερευνητές πρόσθεσαν στο νερό διάφορους τύπους τσαγιού - φύλλα σε σακουλάκια και χύμα φύλλα - και τα άφησαν να μουλιάσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως 24 ώρες. Το αποτέλεσμα; Μέχρι και 15% του μολύβδου μπορούσε να αφαιρεθεί από ένα μόνο φλιτζάνι τσαγιού.
Σύμφωνα με τον Shindel, "ο χρόνος παρασκευής παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο - όσο περισσότερο αφήνεις το ρόφημα να σταθεί, τόσο περισσότερα μέταλλα αφαιρείς". Επιπλέον, τα σακουλάκια από κυτταρίνη (cellulose) αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά από νάιλον ή βαμβάκι, ενώ τα αλεσμένα φύλλα, ιδιαίτερα τα μαύρα, απορροφούν καλύτερα χάρη στη μεγαλύτερη επιφάνειά τους.
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα;
Τι σημαίνει αυτό για εσένα
Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν αντικαθιστά ένα σύστημα φιλτραρίσματος. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια απλή, φυσική ασπίδα ενάντια στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα. Όπως εξηγεί η Kantha Shelke, PhD, ερευνήτρια τροφίμων και λέκτορας στο Johns Hopkins University, "το εύρημα είναι εξαιρετικό γιατί δεν απαιτεί αλλαγή τρόπου ζωής ή τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει εύκολα".
Η ίδια τονίζει όμως πως τα αποτελέσματα πρέπει να εξεταστούν και σε πραγματικές συνθήκες, αφού το νερό της βρύσης περιέχει και άλλα ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τη διαδικασία απορρόφησης.
Η μικρή συνήθεια με μεγάλο αντίκτυπο
Ο μόλυβδος και το κάδμιο είναι υπεύθυνα για σοβαρές βλάβες στον οργανισμό - από νευρολογικά προβλήματα και μειωμένη γνωστική λειτουργία μέχρι βλάβες στα νεφρά και στα οστά. Αν μια τόσο απλή συνήθεια μπορεί να μειώσει έστω και ελάχιστα την έκθεση του πληθυσμού σε αυτά, τότε το συλλογικό όφελος μπορεί να είναι μεγάλο. Όπως εξήγησε ο Shindel: "Αν εκατομμύρια άνθρωποι μειώσουν έστω και κατά 1–2% την πρόσληψη βαρέων μετάλλων, το αποτέλεσμα σε επίπεδο δημόσιας υγείας θα είναι ορατό".
Ο Dravid οραματίζεται έναν κόσμο όπου τέτοιες απλές ιδέες γίνονται πραγματικά εργαλεία δημόσιας υγείας. "Φαντάσου μια μέρα όπου τα φύλλα ροφήματος θα συνδυάζονται με υλικά σαν "σφουγγάρια” για να καθαρίζουν το νερό", δήλωσε. "Αυτό μας δίνει κίνητρο να καινοτομήσουμε". Και πράγματι, αν μια μικρή καθημερινή κίνηση, όπως η προετοιμασία ενός ροφήματος, μπορεί να μειώσει την έκθεση σε τοξικά μέταλλα, τότε ίσως αξίζει να της δώσεις λίγο περισσότερο χρόνο… στο φλιτζάνι σου.
Δύο τρόποι να μειώσεις τα βαρέα μέταλλα από τον σολομό
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr