Πόνος στο αφτί; Μπορεί να είναι "καλοκαιρινή" ωτίτιδα!

Πόνος στο αφτί; Μήπως είναι ωτίτιδα; Μάθε τα βασικά για την πρόληψη αυτής της ενοχλητικής κατάστασης.

shutterstock_90949385 By Quintanilla

Συνεργάστηκε ο Νικόλαος Κανέλης, ωτορινολαρυγγολόγος

Ο πόνος στο αφτί δεν είναι μόνο ενοχλητικός, μπορεί να είναι και επιβαρυντικός για την ακοή σου. Μήπως το πρόβλημα ξεκινάει από μια ωτίτιδα;

Ωτίτιδα και καλοκαίρι

Η ωτίτιδα είναι το ίδιο συχνή το καλοκαίρι και το χειμώνα. Tα αφτιά δε βοηθούν μόνο στην ακοή αλλά και στην ισορροπία μας, γι' αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι, καθώς το νερό της θάλασσας και της πισίνας και τα μακροβούτια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή 

Πρόκειται για μόλυνση και φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του αφτιού (ο σωλήνας που οδηγεί στο τύμπανο). Πού οφείλεται Σε κακό καθαρισμό με μπατονέτα ή σε βρόμικο νερό. Όταν η κυψελίδα (το κερί που λέμε κοινώς) πάρει νερό, μεγαλώνει, στερεοποιείται και φράζει την είσοδο του ήχου. Βέβαια, ακόμη κι αν τα αφτιά είναι καθαρά, υπάρχει περίπτωση να είναι μόλυνση από μύκητα ή βακτήριο.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Εάν γνωρίζεις ότι τα αφτιά σου είναι ευαίσθητα στο νερό, κάνε καθαρισμό σε ΩΡΛ πριν πας διακοπές.
  • Προστάτεψέ τα με ειδικές ωτασπίδες για πισίνες και θάλασσα.
  • Εάν υπάρχει κερί, χρησιμοποίησε σταγόνες που το ρευστοποιούν, πάντα όμως με τη συμβουλή του ΩΡΛ σου.
  • Προληπτικά ρίχνε μερικές σταγόνες ελαιολάδου, 3-4 φορές ημερησίως για 2-3 ημέρες. Μαλακώνει και διευκολύνει τον ΩΡΛ να απομακρύνει το κερί από το αφτί.
  • Στάξε 1-2 σταγόνες καθαρού οινοπνεύματος στον έξω ακουστικό πόρο του κάθε αφτιού, μόλις βγεις από το νερό, όχι κάθετα και κατ’ ευθείαν προς το τύμπανο, αλλά στο δέρμα της περιοχής γύρω από το στόμιο του έξω ακουστικού πόρου. Το οινόπνευμα βοηθά να απορροφηθεί το νερό, ξηραίνει το αφτί και σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους μύκητες, που προκαλούν τη "νόσο του κολυμβητή".
  • Το ξίδι, επίσης, είναι αποτελεσματικό. Ανάμειξε μισό μισό με το καθαρό οινόπνευμα. Περιέχει οξικό οξύ, το οποίο είναι αντιβακτηριδιακό.
  • Απόφυγε να χρησιμοποιείς μπατονέτες, γιατί αυτές σπρώχνουν το κερί βαθύτερα στο κανάλι του αφτιού, ερεθίζουν το δέρμα του και το κάνουν να εκκρίνει υγρασία.
  • Αν ο παράγοντας είναι μολυσματικός, ο ΩΡΛ θα κάνει καθαρισμό του ακουστικού πόρου, θα σου συστήσει αντιβίωση, αντιμυκητιασική αγωγή και παυσίπονα. Απαγορεύεται η επαφή με το νερό ακόμη και στο λούσιμο σε αυτήν την περίπτωση.

Shape Health Tip: Προσοχή στις βουτιές! Μπορεί να προκαλέσουν από τρύπα στο τύμπανο και ωτίτιδα μέχρι λαβυρινθίτιδα και απώλεια της ακοής!

Διάβασε επίσης: Κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, HPV: Τι να κάνεις βήμα βήμα σε κάθε γυναικολογικό πρόβλημα

Διάβασε επίσης: Yγιής το καλοκαίρι; Οι κινήσεις για να αποφύγεις μυκητίαση και ουρολοίμωξη

Οξεία μέση ωτίτιδα

Η μέση ωτίτιδα είναι η λοίμωξη του μέσου ωτός που μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Τα παιδιά συχνά προσβάλλονται από αυτήν. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, γιατί είναι επιρρεπείς σε αυτή τη λοίμωξη. Πού οφείλεται Σε ιό ή βακτήριο. Η μέση ωτίτιδα δημιουργεί έντονο πόνο, βαρηκοΐα, πυρετό, ανορεξία. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να σπάσει το τύμπανο.

Τι πρέπει να κάνεις 

  • Να επισκεφτείς άμεσα τον ΩΡΛ. Θα σου συστήσει παυσίπονα, αντιβιοτικά, ωτικές σταγόνες, αποσυμφορητικά της μύτης.

Shape Health Tip: Εάν νιώσεις στη θάλασσα ή μετά την κολύμβηση, πόνο, μπούκωμα στο αφτί, βαρηκοΐα, βουητό, αστάθεια ή ίλιγγο, πήγαινε σε ΩΡΛ.      

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i