Πρόωρη εμμηνόπαυση: Μάθε τι είναι, αν σε αφορά και τι μπορείς να κάνεις

Γνωστή και ως πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια, η πρόωρη εμμηνόπαυση αφορά πλέον όλο και περισσότερες νέες γυναίκες. Μάθε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πώς επηρεάζει την υγεία σου.

γυναίκα αντισυλληπτικά ορμόνες εμμηνόπαυση Bespalyi

Από τον Γρηγόριο Ρομπόπουλο, ενδοκρινολόγο

Η εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας και χαρακτηρίζεται από την οριστική διακοπή της έμμηνου ρύσης. Εμφανίζεται κατά μέσο όρο στα 51 χρόνια και συνδέεται άμεσα με τη διακοπή της παραγωγής ωοθυλακίων από τις ωοθήκες και άρα το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας. Τι συμβαίνει όμως με την πρόωρη εμμηνόπαυση;

Όταν η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίς

Τις τελευταίες δεκαετίες αναφερόμαστε στην πρόωρη εμμηνόπαυση και την απώλεια της ωοθηκικής λειτουργίας σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών χρησιμοποιώντας κυρίως τον όρο "πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια" (ΠΩΑ). Ο όρος αυτός προτιμάται γιατί περιγράφει το "πρόβλημα", καθώς δε συνεπάγεται οριστική εμμηνόπαυση, αλλά αφορά τις ωοθήκες.

Τι είναι η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια

Είναι το σύνδρομο της εξάντλησης της λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών. Ως σύνδρομο έχει περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά, όπως ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια και αυξημένη συγκέντρωση θυλακιοτρόπου ορμόνης στο αίμα, η οποία πρέπει να έχει μετρηθεί εργαστηριακά τουλάχιστον δύο φορές σε απόσταση 4 εβδομάδων.

Σε τι οφείλεται

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια γι’ αυτή την πρώιμη "γήρανση" των ωοθηκών δεν είναι γνωστά. Όταν δεν οφείλεται σε ιατρική παρέμβαση, όπως, για παράδειγμα, χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων, ορμονοθεραπεία καταστολής, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία εξαιτίας κακοήθων νοσημάτων, συχνά σχετίζεται με αυτοάνοσες παθήσεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό (10-30%) των γυναικών η ΠΩΑ συνυπάρχει με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, κακοήθης αναιμία, λεύκη και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Κινδυνεύεις από την ΠΩΑ;

Η διακοπή της παραγωγής των οιστρογόνων από τις ωοθήκες έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών. Ουσιαστικά, η ΠΩΑ έχει τα ίδια συμπτώματα με την κλιμακτήριο. Οι εξάψεις, οι εναλλαγές στη διάθεση, η έντονη κούραση, η αϋπνία και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα χόμπι θα είναι συχνά. Μπορεί, επίσης, η γυναίκα να υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις. Άλλα σημαντικά πιθανά προβλήματα είναι η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την ερωτική επαφή και η μειωμένη ερωτική διάθεση. Αυτά όμως που προβληματίζουν τους γιατρούς είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η οστεοπόρωση, που αφορούν περισσότερο τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Από μελέτες έχει φανεί ότι οι γυναίκες με ΠΩΑ κινδυνεύουν τρεις με έξι φορές περισσότερο από αυτά τα νοσήματα. Επιπλέον, η εμμηνόπαυση συνδέεται με αύξηση της χοληστερίνης, διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές. Αν αθροίσεις όλες τις παραπάνω καταστάσεις, ουσιαστικά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για τη γυναίκα με ΠΩΑ είναι ίδιος μ’ εκείνον των ανδρών. Για όλους αυτούς τους λόγους η ΠΩΑ θεωρείται νόσος και συνιστάται η κατάλληλη αντιμετώπισή της.

Διάβασε επίσης: Προετοιμάσου για την εμμηνόπαυση σε 5 βήματα (τι να κάνεις πριν την εμμηνόπαυση έως και 10 χρόνια πριν!)

Διάβασε επίσης: Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεσαι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i