6 πράγματα που αξίζει να εξετάσεις αν η ψωρίασή σου δεν βελτιώνεται - συν μία νέα θεραπεία

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορούν να βελτιωθούν με εναλλακτικές και φαρμακευτικές λύσεις.

BeFunky-collage

Η ψωρίαση είναι μια δια βίου κατάσταση, μια ασθένεια δηλαδή που έχει κανείς για πάντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από κύκλους χωρίς συμπτώματα και κύκλους επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Εάν η ψωρίαση δεν βελτιώνεται μετά από μήνες θεραπείας με ένα νέο φάρμακο, ενδεχομένως να ήρθε η στιγμή για μια αλλαγή.

Ας δούμε έξι εναλλακτικούς τρόπους πιθανής βελτίωσης των συμπτωμάτων που αξίζει να δοκιμάσει κανείς:

 1. Αλλαγή φαρμάκων

Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν με πιο ήπιες θεραπείες και στη συνέχεια συστήνουν ισχυρότερες, αν η ψωρίαση του ασθενούς δεν βελτιώνεται. Εάν ένα φάρμακο δεν λειτουργεί ή σταματήσει να λειτουργεί μετά από λίγο, μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί κάτι πιο δυνατό ή ακόμα και ένα συνδυασμό διαφορετικών θεραπειών.

Ωστόσο είναι καλύτερο να δοκιμάζει κανείς ένα φάρμακο για μερικούς μήνες πριν από την αξιολόγηση του κατά πόσον ή όχι λειτουργεί. Επίσης, ποτέ δεν σταματάμε μία θεραπευτική αγωγή χωρίς τη συμβουλή του δερματολόγου μας.

 1. Επίσκεψη σε νέο δερματολόγο

Για τη θεραπεία της ψωρίασης, είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον ασθενή. Μπορεί να ανησυχεί για τις παρενέργειες ή το κόστος της θεραπείας ή να θέλει να βρει μια θεραπεία που να απαιτεί λιγότερες δόσεις κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί όλες αυτές τις ανησυχίες με το δερματολόγο του. Για αυτό, το κλειδί είναι η εύρεση ενός δερματολόγου πρόθυμου να  συνεργαστεί. Εάν δεν αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για να καταλήξει σε ένα πλάνο θεραπείας που να ταιριάζει στις ανάγκες του ασθενούς του, ο δεύτερος καλό θα ήταν να εξετάσει την επίσκεψη σε έναν άλλο γιατρό.

 1. Αλλαγή της διατροφής

Αν και δεν αναγνωρίζεται από όλους τους ειδικούς ως σημαντικός παράγοντας στις περιπτώσεις της ψωρίασης, η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πολλοί ασθενείς έχουν διαπιστώσει βελτίωση στα συμπτώματά τους μετά την προσθήκη των ακόλουθων στη διατροφή τους:

 • Ιχθυέλαιο ή άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
 • Λαχανικά
 • Από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης D
 • Προβιοτικά

Επίσης, πολλοί είδαν βελτίωση στην επιδερμίδα τους αφού μεταπήδησαν στα ακόλουθα είδη διατροφής:

Pagano. Πρόκειται για μια διατροφή που αναπτύχθηκε από τον Δρ John Pagano που δίνει έμφαση στην διακοπή των σύνθετων υδατανθράκων, των περισσότερων κόκκινων κρεάτων και των λαχανικών που ανήκουν στην κατηγορία nightshade.

Vegan. Αυτή η διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των αυγών.

Paleo. Αυτή η διατροφή βασίζεται στη μίμηση της διατροφής των κυνηγών-συλλεκτών και περιλαμβάνει ολόκληρα, ανεπεξέργαστα τρόφιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια οριστική έρευνα που να υποστηρίζει ότι οι διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψωρίασης, αλλά πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε αυτές τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές δεν βλάπτουν.

 1. Διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψωρίαση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα:

 • Αλληλεπιδρά με το φάρμακο ψωρίασης και μειώνει την αποτελεσματικότητά του
 • Αυξάνει τις σοβαρές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων
 • Μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης ύφεσης των συμπτωμάτων
 • Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης
 • Οδηγεί το σώμα στην παραγωγή περισσότερων φλεγμονώδων πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα

Εάν δεν ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει την ψωρίασή του υπό έλεγχο, θα πρέπει να εξετάσει την πλήρη απόκλιση των αλκοολούχων ποτών από τη διατροφή του.

 1. Απαλλαγή από το άγχος

Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορούν εύκολα να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης. Εάν το άγχος κυβερνά για μια περίοδο τη ζωή του ασθενούς, πρέπει να σκεφτεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να το μειώσει.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχει αναλάβει περισσότερες ευθύνες από όσες μπορεί να διαχειριστεί. Σαφώς το άγχος δεν είναι εντελώς αναπόφευκτο, αλλά υπάρχουν τρόποι που με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα. Για να διαχειριστεί κανείς το άγχος μπορεί να δοκιμάσει τα παρακάτω:

 • Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
 • Γιόγκα
 • Διαλογισμό
 • Αρωματοθεραπεία
 • Άσκηση
 • Journaling – Καταγραφή σκέψεων σε ημερολόγιο
 • Αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια
 • Βόλτες στη φύση
 • Υιοθεσία κατοικίδιου ζώου

Εάν δεν μπορεί κάποιος να μειώσει το άγχος του παρά τις προσπάθειες, αξίζει να ζητήσει από τον γιατρό του να τον παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 1. Καθημερινό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο κάθε μέρα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο δέρμα. Επίσης, ο ασθενής θα ήταν χρήσιμο να προσθέσει στο μπάνιο του άλατα Νεκράς Θάλασσας, ορυκτέλαιο, κολλοειδές πλιγούρι βρώμης ή ελαιόλαδο για να βοηθήσουν με τον κνησμό και τον ερεθισμό. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, αξίζει να χρησιμοποιήσει μια ενυδατική κρέμα μετά το μπάνιο.

Μία νέα θεραπεία για την ψωρίαση

Μπορεί να μην υφίσταται οριστική «ίαση» για την ψωρίαση αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές ή/και εναλλακτικές επιλογές αντιμετώπισης. Μάλιστα, πολλές από αυτές μπορούν να γίνουν και στο σπίτι και να βοηθήσουν αισθητά στο να απαλυνθούν τα συμπτώματα. Το σημαντικό είναι ο ασθενής να παραμένει πιστός στο πλάνο διαχείρισης που έχει επιλέξει. Εάν ωστόσο με το πλάνο αυτό η ψωρίαση δεν βελτιώνεται ή, ακόμη χειρότερα, επιδεινώνεται, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει κάτι άλλο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα νέο φάρμακο ή μια αλλαγή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ανάμεσα στις νέες θεραπείες που υπάρχουν πλέον για την ψωρίαση συγκαταλέγεται το risankizumab,του οποίου τα αποτελέσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) σχετικά με νέες ανοσολογικές θεραπείες για την ψωρίαση είναι ενθαρρυντικά.

Διάβασε επίσης: Update: Νέες θεραπείες για ψωρίαση και δερματικά νοσήματα και ψωρίαση

Το risankizumab ανήκει στους αναστολείς της IL-23, οι οποίοι με βάση νεότερα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται πως δρουν στη ρίζα της ψωρίασης και ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Εγκρίθηκε πρώτη φορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο 2019, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να λάβει έγκριση και για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας. Συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των νέων θεραπειών που εγκρίθηκαν για την ψωρίαση, στη Θετική Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

Διάβασε ακόμα: «Διαγνώστηκα με ψωρίαση»: Μία αληθινή ιστορία, σε πρώτο πρόσωπο

Διάβασε ακόμα: Ψωριασική νόσος: Οι «αλήθειες» της ψωρίασης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i