«Διαγνώστηκα με ψωρίαση»: Μία αληθινή ιστορία, σε πρώτο πρόσωπο

Η Μαίρη Μικεδάκη είναι γενική γραμματέας και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «Καλυψώ».

δέρμα ψωρίαση φαγούρα έκζεμα Tharakorn

«Ονομάζομαι Μαίρη Μικεδάκη και είμαι γενική γραμματέας και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών “Καλυψώ”. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, μη μεταδοτική, που μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Εκτός από τον πόνο και τον κνησμό που προκαλεί η νόσος, οι ψωριασικοί ασθενείς βιώνουν κοινωνικό και επαγγελματικό στιγματισμό.

Εγώ πάσχω από ψωρίαση από ηλικία 10 ετών, περισσότερο από 50 χρόνια.

Kαι θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου ζώντας με αυτή την ασθένεια. Θυμάμαι όλη μου τη ζωή να αισθάνομαι φόβο για την ασθένειά μου, γνωρίζοντας από τους γιατρούς μου ότι συνήθως επιφέρει και άλλα νοσήματα σοβαρά για τη σωματική και την ψυχική υγεία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και κατάθλιψη. Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να την κρατάμε σε ύφεση. Οι γονείς μου, θυμάμαι, πανικοβλήθηκαν και με πήγαν στους καλύτερους δερματολόγους εκείνης της εποχής. Αυτό ήταν πολύ σωστό, γιατί έγινε αμέσως διάγνωση της νόσου και οι γονείς μου ακολούθησαν πιστά την αγωγή που πρότειναν οι θεράποντες γιατροί, χωρίς να χάσουν χρόνο.

«Από το 2015 που έγινα μέλος του “Καλυψώ”, η βοήθεια από το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης ήταν πολύ μεγάλη. Η συμμετοχή σε σύλλογο ασθενών είναι σημαντική, καθώς βοηθά η συνεύρεση με συμπάσχοντες».

Από τότε και μέχρι σήμερα, δύο φορές το χρόνο, επισκέπτομαι δερματολόγο

Kαι ομολογώ ότι με την τακτική παρακολούθηση και την πιστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής έχω καταφέρει να είναι η ψωρίασή μου σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Θεωρώ ότι ο ασθενής με ψωρίαση πρέπει απαραίτητα να απευθύνεται σε δερματολόγο τον οποίο θα εμπιστεύεται και να ακολουθεί πιστά τη θεραπευτική αγωγή, αν θέλει να έχει ένα καλό αποτέλεσμα και με διάρκεια. Τέλος, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η ψωρίαση δε θεραπεύεται οριστικά, μπορούμε όμως με τη βοήθεια της επιστήμης, που συνεχώς ανακαλύπτει νέες θεραπείες, να την κρατάμε σε ύφεση και έτσι να εξασφαλίζουμε τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Το μήνυμά μου για τους συμπάσχοντες: “Να φροντίζουμε την ασθένειά μας και να έχουμε καλή ψυχολογία”».

Διάβασε επίσης: Ψωριασική νόσος: Οι «αλήθειες» της ψωρίασης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Διάβασε επίσης: 6 facts για την ψωρίαση από τη δερματολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i