8 δεδομένα για τα κονδυλώματα και πώς βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον ιό HPV, ενημερώσου για τα κονδυλώματα.

m-just-tired-of-fighting-picture-id869673376 Credit:PeopleImages

Το ήξερες πως σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ( ̴ 99%) προκαλούνται από στελέχη του ιού HPV, τα γνωστά μας κονδυλώματα; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το τέταρτο συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Επιπλέον, οι λοιμώξεις από τα στελέχη του ιού HPV ευθύνονται για μια σειρά κακοηθών και καλοηθών νεοπλασιών, που αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Τι είναι τα κονδυλώματα και πώς βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου

#1

Με τον όρο HPV χαρακτηρίζεται μια κοινή ομάδα ιών μικρού μεγέθους που προσβάλει το ανθρώπινο επιθήλιο. Περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

#2

Οι περισσότεροι τύποι μπορούν να προσβάλουν το δέρμα και να προκαλέσουν τα κοινά δερματικά κονδυλώματα, ενώ περίπου 40 από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν και το επιθήλιο των βλεννογόνων.

Διάβασε επίσης: Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: ΟΛΕΣ οι ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις με απάντηση από το γυναικολόγο μας

Διάβασε επίσης: Τι είναι οι τριχομονάδες, τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία

#3

Από τους 40 αυτούς τύπους του ιού HPV, κάποιοι είναι μπορεί να προκαλέσουν όγκους και κάποιοι άλλοι μπορούν να προκαλέσουν καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Με βάση την ικανότητα τους να προκαλούν κακοήθεις νεοπλασίες οι τύποι του ιού χαρακτηρίζονται ως «υψηλού ή χαμηλού κινδύνου».

#4

Από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους οι συχνότεροι είναι οι: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 και οι οποίοι ευθύνονται για την συντριπτική πλειοψηφία των σχετιζόμενων με τον HPV κακοηθών νοσημάτων. Αντίστοιχα από τους «χαμηλού κινδύνου» τύπους οι 6 και 11 αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή.

#5

Στη πλειονότητα των περιπτώσεων η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική και θα υποχωρήσει μόνη της. Σε περιπτώσεις που η λοίμωξη επιμένει οδηγούμαστε σε νόσο (καρκίνο ή καλοήθεις νεοπλασίες).

#6

Οι λοιμώξεις από τα στελέχη του HPV είναι πολύ συχνές και εξαιρετικά μεταδοτικές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι - ανεξαρτήτως φύλου - να εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος του ιού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

#7

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας (99%) προκαλούνται από τους «υψηλού κινδύνου» HPV τύπους.

#8

Οι ίδιοι τύποι του ιού έχουν αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο αίτιο πρόκλησης καρκίνου στο αιδοίο και το κόλπο (γυναίκες), στο πρωκτό, τη κεφαλή και το τράχηλο (κυρίως στο στοματοφάρυγγα- άνδρες και γυναίκες) και στο πέος (άνδρες).

*Τα στοιχεία προέρχονται από ενημέρωση της φαρμακευτικής εταιρείας MSD με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i