Αλήθειες και μύθοι για τα αντιβιοτικά και τη μικροβιακή αντοχή

Η λήψη των αντιβιοτικών με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο είναι ο μεγαλύτερος «ένοχος» για τη μικροβιακή αντοχή.

φάρμακα αντιβιοτικά ανθεκτικά βακτήρια Stas_V

H μικροβιακή αντοχή (Μ.Α.) αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους το χρόνο. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (WAAW) μάθε τα λάθη και τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών.

Το τεράστιο πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων ξεκινά από εμάς

«Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προβλήματα. Υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050 θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, περισσότερους από αυτούς που θα προκαλεί ο καρκίνος. Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για το θάνατο 33.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, προκάλεσαν 670.000 λοιμώξεις! Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι από τέτοια μικρόβια» εξηγεί η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου*.

Αλήθειες και μύθοι για τα αντιβιοτικά και τη μικροβιακή αντοχή

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσµατικά σε όλες τις λοιμώξεις

Λάθος! Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσµατικά µόνο στις λοιµώξεις που προκαλούνται από ευαίσθητα µικρόβια. ∆υστυχώς, τα µικρόβια γίνονται ολοένα και περισσότερο ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Αντιθέτως, για τη θεραπεία λοιµώξεων που προκαλούνται από ιούς, δε θα πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά. ∆εν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά έναντι των ιών.

Μικροβιακή αντοχή σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισµός γίνεται ανθεκτικός στα αντιβιοτικά

Πρόκειται για συνήθη παρανόηση. Στην ουσία, τα βακτήρια είναι αυτά που αναπτύσσουν αντοχή στις συνήθεις αντιµικροβιακές αγωγές, και όχι ο ανθρώπινος οργανισµός. Αυτά τα βακτήρια µπορούν στη συνέχεια να προσβάλουν άλλους ανθρώπους και να προκαλέσουν λοιµώξεις µε περιορισµένες θεραπευτικές επιλογές.

Είναι σωστό να σταµατώ τα αντιβιοτικά όταν αρχίζω να νιώθω καλύτερα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο της αντοχής

Το αντίθετο. Είναι σηµαντικό να ακολουθούμε τις συµβουλές του γιατρού που μας χορήγησε την αγωγή και να συνεχίζουμε τη λήψη του αντιβιοτικού για όσο διάστημα έχει συστήσει.

Η ΜΑ αποτελεί πρόβληµα µόνο για όσους λαµβάνουν τακτικά αγωγή µε αντιβιοτικά

∆εν ισχύει. Παρόλο που η σωστή τήρηση των οδηγιών για τη χρήση των αντιβιοτικών µειώνει τον κίνδυνο, οποιοσδήποτε µπορεί να εµφανίσει λοίµωξη από πολυανθεκτικά βακτήρια.

Οι εµβολιασµοί δεν συµβάλλουν στην πρόληψη της αύξησης της ΜΑ

Λάθος! Μπορείς να παίξεις ενεργό ρόλο στη µείωση της ΜΑ τηρώντας πιστά το εµβολιαστικό πρόγραµµα, τόσο το δικό σου όσο και της οικογένειάς σου. Οι ειδικοί συµφωνούν ότι τα εµβόλια είναι ζωτικής σηµασίας για την αντιµετώπιση της ΜΑ. Η χορήγηση των εµβολίων

συµβάλλει στην πρόληψη των λοιµώξεων, οδηγώντας στη µείωση της χρήσης των αντιβιοτικών.

Ταινία μικρού μήκους για τη μικροβιακή αντοχή

Στο πλαίσιο της δέσμευσης στον αγώνα ενάντια στη Μ.Α., η εταιρεία Pfizer Hellas οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση. Σε αυτήν ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τη διοργάνωση διαγωνισμού πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους, με θέμα τις συνέπειες της μικροβιακής αντοχής. Τα καλύτερα σενάρια που θα προκύψουν από το διαγωνισμό θα βραβευθούν. Επιπλέον, διερευνάται η δυνατότητα αξιοποίησης ενός από αυτά, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Pfizer Hellas.

*Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», Ακαδημαϊκός Academia Europea.

Διάβασε επίσης: 10 τρόποι να ανακουφίσεις τον πονεμένο λαιμό και τον επίμονο βήχα

Διάβασε επίσης: Πολύποδες στο έντερο; Μήπως καταναλώνεις πολλά αντιβιοτικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i