Αλκοόλ στην εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζει τα συμπτώματα, πώς μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία

Σε επηρεάζει αρνητικά ή θετικά η κατανάλωση αλκοόλ στην εμμηνόπαυση;

youve-gotta-spoil-yourself-every-now-and-then-picture-id689980062 kupicoo

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετικά σε κάθε μια από εμάς και τα βιώνουμε με διαφορετική ένταση. Από την άλλη πλευρά, οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο για κάποια νοσήματα από τα οποία μέχρι αυτή τη φάση η γυναίκα ήταν «προστατευμένη», όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά. Μιλώντας για την κατανάλωση αλκοόλ στην εμμηνόπαυση, θα μπορούσαν το ένα ή δύο ποτηράκια κρασί που απολαμβάνεις να πίνεις το βράδυ να επηρεάζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή να αυξάνουν τον κίνδυνο για την υγεία σου;

Κατανάλωση αλκοόλ στην εμμηνόπαυση: Τι συνέπειες μπορεί να έχει;

Καθώς οι γυναίκες (και οι άντρες) μεγαλώνουν, γίνονται πιο ευαίσθητες στην επίδραση του αλκοόλ στο σώμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι χόνδροι και οι τένοντες χάνουν υγρά καθώς μεγαλώνουμε, που σημαίνει ότι το σώμα συγκρατεί λιγότερο νερό. Όσο περισσότερα υγρά και νερό έχουμε στο σώμα, τόσο καλύτερα μπορεί ο οργανισμός μας να διυλίσει το αλκοόλ.

Κατανάλωση αλκοόλ και συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Το αλκοόλ μπορεί να μας επηρεάσει με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιες γυναίκες νιώθουν πιο ευτυχισμένες ενώ σε άλλες αυξάνονται τα συναισθήματα κατάθλιψης. Ορισμένες γυναίκες δηλώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει τις εξάψεις, το νυχτερινό ιδρώτα και την αϋπνία.

Ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με αύξηση στις εξάψεις και το νυχτερινό ιδρώτα σε κάποιες γυναίκες. Ωστόσο άλλες γυναίκες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν πυροδοτούνται ή επιδεινώνονται από το αλκοόλ.

Η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία

Εκτός όμως από αυτά, οι ειδικοί από τον αμερικανικό φορέα The North American Menopause Society αναφέρουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στην εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της γυναίκας για καρκίνο, προβλήματα στην καρδιά, νόσους του ήπατος και οστεοπόρωση. Τα πάντα όμως είναι θέμα μέτρου, αφού όπως επισημαίνουν οι έρευνητές από τον παραπάνω φορέα, η κατανάλωση αλκοόλ στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχει και οφέλη.

Τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ στην εμμηνόπαυση

Ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για τις γυναίκες ορίζεται το ένα ποτό τη μέρα. Έρευνα δείχνει ότι αυτού του τύπου η κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιοπάθεια, ακόμη και για οστεοπόρωση. Αυτό το ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα μπορεί επίσης να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, άνοια, εγκεφαλικό επεισόδιο και παχυσαρκία.

Κατανάλωση αλκοόλ και καρκίνος του μαστού

Μεγάλη κατανάλωση για τις γυναίκες θεωρούνται τα δύο με πέντε ποτά την ημέρα και συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για σοβαρά νοσήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ -οποιασδήποτε ποσότητας- σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αλλά και άλλες μορφές καρκίνου. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός ακόμη και για γυναίκες που πίνουν μόλις μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα. Στις γυναίκες που πίνουν δύο με πέντε ποτά την ημέρα, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού είναι 1,5 φορές μεγαλύτερος.

Διάβασε επίσης: Το 27% των γυναικών στην εμμηνόπαυση παρουσιάζει κατάθλιψη – Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι άντρες για την εμμηνόπαυση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i