Το 27% των γυναικών στην εμμηνόπαυση παρουσιάζει κατάθλιψη - Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην εμμηνόπαυση διαφέρουν από τα τυπικά της νόσου.

εμμηνόπαυση γυναίκα μεσήλικη Eva-Katalin

H εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση στην πορεία ζωής της γυναίκας. Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές -και όχι μόνο- συντελούν σε σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας. Η πρώτη μεγάλη έρευνα για την ψυχολογία των γυναικών σε εμμηνόπαυση στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτική.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο Σύλλογος "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ (ΕΛΕΤΕΜ)",  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης στις 18 Οκτωβρίου δείχνει ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης  στις γυναίκες. Το βασικό μήνυμα από την έρευνα ήταν ότι η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος (κλιμακτήριος και ιδιαίτερα η εμμηνόπαυση) αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

"Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για

πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί

μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους" τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ. "Τα  πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο" κατέληξε η κα Παππά.

Το 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης.

Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη: Τι δείχνει νέα έρευνα

"Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης" διευκρίνισε ο κος Γιώργος Παπαζήσης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, "διαφοροποιούνται από τα τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας. Αφορούν κυρίως 5 άξονες, την εικόνα για τον εαυτό της γυναίκας, τη σεξουαλική ζωή, τις σωματικές αλλαγές, το γνωστικό επίπεδο και διαταραχές ύπνου.. Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται  διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί ενώ η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβάνοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία», εξήγησε ο Καθηγητής.

"Τα αποτελέσματα μελέτης  που διεξήχθη με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης διαδικτυακά σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ελλάδα με στόχο την επιδημιολογική καταγραφή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αυτό το δείγμα του γενικού πληθυσμού και τη συσχέτιση με πιθανούς παράγοντες κινδύνου", συνέχισε ο κος Παπαζήσης, "έδειξαν ότι 27,1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική κλινικής κατάθλιψης με τις  καπνίστριες και τις  ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη  κατά την εμμηνόπαυση."

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8,2% ήταν ανασφάλιστες. Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια ενώ 13,1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

Διάβασε επίσης: Σε τρομάζει η εμμηνόπαυση; Δες το αλλιώς, προτρέπει η η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Διάβασε επίσης: «Το ορμονικό μου χάος»: Πώς βιώνει την εμμηνόπαυση η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i