Ανοσοογκολογία: 8 facts γι' αυτή την πολλά υποσχόμενη «θεραπεία» του καρκίνου

Τα 8 δεδομένα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανοσοογκολογία, αυτή την πολλά υποσχόμενη αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου.

ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού Meletios Verras

Η ανοσοογκολογία είναι μια καινούργια προσέγγιση στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Έχει ήδη δείξει σημαντικά αποτελέσματα και υπόσχεται πολύ περισσότερα στο άμεσο μέλλον.

Βρέθηκε η θεραπεία του καρκίνου;

Η ανοσοογκολογία δεν είναι η θεραπεία του καρκίνου, αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα της επιστήμης προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς ούτε σε όλες τις μορφές καρκίνου, συνιστά όμως σημαντική πρόοδο για την επιστήμη

και την ιατρική.

Κρυφτούλι

Τα καρκινικά κύτταρα «ξεγελούν» το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθώς μοιάζουν με τα φυσιολογικά. Έτσι, γλιτώνουν από την επίθεση που θα τα εξόντωνε. Η ανοσοογκολογία βρήκε τρόπους για να αποκαλύπτει τα κύτταρα αυτά ώστε να μπορεί ο οργανισμός να τα αναγνωρίσει και να τα πολεμήσει.

Είναι το ίδιο;

Η ανοσοθεραπεία και η ανοσοογκολογία έχουν και οι δύο ως αντικείμενό τους την αντιμετώπιση του καρκίνου. Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στη μορφή θεραπείας και στη δεύτερη στον κλάδο της ογκολογίας που χρησιμοποιεί πλέον την ανοσοθεραπεία.

Βραβείο Νόμπελ

Δύο ανοσολόγοι, ο Αμερικανός James P. Allison και ο Ιάπωνας Τasuku Honjo, πήραν το Νόμπελ Ιατρικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου.

Σούπερ ανοσοποιητικό

Η ανοσο-ογκολογία αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι τα καρκινικά κύτταρα.

Διάβασε επίσης: Αυτά είναι ΚΑΛΑ ΝΕΑ για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Διάβασε επίσης: Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν καρκίνο; Αλήθειες και μύθοι που πρέπει να γνωρίζεις

Και συνεχίζει...

Η ανοσοογκολογική θεραπεία έχει το πλεονέκτημα ότι συνεχίζει –σε πολλούς ασθενείς– να προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο και μετά την ολοκλήρωσή της. Αυτό επιστημονικά ονομάζεται ανοσολογική μνήμη και επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει πλέον τους «επαναστάτες», δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα.

Άλλη προσέγγιση

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι δύο γνωστές και αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας του καρκίνου. Σε αυτές ο στόχος είναι τα καρκινικά κύτταρα. Στην ανοσο-ογκολογία οι γιατροί προσπαθούν να κινητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Ανοσο-

Το πρόθεμα αυτό στη θεραπεία και την ογκολογία αναφέρεται στο ίδιο πράγμα: το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Με πληροφορίες από το ECPC Immuno-oncοlogy Portal.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i