Αυτές είναι οι 20 βασικές γυναικείες ορμόνες! Πώς σε επηρεάζουν και πώς μπορείς να τις επηρεάσεις εσύ;

Σε παχαίνουν, σε αδυνατίζουν, σε θυμώνουν, σου δημιουργούν σπυράκια. Μάθε τα πάντα για τις γυναικείες ορμόνες με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου.

25.08.2020

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, κλινικός διαιτολόγος

 

Το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού σου στέλνει συνεχώς χημικά μηνύματα που ελέγχουν τα πάντα, από τους παλμούς της καρδιάς και το μεταβολισμό σου μέχρι την όρεξη και την ερωτική σου διάθεση! Οπότε, έχει μεγάλη σημασία να γνωριστείς με τις 20 πιο σημαντικές γυναικείες ορμόνες, σωστά;

Οιστρογόνα: έτσι ξεκινά η εφηβεία

Η πιο γνωστή θηλυκή σεξουαλική ορμόνη παράγεται στις ωοθήκες σου και, ξεκινώντας από την εφηβεία, ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο σου, βοηθά στη διατήρηση της εγκυμοσύνης και κρατά τα οστά σου δυνατά. Τα υπερβολικά οιστρογόνα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και της μήτρας κ.ά.

How to: Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος, η λογική κατανάλωση αλκοόλ (λιγότερο από 1 ποτό τη μέρα), η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων σε όλη σου τη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 παγίδες που επηρεάζουν τα κιλά σου – αρνητικά!

Προγεστερόνη για τον έμμηνο κύκλο σου

Τα επίπεδά της αυξάνονται μετά την ωορρηξία και προετοιμάζουν τη μήτρα για ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Όταν δεν προκύψει εγκυμοσύνη, τα επίπεδά της πέφτουν και έρχεται η περίοδος.

How to: «Eίναι η ορμόνη που προκαλεί κατακράτηση υγρών και έτσι δημιουργούνται οι κεφαλαλγίες και η αύξηση στην όρεξη που παρατηρείται λίγο πριν από την έμμηνο ρύση. Αν έχεις αυτά τα συμπτώματα, κόψε το αλάτι από τη διατροφή σου», συστήνει ο ενδοκρινολόγος.

Ιρισίνη η ορμονη της άσκησης:

Απελευθερώνεται όταν ιδρώνεις μετατρέποντας τα λιποκύτταρα σε κύτταρα καφέ λίπους που καίνε θερμίδες.

How to: Η ενδυνάμωση των μεγαλύτερων μυϊκών σου ομάδων, όπως οι γλουτιαίοι, μπορεί να αυξήσουν την ιρισίνη, επειδή περιέχουν περισσότερα μυϊκά κύτταρα τα οποία απελευθερώνουν την ορμόνη όταν ενεργοποιηθούν.

Για τις υπόλοιπες γυναικείες ορμόνες, κάνε κλικ στην gallery:

[related id="50501"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece