Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Πόσα ξέρεις για τη νόσο των καπνιστών

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια ασθένεια που αφορά περίπου 210 eκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ένα εκατομμύριο Έλληνες και όμως οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

shutterstock_575462794 By Africa Studio

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και οδηγεί σε καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος και στένωση των αεραγωγών, κάνοντας δύσκολη την αναπνοή. Κυριότερες μορφές της είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα.

3η αιτία θανάτου

Είναι η 3η αιτία θανάτου διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το 8,4% του γενικού πληθυσμού άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές (πάνω από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους) πάσχουν από ΧΑΠ.

Διάβασε επίσης: 9 χρόνια: Τόσο πιο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος με το junk food, το κάπνισμα και την παχυσαρκία!

Διάβασε επίσης: 3 αποτελεσματικά tips για τη διακοπή καπνίσματος

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματά της είναι δύσπνοια και χρόνιος βήχας, αλλά, επειδή εμφανίζονται σταδιακά, οι ασθενείς τα θεωρούν –λανθασμένα– φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας. Συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν παροξύνσεις, ξαφνική επιδείνωση δηλαδή των συμπτωμάτων που επιβαρύνουν, εκτός από τον οργανισμό, και την ψυχολογία τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i