Δεν είχα ερωτικές επαφές όσο ήμουν σε καραντίνα. Γιατί εμφάνισα κονδυλώματα;

Μπορεί το άγχος για την υγειονομική κρίση να «ξυπνήσει» τον ιό των κονδηλωμάτων;

Portrait with copy space of thoughtful doubtful girl with modern hairdo looking at empty place holding hands on chin isolated on yellow background

Από τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics)(www.iqskinclinics.comwww.tzermias.gr)

Έμεινες για βδομάδες ολόκληρες κλεισμένη στο σπίτι να προστατευθείς από τον κορονοϊό, όμως τελικά ένας άλλος ιός σου χτύπησε την πόρτα; Ο ιός HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μεταδίδεται με ρυθμούς επιδημίας, αν σκεφτείς ότι μολύνει 1 στα 2 άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή. Αναρωτιέσαι όμως πώς κόλλησες ενώ το τελευταίο διάστημα απείχες από ερωτικές επαφές; Δυστυχώς, ο ιός των κονδυλωμάτων δρα πιο ύπουλα.

Δύσκολο να εντοπίσεις τον «ένοχο» σύντροφο

Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει μακρύ χρόνο επώασης, έως και 8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν τον κολλήσεις σήμερα, μπορεί να εμφανίσεις κονδυλώματα μετά από 8 μήνες, ή ακόμα και μετά από χρόνια, αν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού σου είναι αρκετά δυνατό ώστε να τον κρατάει υπό έλεγχο (σε λανθάνουσα κατάσταση). Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα το ανοσοποιητικό σου σύστημα να είναι τόσο ισχυρό ώστε να νικήσει τον ιό και να μην εκδηλώσεις συμπτώματα ποτέ.

«Ο μακρύς χρόνος επώασης του ιού, αλλά και η ικανότητά του να μένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό ακόμα και για αρκετά χρόνια πριν το «ξύπνημά» του, δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον ερωτικό σύντροφο που ευθύνεται για τη μόλυνση, ειδικά σε περίπτωση εφήμερων σχέσεων», τονίζει ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Το στρες της πανδημίας μπορεί να «ξύπνησε» τον ιό

Επομένως, αν εκδήλωσες κονδυλώματα την περίοδο της καραντίνας, το μόνο βέβαιο είναι ότι είχες μολυνθεί αρκετό καιρό νωρίτερα. Ένας λόγος ωστόσο που ο ιός εκδηλώθηκε στη φάση του εγκλεισμού, είναι πιθανόν το στρες που μπορεί να σου προκάλεσε η ίδια η πανδημία. «Το έντονο στρες για οποιονδήποτε λόγο, πόσο μάλλον για το πρωτόγνωρο φαινόμενο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να ρίξει τις άμυνες του οργανισμού και να δώσει έτσι χώρο για το «ξύπνημα» ενός σιωπηλού ιού. Αν μάλιστα ένα άτομο μολυνθεί από τον ίδιο τον κορονοϊό, τότε είναι πολλαπλάσιες οι πιθανότητες να εκδηλώσει κονδυλώματα σε περίπτωση που έχει προηγηθεί μόλυνση και από τον ιό HPV», εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία

Τι να κάνεις από τη στιγμή που εκδήλωσες κονδυλώματα; Μην τα παραμελήσεις. Είναι απαραίτητος ο λεπτομερειακός δερματολογικός-αφροδισιολογικός έλεγχος με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, ώστε να εντοπιστούν και να θεραπευτούν όλες οι βλάβες, ακόμα κι αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. «Είναι σημαντικό να εξαλειφθούν ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές αρχόμενες βλάβες, για να μην αποτελέσουν αργότερα αιτία υποτροπών και εστία μεταδοτικότητας. Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία βασίζεται στη χρήση εξελιγμένων LASER που δρουν στοχευμένα πάνω στα κονδυλώματα και τα εξαχνώνουν ανώδυνα, χωρίς να αφήνουν το παραμικρό σημάδι. Με τη LASER θεραπεία, έχουμε στοχευμένη δράση, ταχεία επούλωση, άμεση επιστροφή στην εργασία», επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς.

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 3′ έναν μίνι οδηγό για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (μόνο αν γνωρίζεις μπορείς να προστατευτείς)

Διάβασε επίσης: Αφιέρωσε 3 λεπτά για να μάθεις 7 γυναικολογικά συμπτώματα που πρέπει να ερευνήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i