Μίνι οδηγός για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, από τα συμπτώματα μέχρι και τη θεραπεία τους, κωδικοποιημένα για να τα θυμόμαστε.

ζευγάρι κρεβάτι istock

Συνεργάστηκε ο Θωμάς Γκίκας, μαιευτήρας γυναικολόγος.

Ενημερώσου με μια γρήγορη ματιά για τα βασικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές. Και θυμήσου - ποτέ σεξ χωρίς προφυλακτικό. Ακόμη κι αν παίρνεις αντισυλληπτικό χάπι. Και φυσικά, για οποιοδήποτε σύμπτωμα, για οποιαδήποτε απορία έχεις, ο μόνος που μπορεί να σου απαντήσει έγκυρα είναι ο γυναικολόγος σου. 

Χλαμύδια

Συμπτώματα: Η χλαμυδιακή λοίμωξη είναι διαδεδομένη, επειδή το 85% των γυναικών δε δίνει συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να έχεις πόνο στην κοιλιά, ναυτία, πόνο κατά την ούρηση και το σεξ, κολπικά υγρά ή ερεθισμό του τραχήλου.

Θεραπεία: Χορηγείται αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

Γονόρροια (βλενόρροια)

Συμπτώματα: Πόνος ή φαγούρα κατά την ούρηση, πρασινωπές ή κιτρινωπές εκκρίσεις από τον κόλπο με άσχημη μυρωδιά, συχνουρία, πόνος στην κοιλιά, αλλά και κατά την ερωτική επαφή. Σε σπάνιες περιπτώσεις το μικρόβιο περνάει στο αίμα προκαλώντας σηψαιμία. Μπορεί, όμως, να μην υπάρξουν συμπτώματα.

Θεραπεία: Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, χορηγείται αντιβίωση.

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Συμπτώματα: Συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί να εντοπίσεις εξογκώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Θεραπεία: Ο γιατρός σου θα προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για να καταπολεμήσει τον ιό με κωνοειδή εκτομή, καυτηριασμό ή τοπική αγωγή, ανάλογα με την θέση και τον τύπο του.

Διάβασε επίσης: 10 φυσικές λύσεις αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης

Διάβασε επίσης: Έρπης ζωστήρας: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Έρπης γεννητικών οργάνων

Συμπτώματα: Κνησμός, τσούξιμο και πόνος στην επιφάνεια που έχει προσβληθεί, εμφάνιση μικρών φυσαλίδων που διογκώνονται, γίνονται μεγάλες φουσκάλες και σπάνε μόνες τους, δημιουργώντας πόνο.

Θεραπεία: Αντιικές αλοιφές και χαμομήλι για την καθαριότητα της περιοχής. Ο γιατρός θα σου χορηγήσει φάρμακα, τα οποία θα μειώσουν τις υποτροπές, αλλά δεν θα εξαλείψουν τον ιό από τον οργανισμό.

Σύφιλη

Συμπτώματα: Εμφάνιση συφιλιδικού έλκους, που συνοδεύεται από πρήξιμο των γειτονικών λεμφαδένων. Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται εξανθήματα στο σώμα, στις παλάμες και στα πέλματα, πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, απώλεια μαλλιών.

Θεραπεία: Χρειάζονται άμεσα ειδικές ορολογικές εξετάσεις αίματος, έτσι ώστε να γίνει η διάγνωση και να πάρεις αντιβίωση.

Ηπατίτιδα Β

Συμπτώματα: Κόπωση, εμετοί, μέτριος πυρετός, αίσθημα βάρους στην περιοχή του συκωτιού, αποχρωματισμός κοπράνων, υπέρχρωση των ούρων και ίκτερος. Μπορεί να μην παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα για πολλά χρόνια. Στη χρόνια μορφή ενδέχεται να καταλήξει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Θεραπεία: Με ενέσεις ιντερφερόνης και αντιικά φάρμακα, αφού όμως πρώτα διαπιστωθεί ότι πρόκειται για ηπατίτιδα από το γιατρό σου.

Ηπατίτιδα C

Συμπτώματα: Συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα για πολλά χρόνια, ενώ αν παρουσιαστούν, είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά της ηπατίτιδας B.

Θεραπεία: Για την ηπατίτιδα C υπάρχουν νέες σύντομες και ασφαλείς θεραπείες που εξαλείφουν τον ιό. Απαραίτητη κρίνεται η αποφυγή του αλκοόλ.

ΑIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας)

Συμπτώματα: Απουσία συμπτωμάτων ή εμφάνιση παρόμοιων με αυτά της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση, εξανθήματα, εμετοί, πρήξιμο λεμφαδένων, πόνοι στις αρθρώσεις). Με το πέρασμα των χρόνων, εμφανίζονται δερματικά προβλήματα και έλκη του στόματος.

Θεραπεία: Τα νέας γενιάς αντιικά φάρμακα ουσιαστικά έχουν μετατρέψει τη νόσο σε χρόνια ενώ πλέον υπάρχουν και προφυλακτικές θεραπείες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i