Dr Google: Γιατί δεν πρέπει να ζητάς την... ιατρική του συμβουλή;

Πολλοί στρεφόμαστε στον... δρ Google για να αναζητήσουμε κάποια συμπτώματα. Κι όμως αυτό είναι λάθος!

young-male-doctor-standing-with-crossed-arms-professional-help-vector-id1216047917 nadia_bormotova

Συνεργάστηκε ο Μανώλης Βουτσαδάκης, ειδικός παθολόγος.

Δεν είναι όλα τα συμπτώματα αθώα, ακόμα κι αν δείχνουν τέτοια. Διάβασε για ποιους λόγους δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τις διαγνώσεις του Διαδικτύου, αλλά και ποιες περιπτώσεις πρέπει να σε στείλουν αμέσως στο γιατρό σου.

Αναζητάς κι εσύ ιατρικές συμβουλές στον Dr Google;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσες ήταν οι φορές που δεν αισθανόσουν καλά και προτίμησες να αναζητήσεις πληροφορίες για τα συμπτώματά σου απλά στο Google; Θα δεχτούμε ότι κανείς δεν απολαμβάνει πραγματικά να ξεσηκώνεται και να πηγαίνει στο γιατρό. Από την άλλη όμως, η «κυβερνοϋποχονδρίαση» αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα, με τους ασθενείς να προτιμούν την εύκολη λύση που τους προσφέρει το Διαδίκτυο, αφού το να μάθουν για ποιο λόγο τρέχει η... μύτη τους είναι τόσο μακριά όσο ένα «κλικ». Οι ιατρικές εκτιμήσεις του Google, όμως, δεν είναι αυτό ακριβώς που θα αποκαλούσαμε επιστήμη. Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρεις μια ιδέα ή ακόμα και να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε ταλαιπωρεί, αλλά υπάρχει και μια πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα το Διαδίκτυο να σε παραπλανήσει πλήρως και να σου «ανακοινώσει» ότι πάσχεις από μια σπάνια ή μια ανίατη ασθένεια που λογικά δεν ισχύει. Παρακάτω θα δεις μερικούς πραγματικά σοβαρούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφύγεις την επίσκεψη στον Dr. Google για ιατρική συμβουλή.

1. Διαδίκτυο, ο «εφιάλτης» του υποχόνδριου

Βήχας, φλέματα, καταρροή… «κλικ»… και ναι… αυτό είναι, συμπτώματα πνευμονίας. Αλήθεια, σου φαντάζει σωστό όλο αυτό; Ένας «εκτιμητής» συμπτωμάτων εύκολα θα σου έβαζε την ιδέα ότι ένας απλός πονοκέφαλος προκαλείται από υποπαραθυρεοειδισμό, παρωτίτιδα ή και όγκο στον εγκέφαλο. Πραγματικά, όμως, δε γνωρίζουμε καν τι είναι ο «υποπαραθυρεοειδισμός», αλλά ακούγεται τρομακτικό, έτσι δεν είναι;

2. Υπάρχουν πολλά αξιόπιστα sites

Η ποιότητα και η αξιοπιστία των ιστότοπων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Υπάρχουν sites που φιλοξενούν έγκριτους επιστήμονες και παρέχουν έγκυρες πληροφορίες, αλλά πόσο σίγουρη μπορείς να είσαι μέσα στο διαδικτυακό ωκεανό ότι το site που έχεις ανοιχτό τώρα μπροστά σου είναι έγκυρο και αξιόπιστο χωρίς να σε παρασύρει σε έναν κυκεώνα λανθασμένων ερμηνειών συμπτωμάτων;

3. Οι αντιφάσεις μπορούν να σε τρελάνουν

Στο Διαδίκτυο θα βρεις τα πάντα. Για ό,τι ψάχνεις θα βρεις όχι μία, αλλά πολλές –και διαφορετικές– απαντήσεις. Και όλες είναι περιτυλιγμένες με επιχειρήματα και διακοσμημένες με απόψεις. Εσύ όμως είναι δύσκολο να γνωρίζεις κάθε φορά τι είναι σωστό και τι λάθος. Εάν αισθάνεσαι άρρωστη, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολο είναι να νιώσεις ότι πέφτεις στο κενό μέσα από μια «τρύπα» δεκάδων υπερβολών, απόψεων και ανησυχητικών συμβουλών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα φόρουμ.

4. Μια εσφαλμένη διάγνωση ενδεχομένως να κοστίσει ακριβά

Μπαίνεις και γράφεις τα συμπτώματά σου σε φόρουμ και μηχανές αναζήτησης. Διαβάζεις την ασθένεια και πείθεις τον εαυτό σου ότι πρέπει να είναι αυτή από την οποία πάσχεις. Πριν το καταλάβεις καλά καλά, το έχεις πει σε όλους τους φίλους και στην οικογένειά σου. Ναι, σίγουρα έχεις σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά με βάση απλά μια αναζήτηση 5 λεπτών στο Διαδίκτυο.

5. Μπορεί να γίνει η αιτία να αναστείλεις τη λήψη πραγματικής βοήθειας

Τα συμπτώματα συνήθως αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά. Καταλήγοντας όμως στο συμπέρασμα –μόνη σου– ότι γνωρίζεις τι σου συμβαίνει και μάλλον δεν είναι κάτι σοβαρό, μπορεί να καθυστερήσεις μια εξαιρετικά σοβαρή επίσκεψη στο γιατρό. Κάποιες φορές η καθυστέρηση στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας θα μπορούσε να έχει τις πιο τραγικές συνέπειες.

6. Υπάρχουν μερικές πολύ επικίνδυνες συμβουλές εκεί έξω

Ορισμένοι ιστότοποι «ειδικεύονται» στο να «σερβίρουν» μερικές πολύ επικίνδυνες συμβουλές. Πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μπορεί να κρύβονται επιρρεπείς άνθρωποι που θα αποδεχτούν ότι η λήψη ενός τσαγιού από βότανα μπορεί να θεραπεύσει σοβαρές ασθένειες. Πίσω όμως από αυτό το site κρύβονται άτομα με πλήρη άγνοια της επιστήμης της ιατρικής και έχουν ως βασικό τους μέλημα το κέρδος.

7. Και στο κάτω κάτω οι γιατροί δε σπούδασαν για να τους «φάει» τη δουλειά ο Dr. Google

Η ιατρική είναι δύσκολη! Απαιτεί κόπο, θυσίες, διαρκή ενημέρωση και εμπειρία. Στοιχεία που το Google δε διαθέτει. Μόνο ο γιατρός σου μπορεί να αξιολογήσει, να κοιτάζει δεδομένα, να κάνει εξετάσεις και να καταλήξει στη διάγνωση και, κατά συνέπεια, στη θεραπεία.

Το σχόλιο του παθολόγου

Η ιατρική δε μαθαίνεται σε 5 λεπτά στο Google, αλλά μετά από 6 χρόνια στην ιατρική, 6 χρόνια στην ειδικότητα και πολλά ακόμα στην πράξη και την εμπειρία. Και όσοι ψάχνουν στο Google θα πρέπει να ξέρουν αυτό που έλεγε ένας σημαντικός Άγγλος καθηγητής Ιατρικής: «Συνήθως συμβαίνουν τα συνηθισμένα πράγματα». Ψάχνοντας στο Google ακόμα και το πιο απλό σύμπτωμα, στο τέλος όλοι καταλήγουν να διαπιστώνουν ότι έχουν καρκίνο ή, τέλος

πάντων, ότι σύντομα θα πεθάνουν!

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα ήπια συμπτώματα COVID-19 – και ποια τα «μέτρια»; Τι μπορεί να νιώθεις εάν περνάς «στο πόδι» τον κορονοϊό;

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του ήπατος: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου (Spoiler: Το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι ανάμεσά τους!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i