Μικρόβια στην οδοντόβουρτσα; Μάθε τι κοινό έχει η οδοντόβουρτσά σου με τη λεκάνη της τουαλέτας

Το ήξερες ότι τα μικρόβια στην οδοντόβουρτσα δεν είναι καθόλου σπάνια; Σύμφωνα με μελέτες, η ύπαρξη κοπράνων στις οδοντόβουρτσες είναι συνηθισμένο εύρημα!

δόντια πλύσιμο δόντια οδοντόβουρτσα υγεία PeopleImages

Μήπως τα μικρόβια στην οδοντόβουρτσα... κάνουν πάρτι; Σύμφωνα με μια μελέτη, υπάρχουν 60% πιθανότητες η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούμε  να είναι καλυμμένη με κόπρανα, ανεξάρτητα από το πόσο καλά την πλένεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν μοιράζεσαι το μπάνιο με άλλους, περίπου το 80% των κοπράνων θα ανήκει στους συγκατοίκους σου.

Μικρόβια στην οδοντόβουρτσα - και όχι μόνο!

Η έρευνα εξέτασε την εξάπλωση κολοβακτηριδίων σε κοινόχρηστες τουαλέτες στο Πανεπιστήμιο Quinnipiac στο Κονέκτικατ. Τα κολοβακτηρίδια είναι βακτήρια σε σχήμα ράβδου που βρίσκονται στα ανθρώπινα κόπρανα και μπορούν να εξαπλωθούν σε μια οδοντόβουρτσα μέσω του αέρα π.χ. όταν τραβάς το καζανάκι. Όλες οι οδοντόβουρτσες της μελέτης συγκεντρώθηκαν από συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν κοινόχρηστες τουαλέτες, με μέσο όρο 9,4 χρήστες ανά τουαλέτα.

«Η βασική ανησυχία δεν είναι η παρουσία υλικού από τα δικά σου κόπρανα στην οδοντόβουρτσά σου», είπε η Lauren Aber, φοιτήτρια που συμμετείχε στη μελέτη του Πανεπιστημίου Quinnipiac. «Το πρόβλημα είναι όταν η οδοντόβουρτσα είναι μολυσμένη με υλικό από κόπρανα άλλου, τα οποία περιέχουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα που δεν αποτελούν τμήμα της δικής σου φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας».

Μικρόβια στην οδοντόβουρτσα: Ποια είναι τα πιο πιθανά;

Στους πιθανούς μικροοργανισμούς που μπορεί να εισέλθουν στο σύστημά σου συμπεριλαμβάνονται τα εντερικά βακτήρια και οι ψευδομονάδες. Αυτά μπορεί να σου προκαλέσουν διάρροια, δερματικά εξανθήματα και ωτίτιδες, μεταξύ άλλων. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο φύλαξης, τουλάχιστον το 60% των οδοντοβουρτσών ήταν μολυσμένες με κόπρανα.

Δεν βρέθηκαν διαφορές στην αποτελεσματικότητα των μεθόδων καθαρισμού είτε με παγωμένο νερό, είτε με καυτό, είτε με ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα. Όλες οι οδοντόβουρτσες που πλένονταν τακτικά με στοματικό διάλυμα είχαν αναπτύξει ενδείξεις μόλυνσης με κόπρανα. Κολοβακτηρίδια βρέθηκαν στο 54,85% των οδοντοβουρτσών που είχαν εξεταστεί σε προηγούμενες μελέτες.

«Η χρήση καλύμματος οδοντόβουρτσας δεν την προστατεύει από την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα περιβάλλον πιο φιλικό για την ανάπτυξή τους, διατηρώντας τις τρίχες υγρές και μην επιτρέποντας στην κεφαλή της οδοντόβουρτσας να στεγνώσει ανάμεσα στις χρήσεις», είπε η Aber. «Αυτό που συστήνεται είναι καλύτερη υγιεινή για τους φοιτητές που έχουν κοινόχρηστες τουαλέτες τόσο στη φύλαξη των οδοντοβουρτσών τους όσο και στην προσωπική τους υγιεινή».

Η οδοντόβουρτσα ως πηγή μόλυνσης

Από τη δεκαετία του 1920, οι επιστήμονες υποψιάζονταν πως η χρήση τους από “μη ιδιοκτήτες” θα μπορούσε να είναι πιθανή πηγή λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει πως η οδοντόβουρτσά σου μπορεί επίσης να φιλοξενεί επικίνδυνα βακτήρια όπως σταφυλόκοκκο aureus, που σχετίζεται με λοίμωξη MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Μπορεί επίσης να έχει τον ιό του έρπη και candida, το μύκητα που ευθύνεται για κολπικές μυκητιάσεις και το εξάνθημα της πάνας στα μωρά.

Διάβασε επίσης: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις σεντόνια, πετσέτες, να πλένεις το νεροχύτη ή τις κουρτίνες σου;

Διάβασε επίσης: Στο ντουλαπάκι του μπάνιου δεν ταιριάζουν τα πάντα: Τι ταιριάζει και τι όχι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i