Έκανα θεραπεία για κονδυλώματα, αλλά επανεμφανίζονται. Γιατί;

Αλήθεια ή μύθος; Εάν κολλήσεις κονδυλώματα θα τα έχεις για μια ζωή.

Lovely young couple hugging

Από τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Kέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.comwww.tzermias.gr)

Ο μεγαλύτερος μύθος που κυκλοφορεί για τα κονδυλώματα είναι ότι άμα κολλήσεις μία φορά, θα τα έχεις για μία ζωή. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που χρησιμοποιούν ως απόδειξη το γεγονός ότι ενώ ακολουθούν θεραπεία, μετά από λίγο καιρό τα κονδυλώματα επανεμφανίζονται. Στην πραγματικότητα όμως, δεν ισχύει ότι τα κονδυλώματα μένουν για πάντα.

Κλειδί είναι η λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία

«Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV. Όπως ισχύει λοιπόν και με άλλους ιούς, έτσι και στην περίπτωση του ιού HPV, το ανοσοποιητικό σύστημα δίνει μάχη για να τον νικήσει. Για να τα καταφέρει όμως, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσουμε τη δύναμη του ιού, το λεγόμενο ιικό φορτίο. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με έναν τρόπο: με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, ακόμα κι αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι», επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να εξεταστείς λεπτομερειακά ώστε να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν και τα πιο μικροσκοπικά κονδυλώματα, καθότι έτσι θα αποδυναμωθεί συνολικά ο ιός. «Η εξέταση πραγματοποιείται με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, ώστε να καταφέρνουμε να εντοπίζουμε και τις πιο μικρές αρχόμενες βλάβες (υποκλινικές) και να τις θεραπεύουμε και αυτές. Έτσι, βοηθάμε τον οργανισμό να υπερνικήσει τον ιό, εφόσον το πρωτογενές ανοσοποιητικό του σύστημα είναι επαρκές, και ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες υποτροπών», εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος θεραπείας βασίζεται σε εξελιγμένα LASER CO2, που εξαλείφουν στοχευμένα τα κονδυλώματα χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια. Η επούλωση της περιοχής είναι τάχιστη και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες άμεση. Μην καθυστερείς τη θεραπεία.

Πού οφείλονται οι υποτροπές

Να θυμάσαι ακόμα ότι πέραν της λεπτομερειακής ανίχνευσης και θεραπείας των κονδυλωμάτων, εξίσου σημαντική είναι και η συστηματική παρακολούθηση για διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών, ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται εγκαίρως τυχόν νέες βλάβες που πιθανόν επώαζαν το περασμένο διάστημα και δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί.

«Με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία, καθώς και με τη συστηματική παρακολούθηση για διάστημα τουλάχιστον οχτώ μηνών, οι ασθενείς μπορούν να απαλλαγούν από τα κονδυλώματα οριστικά. Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι ο ιός HPV παραμένει στον οργανισμό μετά από σωστή και ολοκληρωμένη θεραπεία. Οι μόνοι λόγοι επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων είναι είτε ελλιπής θεραπεία, είτε ελλιπής παρακολούθηση του ίδιου του ατόμου ή της/του συντρόφου του, είτε επαναμόλυνση από τρίτο άτομο, που πολλές φορές αποσιωπάται για κοινωνικούς λόγους», ξεκαθαρίζει ο Dr. Τζερμιάς, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει τα κονδυλώματα να μένουν για πάντα.

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 3′ έναν μίνι οδηγό για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (μόνο αν γνωρίζεις μπορείς να προστατευτείς)

Διάβασε επίσης: Αφιέρωσε 3 λεπτά για να μάθεις 7 γυναικολογικά συμπτώματα που πρέπει να ερευνήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i