Κολλάει η γρίπη από το εμβόλιο; 6 μύθοι για την εποχική γρίπη - και τι ισχύει αλήθεια

Μήπως έχεις πιστέψει κι εσύ κάποιους διαδεδομένους μύθους για την εποχική γρίπη; Διάβασε εδώ τι ισχύει και όσα πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι προστατευμένη. 

κρύωμα ίωση γρίπη bymuratdeniz

Πολλοί από εμάς πέφτουμε στην παγίδα να πιστεύουμε κάποιους μύθους για την υγεία μας. Τι ισχύει για την εποχική γρίπη και τι πρέπει να ξέρεις για να μην πέσεις θύμα της... παραφιλολογίας;

Μύθος #1: Μπορείς να κολλήσεις εποχική γρίπη από το εμβόλιο

Όχι δεν μπορείς! Η φήμη αυτή -που υπάρχει δυστυχώς και για άλλα εμβόλια- δεν υποχωρεί παρά τις επιστημονικές επιβεβαιώσεις. «Το εμβόλιο της γρίπης παρασκευάζεται με νεκρούς ιούς και και καθώς ο ιός δεν είναι ζωντανός δεν μπορεί να σε προσβάλει» εξηγεί η Holly Phillips, M.D. Το εμβόλιο ωστόσο δεν σε προστατεύει από την πρώτη στιγμή, οπότε μπορεί μέχρι να ενεργοποιήσει την ανοσία του οργανισμού σου να κολλήσεις στο μεταξύ γρίπη εάν έρθεις σε επαφή με τον ιό.

Μύθος #2: Είμαι νέα και υγιής, οπότε δεν πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης

Εάν δεν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας) πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης. Αν όμως έρχεσαι σε επαφή με μικρά παιδιά ή έχεις μωρό στο σπίτι, εάν έχεις ηλικιωμένους γονείς με χρόνια νοσήματα, εάν είσαι νοσηλεύτρια, τότε έχεις πολύ καλούς λόγους να κάνεις κι εσύ το εμβόλιο της γρίπης.

Μύθος #3: Δεν θα κολλήσεις εποχική γρίπη αν πλένεις συχνά τα χέρια σου

Παρότι αυτή είναι μια καλή πρακτική γενικά για να αποφύγεις τις ιώσεις, δεν αρκεί για να εμποδίσει τη γρίπη. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από τον αέρα με σταγονίδια από το σάλιο του ανθρώπου που έχει ήδη τον ιό στον οργανισμό του. Δυστυχώς ο ιός είναι μεταδοτικός μία μέρα πριν παρουσιαστούν τα συμπτώματα και έως και επτά ημέρες μετά. Επίσης ο ιός παραμένει ενεργός για έως και οχτώ ώρες επάνω σε επιφάνειες. Είναι εύκολο να εισπνεύσεις τα σταγονίδια αυτά ή να έρθουν σε επαφή με τα χέρια σου και στη συνέχεια να τα μεταφέρεις στον οργανισμό σου.

Έτσι θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου! Οι top βιταμίνες και όχι-μόνο!

Ασκορβικό οξύ: Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη C, πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και πώς θα απορροφήσεις περισσότερη

Οπότε ναι, σίγουρα μειώνεις τις πιθανότητες να κολλήσεις γρίπη εάν πλένεις τα χέρια σου με νερό και σαπούνι και αποφεύγεις να αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου. Ωστόσο, καθώς ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα δεν μπορείς να προστατευτείς 100%

Μύθος #4: Οι έγκυες δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο για την εποχική γρίπη

Το αντίθετο! Οι έγκυες γυναίκες όχι μόνο επιτρέπεται αλλά πρέπει να εμβολιαστούν καθώς ο υψηλός πυρετός που συνοδεύει την εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην εγκυμοσύνη σου. «Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ ασφαλές στην εγκυμοσύνη. Κάνοντάς το προστατεύεσαι εσύ αλλά και το μωρό σου τους πρώτους μήνες της  ζωής του, όπου είναι πολύ ευάλωτο στους ιούς» εξηγεί η δρ Phillips. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται σε όλες τις εγκύους στο 2ο και 3ο τρίμηνο και σε εκείνες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών ανεξάρτητα τριμήνου.

Μύθος #5: Εάν κολλήσεις γρίπη σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν δούλεψε

Ισχύει πως το εμβόλιο της γρίπης δεν προσφέρει 100% προστασία. Συνήθως, η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται μεταξύ 60 και 90%. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε χρόνο ο ιός μεταλλάσσεται και είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να βρουν πιο στέλεχος θα επικρατήσει. Έτσι, αν κολλήσεις γρίπη ενώ έχεις κάνει το εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι ήρθες σε επαφή με διαφορετικό στέλεχος του ιού από εκείνο για το οποίο έχει δημιουργηθεί το εμβόλιο. Σε αυτή την περίπτωση, έχεις ένα πλεονέκτημα. Τα συμπτώματα πιθανότατα δεν θα είναι τόσο σοβαρά αφού παρότι δεν θα είναι το ίδιο στέλεχος, ο οργανισμός σου θα έχει ήδη αναπτύξει σε ένα βαθμό την άμυνά του. Όπως αναφέρει ο αμερικανικός φορέας για τον έλεγχο λοιμωδών νοσημάτων Center for Disease Control, το εμβόλιο της γρίπης είναι επιτυχημένο εάν αποτρέψει τη νοσηλεία και το θάνατο! Όχι αν περάσεις όλο το χειμώνα χωρίς ούτε ένα «αψού»!

Μύθος #6: Τα αντιβιοτικά είναι το φάρμακο για τη γρίπη

Δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με αντιβιοτικά - δεν κάνουν τίποτε στους ιούς, της γρίπης συμπεριλαμβανομένης. Εάν κολλήσεις επιβεβαιωμένα την εποχική γρίπη -ο γιατρός σου θα στείλει να κάνεις μια ειδική εξέταση αίματος ή θα είναι βέβαιος από τα συμπτώματα- θα σου δώσει συγκεκριμένη αντιική θεραπεία. Για να είναι όμως αποτελεσματική θα πρέπει να την πάρεις μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο αυτό μειώνει τη διάρκεια της γρίπης και ελαττώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ξεκίνησε στην Ελλάδα η εποχή της γρίπης;

Σύνφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Το εμβόλιο της γρίπης κυκλοφορεί ήδη στα φαρμακεία και καθώς για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό χρειάζονται μερικές εβδομάδες, τώρα είναι μια καλή εποχή για να εμβολιαστείς. «Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών» διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i