Ασκορβικό οξύ: Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη C, πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και πώς θα απορροφήσεις περισσότερη

Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη γνωστή για την ενίσχυση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

askorviko-oksi

Επειδή το σώμα σου δεν μπορεί να την δημιουργήσει από μόνο του, θα πρέπει να την αποκτήσει από τις τροφές που καταναλώνει καθημερινά.

Πού βοηθάει το ασκορβικό οξύ

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών σε όλο μας το σώμα. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην επούλωση των πληγών και διατηρεί υγιή τα οστά, τις αρθρώσεις, τα δόντια και το δέρμα σου.

Καθώς πρόκειται για ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σου, προλαμβάνοντας και καθυστερώντας ίσως ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων, προωθώντας παράλληλα μία υγιή γήρανση.

Επίσης, η βιταμίνη C φαίνεται ότι μειώνει την πρόοδο της απώλειας χόνδρου σε όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Αν και μπορεί να μην σε αποτρέψει από το να κρυολογήσεις, υπάρχουν αποδείξεις ότι υψηλές δόσεις της βιταμίνης αυτής μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος μέχρι και μία ή μία και μισή ημέρα για κάποιους ανθρώπους.

Yupiii Daily Update

Νίνα Λοτσάρη Μιλάει για την προσωπική της ζωή & αποκαλύπτει την ηλικία της

Tσιμτσιλή - Αποκάλυψε on air πότε γεννάει

Πάολα- Αυτός είναι ο σύντροφός της! Η απάντηση στις φήμες για τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη

Πού θα βρεις το ασκορβικό οξύ

Οι πηγές της βιταμίνης C εκτείνονται πέρα από το διάσημο πορτοκάλι ή τον χυμό του. Πολλά φρούτα και λαχανικά μπορούν να σου προσφέρουν αυτή την πολύτιμη βιταμίνη, όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι φράουλες, οι πράσινες και οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ακτινίδιο και άλλα πολλά.

Ασκορβικό οξύ: Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη C, πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και πώς θα απορροφήσεις περισσότερη - εικόνα 1

Μπορείς να απολαμβάνεις αυτές τις τροφές ωμές ή μαγειρεμένες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα φρούτα και τα λαχανικά χάνουν τη βιταμίνη τους όταν ζεσταίνονται ή αποθηκεύονται για μεγάλες περιόδους χρόνου.

Προκειμένου να αποκτήσεις τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, φρόντισε να τα καταναλώσεις όσο πιο σύντομα γίνεται από τη στιγμή που τα αγόρασες.

Οι φυτοφάγοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τον μη-αιμικό σίδηρο, δηλαδή το είδος του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι και η κινόα.

Αν δεν τρως καθόλου κρέας, λοιπόν, φρόντισε να συνδυάζεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο στο ίδιο γεύμα. Μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις μία δροσερή σαλάτα με σπανάκι και φράουλες ή μανταρίνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i