Εμβόλιο Pfizer – Εμβόλιο Moderna: Οι ομοιότητες, οι διαφορές, οι παρενέργειες, οι δόσεις, η αποτελεσματικότητα

Με τα δύο εμβόλια για τον κορονοϊό να είναι πιθανότατα τα πρώτα με τα οποία θα εμβολιαστούμε ας δούμε όσα γνωρίζουμε γι' αυτά.

κορονοϊός αντισώματα εμβόλιο AlexSava

Το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη πάρει έγκριση για χρήση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ενώ το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και περιμένουμε την έγκριση για την Ευρώπη στις 6 Ιανουαρίου.

Πώς λειτουργούν τα δύο αυτά εμβόλια για τον κορονοϊό

Και τα δύο έχουν παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας μια νεότερη τεχνολογία που ονομάζεται διαβιβαστής RNA (mRNA). Το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία, το αν επηρεάζει ή όχι το DNA μας και άλλες απορίες έχουν ήδη απαντηθεί. (Διάβασε εδώ τις σχετικές απαντήσεις του Ηλία Μόσιαλου.)

Εμβόλιο Pfizer – Εμβόλιο Moderna: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό

Κάθε εμβόλιο φτάνει στη μέγιστη αποτελεσματικότητά του μετά από τη χορήγηση δύο δόσεων. Σε συνέντευξή του στους The New York Times, ο William C. Gruber, MD, senior Αντιπρόεδρος Κλινικών Δοκιμών και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer εξήγησε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 52% αποτελεσματικό μετά την πρώτη δόση και η αποτελεσματικότητά του φτάνει περίπου στο 95% μετά τη δεύτερη δόση σε ενήλικες ηλικίας από 16 ετών. Το εμβόλιο έχει επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυλής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξέτασε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων FDA, το εμβόλιο της Moderna είναι περίπου 94,1% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 σε ανθρώπους ηλικίας 18 και άνω, σε κλινική δοκιμή σε 30.000 ανθρώπους.

Και παρότι υπάρχει μια μικρή διαφορά στην αποτελεσματικότητα, αυτή είναι όντως πολύ μικρή.

Εμβόλιο Pfizer – Εμβόλιο Moderna: Ποιες είναι οι παρενέργειες κάθε εμβολίου

Όπως και κάθε εμβόλιο, κάποιες ελαφριές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αναμενόμενες. Σύμφωνα με τον FDA μετά την εξέταση των δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer, οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να παρουσιαστούν:

Πόνος στο σημείο της ένεσης, οίδημα ή ερυθρότητα

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Μυικός πόνος

Πόνος στις αρθρώσεις

Πυρετός

Ναυτία

Πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Η Pfizer επίσης προειδοποιεί ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα πρόκλησης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που συνήθως παρουσιάζεται στα πρώτα λεπτά έως και μία ώρα μετά τον εμβολιασμό. Άνθρωποι με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν κάνουν το εμβόλιο.

Στην αντίστοιχη ενημέρωση του FDA για το εμβόλιο της Moderna, τα παρακάτω συμπτώματα αναφέρονται ως πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Πόνος στο σημείο της ένεσης, οίδημα ή ερυθρότητα

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Μυικός πόνος

Πόνος στις αρθρώσεις

Ρίγη

Πυρετός

Ναυτία/εμετός

Παρότι για το εμβόλιο της Moderna δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τις κλινικές δοκιμές, αναμένεται ότι και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι αρμόδιοι φορείς θα συστήσουν προσοχή αναφορικά με τον εμβολιασμό ανθρώπων με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Πώς αποθηκεύονται τα εμβόλια

Εδώ υπάρχουν αρκετές διαφορές. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να μεταφέρεται με ειδικά «ψυγεία» που διατηρούν τη θερμοκρασία στους -70 βαθμούς Κελσίου για έως 10 ημέρες. Στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί για έως έξι μήνες σε ειδικά «ψυγεία χαμηλής θερμοκρασίας» που είναι εμπορικά διαθέσιμα. Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε μονάδες ψύξης σε νοσοκομεία σε θερμοκρασίες μεταξύ 2-7 βαθμούς Κελσίου για πέντε ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το εμβόλιο της Moderna είναι λίγο διαφορετικό. Θα πρέπει να μεταφέρεται στους -20 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο σε μονάδες ψύξης μεταξύ 2 και 8 βαθμών για 30 ημέρες, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει σταθερό στους -20 βαθμούς Κελσίου για έως και έξι μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου για έως 12 ώρες.

Πόσες δόσεις από το κάθε εμβόλιο απαιτούνται για να είναι αποτελεσματικό;

Κάθε εμβόλιο χρειάζεται δύο δόσεις οι οποίες θα γίνουν με διαφορά μερικών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Pfizer, το εμβόλιο αυτό χορηγείται ενδομυικά (μέσα στο μυ, συνήθως στον δελτοειδή ψηλά στο μπράτσο), σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους. Αντίστοιχα, το εμβόλιο της Moderna χορηγείται επίσης ενδομυικά, σε δύο δόσεις, με απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ποιο εμβόλιο να κάνω; Μπορώ να κάνω μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer και μία από της Moderna;

Τα δύο εμβόλια που συζητάμε έχουν παρόμοια δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, όπως ανέφερε σε ενημέρωσή του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεν θα υπάρχει θέμα επιλογής. Όπως ακριβώς και με το εμβόλιο της γρίπης, θα κάνουμε αυτό που θα μας συνταγογραφήσει ο γιατρός. Ωστόσο, και οι δύο δόσεις θα πρέπει να είναι από το ίδιο εμβόλιο.

Διάβασε επίσης: Τελικά έχει τσιπάκι το εμβόλιο της Pfizer; Τα 10 συστατικά που (πραγματικά) περιέχει – χωρίς fake news

Διάβασε επίσης: Κοινό κρυολόγημα, γρίπη και κορονοϊός: Πόσο μοιάζουν, σε τι διαφέρουν – Ο ειδικός απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i