Επηρεάζει η πολλαπλή σκλήρυνση την ερωτική ζωή του ζευγαριού;

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει με πολλούς τρόπους το σώμα -και τη διάθεση- των ανθρώπων που πάσχουν. Και μία συζήτηση που δεν γίνεται πολύ συχνά, είναι πώς επηρεάζει την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

silence-speaks-a-thousand-words-picture-id532330316

Μόιρα Τζίτζικα, MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS, Ψυχολόγος, Ψυχοθ/τρια, Κλ. Σεξολόγος, Ειδ. Σύμβουλος ΑμεΑ, υπ. Δρ. Ψυχολογίας, Α΄Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Συζητάμε πολύ για την πολλαπλή σκλήρυνση και τα συμπτώματά της, αλλά αποφεύγουμε να συζητήσουμε το δίπολο πολλαπλή σκλήρυνση και ερωτική ζωή. Ωστόσο είναι μια συζήτηση που αξίζει να ανοίξουμε.

Πολλαπλή σκλήρυνση και ερωτική ζωή: Πώς το ένα επηρεάζει το άλλο;

Αν νοσείς από πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) ίσως έχεις άγχος γύρω από τη σεξουαλική σου ζωή. Ίσως κιόλας να έχεις δει κάτι να αλλάζει. Μελέτες σχετικά με την συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών στην ΠΣ αναφέρουν πως το 40-80% των γυναικών και 50-90% των ανδρών έχουν παραπονεθεί σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία ή έχουν εκφράσει ανησυχίες για το θέμα αυτό. Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι οι αλλαγές που επιφέρει η ΠΣ μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία σε τρία επίπεδα: το πρωτογενές, το δευτερογενές και το τριτογενές.

Πολλαπλή σκλήρυνση και ερωτική ζωή: Το πρώτο επίπεδο

Στο πρωτογενές επίπεδο ανήκουν όλες οι αλλαγές εκείνες που προκύπτουν από συμπτώματα κατευθείαν από το κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία ή τα σεξουαλικά συναισθήματα. Τέτοιες είναι στις γυναίκες η μείωση ή απώλεια της επιθυμίας, η ξηρότητα κόλπου, η δυσκολία επίτευξης ή η απουσία οργασμού, ο πόνος κατά την επαφή και στους άνδρες οι διαταραχές στύσης, η δυσκολία στην επίτευξη οργασμού, διαταραχές εκσπερμάτισης, διαταραχές στη διάθεση.

Πολλαπλή σκλήρυνση και ερωτική ζωή: Το δεύτερο και τρίτο επίπεδο

Το δευτερογενές επίπεδο αναφέρεται στις έμμεσες σωματικές επιδράσεις (όπως κόπωση, αδυναμία, πόνος, συμπτώματα από το ουροποιητικό ή το γαστρεντερικό). Και το τριτογενές επίπεδο είναι το αποτέλεσμα των ψυχοκοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων που εμπλέκονται στη νόσο και τη σεξουαλικότητα.

Τα καλά νέα

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Η σεξουαλική απόκριση ξεκινά και μεταφέρεται μέσω του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) - όμως δεν υπάρχει ένα μόνο σεξουαλικό κέντρο στο ΚΝΣ. Αυτό σημαίνει ότι πολλές διαφορετικές περιοχές στον εγκέφαλο εμπλέκονται σε διαφορετικές σεξουαλικές λειτουργίες και ότι υπάρχουν περιοχές που παρεμβάλλονται στον κύκλο «σεξουαλικής απόκρισης» οι οποίες παραμένουν άθικτες από την νόσο. Για το λόγο, αυτό αν έχεις παρατηρήσει αλλαγές σχετικά με τη σεξουαλική σου λειτουργία μετά τη διάγνωση καλό θα είναι να μιλήσεις με κάποιον ειδικό (νευρολόγο, ουρολόγο ή ειδικευμένο σεξολόγο) για να επιβεβαιώσεις αν αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην πολλαπλή σκλήρυνση ή όχι.

Διάβασε επίσης: Αλήθειες και μύθοι για την πολλαπλή σκλήρυνση – #MyInvisibleMS

Διάβασε επίσης: Το «μυστικό» για καλύτερη ζωή με πολλαπλή σκλήρυνση

Πολλαπλή σκλήρυνση και ερωτική ζωή: Μια ψυχοσωματική επίδραση

Επειδή η επίδραση της πολλαπλής σκλήρυνσης γίνεται σε τρία επίπεδα καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι το πρωτογενές και το δευτερογενές επίπεδο αναφέρονται στις σωματικές επιδράσεις (άμεσες και έμμεσες) που συνδέονται με τη νόσο. Το τριτογενές επίπεδο αναφέρεται σε όλες αυτές τις ψυχοκοινωνικές επιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν σε συνάρτηση με την νόσο. Τέτοιες είναι το άγχος επίδοσης, η αλλαγή ρόλων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές στην εικόνα σώματος, απώλεια εμπιστοσύνης καθώς και εσωτερικευμένες πεποιθήσεις και προσδοκίες σχετικά με το τι σημαίνει «σεξουαλικός άνδρας και γυναίκα». Σε όλα αυτά βέβαια επεμβαίνει και η προσωπικότητα του κάθε ατόμου σε συνάρτηση με την ηλικία του και το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτρέπει τα παραπάνω προβλήματα

Όπως γίνεται σε όλες τις νόσους η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μας βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών που συνδέονται με την έκφραση της σεξουαλικότητας μας. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως και για τα συμπτώματα αυτά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αρκεί να τα επικοινωνήσουμε στους ειδικούς για να μας κατευθύνουν σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε.

Η ηλικία παίζει ρόλο

Όσο μεγαλώνουμε πολλά πράγματα αλλάζουν. Ένα από αυτά είναι και ο κύκλος της σεξουαλικής μας απόκρισης. Αυτό είναι φυσιολογικό. Βέβαια, στην περίπτωση που κάποιος νοσεί από πολλαπλή σκλήρυνση ορισμένα ζητήματα σχετικά με την σεξουαλική λειτουργία μπορεί να εμφανιστούν πιο νωρίς. Η νόσος αυτή, συνήθως διαγιγνώσκεται σε νεαρούς ενήλικες (20-40 ετών). Αυτό όμως δεν είναι σίγουρο και δεν συμβαίνει σε όλους. Με δεδομένο το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι που νοσούν από πολλαπλή σκλήρυνση δεν εμφανίζουν συμπτώματα και παραμένουν ενεργοί για πάρα πολλά χρόνια μετά τη διάγνωσή τους καλό θα είναι αν έχεις διαγνωστεί ή ξέρεις κάποιον/α που έχει διαγνωστεί να απευθυνθείς ή να τον/την προτρέψεις να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να συζητηθούν όλα αυτά που μπορεί να δυσκολεύουν την σεξουαλική ζωή.

5 πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με ΠΣ για να απολαμβάνει μια υγιή ερωτική ζωή

Αν εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις νοσεί από ΠΣ υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις ή και να προτείνεις ώστε να επιτευχθεί η σεξουαλική υγεία και κατά συνέπεια μια καλή ερωτική ζωή.

1. Ενημερώσου γύρω από την σεξουαλικότητα και την υγιή έκφρασή της.

2. Χτίσε και διατήρησε θετική σεξουαλική αυτό-αντίληψη.

3. Να έχεις θετικές – παραγωγικές ανθρώπινες σχέσεις με σταθερότητα.

4. Αποδέξου τους όποιους περιορισμούς μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της νόσου.

5. Διατήρησε την καλή ψυχική σου υγεία και διάθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i