Έρευνα: Ποιο είναι το πιο βρώμικο σημείο στην κουζίνα μας;

Η έρευνα έγινε σε βρετανικές κουζίνες, λογικά όμως μας αφορά όλους.

young-woman-preparing-pizza-picture-id1049042926

Μια νέα μελέτη από τον ιστότοπο Currys PC World σε συνεργασία με τον ερευνητή Dr. Jonathan Hughes ανάλυσε τις κουζίνες των Βρετανών και αποκάλυψε τα σημεία με τα περισσότερα βακτήρια.

Τα τρία πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα

Το σφουγγαράκι: Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα! Το 35% από τα σφουγγαράκια κουζίνας που αναλύθηκαν ήταν αποικισμένο με στρεπτόκοκκο του τύπου Faecal Streptococci. Ο νεροχύτης: Το 100% από όλους τους νεροχύτες που αναλύθηκαν ήταν θετική για το βακτήριο P. aeruginosa και το 25% θετικοί για Faecal Streptococci. Σημειωτέον ότι στο νεροχύτη της κουζίνας βρέθηκαν περισσότερα βακτήρια απ' ότι στον νιπτήρα του μπάνιου. Το ψυγείο: Το σημείο όπου διατηρούμε το φαγητό μας βρέθηκε επίσης θετικό για μικρόβια και βακτήρια. Και ένα ακόμη στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα στα βρετανικά νοικοκυριά: Ο μέσος νεροχύτης πλένεται κάθε 25 ημέρες. Άλλα βρώμικα σημεία σύμφωνα με την έρευνα ήταν το πάτωμα της κουζίνας, η πετσέτα και το βετέξ.

Γιατί τα βακτήρια αγαπούν την κουζίνα;

Η ζέστη και η υγρασία είναι συνθήκες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους. Επίσης, στην κουζίνα διαχειριζόμαστε νωπά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά αλλά φέρνουμε επίσης τα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, το χασάπη και το μανάβη στις συσκευασίες τους.

Είναι επικίνδυνο;

Οι κουζίνας ήταν πιο καθαρές απ' ότι περίμεναν οι ειδικοί. Για την ακρίβεια, στα πλαίσια της έρευνας αναζητήθηκαν διάφορα είδη βακτηρίων και μικροβίων. Για παράδειγμα, σαλμονέλα -που είναι πολύ επικίνδυνη για δηλητηρίαση- δεν βρέθηκε πουθενά. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει, αφού ανά πάσα στιγμή μια αποικία βακτηρίων και μικροβίων μπορεί να αποβεί μολυσματική. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

  • Το σφουγγαράκι καλό είναι να απολυμαίνεται με ειδικό υγρό ή με πλύσιμο στο πλυντήριο των πιάτων αρκετές φορές την εβδομάδα.
  • Το ίδιο και το απορροφητικό πανί που χρησιμοποιείς. Και τα δύο πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες.
  • Βεβαιώσου ότι αλλάζεις την πετσέτα της κουζίνας τακτικά και ότι τη στεγνώνεις όταν είναι νωπή.

Διάβασε επίσης: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις σεντόνια, πετσέτες, να πλένεις το νεροχύτη ή τις κουρτίνες σου; Διάβασε επίσης: Πότε πρέπει πραγματικά να πετάξεις το σφουγγάρι των πιάτων;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i