Ευρυαγγείες: Υπάρχει «σωστό» timing για την αντιμετώπισή τους; Ο ειδικός απαντά

Έχεις ευρυαγγείες; Τώρα είναι η σωστή στιγμή για την αντιμετώπισή τους.

walking-on-the-beach-picture-id980754212

Από τον Διονύσιο Θεοδωρόπουλο, γενικό χειρουργό, επικεφαλής Τμήματος Γενικής Χειρουργικής Πολυϊατρείων REGEN (regen.gr).

Οι ευρυαγγείες αποτελούν ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κάθε εποχή του χρόνου, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες για να λυθεί σωστά και με ασφάλεια. Η έντονη ηλιοφάνεια, για παράδειγμα, αποτελεί αντένδειξη στη χρήση laser. Οι ευρυαγγείες είναι μικρά τριχοειδή αγγεία κόκκινου, μπλε ή μοβ χρώματος με διάμετρο μέχρι 1 χλστ. και οι πιο συνηθισμένες αιτίες δημιουργίας τους είναι η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονών, η έκθεση στον ήλιο, η χρήση τοπικών προϊόντων, τα καυτά ντους, η αποτρίχωση με καυτό κερί και τα πολύ στενά ρούχα. Παρουσιάζονται είτε ως μεμονωμένοι φλεβικοί κλάδοι είτε ως μεγάλοι φλεβικοί σχηματισμοί, γνωστοί και ως spider veins. Συνήθως αποτελούν ένα πρόβλημα μόνο αισθητικό, όμως δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από συμπτώματα, όπως πόνος, μούδιασμα, κάψιμο, αίσθημα βάρους κ.λπ. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι το laser και η σκληροθεραπεία.

Laser για ευρυαγγείες

Η εφαρμογή laser συνιστά θεραπεία επιλογής για τις πιο λεπτές και επιφανειακές ευρυαγγείες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η θερμότητα που παράγεται από το μηχάνημα προκαλεί πήξη του αίματος μέσα στο αγγείο και το καταστρέφει, με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αυτό να εξαφανίζεται και να αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό. Ο αριθμός συνεδριών καθορίζεται από το βαθμό και την έκταση του προβλήματος, καθώς και από το αν θα γίνει συνδυασμός με σκληροθεραπεία ή όχι. Συνήθως απαιτούνται 3-4 συνεδρίες με απόσταση 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους, ενώ η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Σκληροθεραπεία για ευρυαγγείες

Η σκληροθεραπεία πραγματοποιείται με έγχυση ειδικού φαρμάκου μέσα στις προβληματικές φλέβες. Το φάρμακο προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο φλεβικό τοίχωμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται θρόμβωση, η φλέβα να κλείνει και τελικά οι ευρυαγγείες να απορροφώνται και να εξαφανίζονται. Μετά την εφαρμογή ο ασθενής θα πρέπει να φοράει ειδικές ελαστικές κάλτσες για 5-10 ημέρες, αλλά κατά τα άλλα γυρνά άμεσα στο καθημερινό του πρόγραμμα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 30-45 λεπτά και απαιτούνται κατά μέσο όρο 4-8 συνεδρίες με απόσταση 2-4 εβδομάδων μεταξύ τους.

Διάβασε επίσης: Γιατί πρήζονται τα πόδια σου; Δες εδώ τα πιο συνηθισμένα «λάθη» και πώς θα τα ανακουφίσεις

Διάβασε επίσης: Ανάλαφρα πόδια χωρίς κιρσούς; Τα συστατικά που θα σε βοηθήσουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i