Γιατί ανατριχιάζεις; Γιατί μουλιάζουν τα χέρια; Τι δείχνει το φτέρνισμα και ο λόξυγγας; Όσα δείχνουν οι μηχανισμοί άμυνας του σώματος

Γιατί μουλιάζουν τα δάχτυλά σου μέσα στο νερό; Γιατί ανατριχιάζεις; Τι συμβαίνει και παθαίνεις λόξυγγα; Το σώμα σου… μιλάει!

21.08.2018

εχεις διαβασει

Φτέρνισμα

To φτέρνισμα συμβαίνει κάθε φορά που το σώμα θέλει να εμποδίσει τα μικρόβια, τα αλλεργιογόνα ή στελέχη σκόνης να εισέλθουν από τη μύτη. Με το φτέρνισμα όλα αποβάλλονται προτού κάνουν κακό στον οργανισμό. Κράτα πάντα ένα χαρτομάντηλο για να μην ρίξεις τα κακά αυτά πράγματα στο στόμα σου την ώρα που φτερνίζεσαι.

Μούλιασμα δαχτύλων

Δέκα λεπτά μέσα στο νερό είναι αρκετά για να κάνουν τα δάχτυλά σου να μουλιάσουν. Μπορεί να σου φαίνονται άσχημα, αλλά τα δάχτυλα που μουλιάζουν και ρυτιδιάζουν σε βοηθούν να πιάνεις αντικείμενα καλύτερα. Έρευνες έχουν δείξει πως οι πρόγονοί μας είχαν τέτοια μουλιασμένα δάχτυλα για να μαζεύουν την τροφή τους από ρέματα και θάλασσες.

Λόξυγγας

Οι έρευνες λένε πως δεν μεγαλώνει το έντερό σου, όπως θα σου έλεγε η μαμά σου. Ο οργανισμός σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει πως τρως πολύ γρήγορα. Τρώγοντας πάρα πολύ ή πολύ γρήγορα μπορεί να ερεθίσεις το διάφραγμα σου και να του προκαλέσεις σπασμό, με αποτέλεσμα αυτό που γνωρίζουμε ως λόξυγγας.

Χασμουρητό

Ο παλιός μύθος που ήθελε το χασμουρητό να είναι ο τρόπος του σώματος να στείλει έξτρα οξυγόνο στον εγκέφαλο, δεν ισχύει. Νέες έρευνες υποστηρίζουν πως το χασμουρητό είναι ο τρόπος που έχει ο εγκέφαλος να δροσιστεί, όταν έχει δουλέψει υπερβολικά. Οι αλλαγές της θερμοκρασίας στο περιβάλλον μπορεί να σε κάνουν να χασμουρηθείς, ακόμα κι αν δεν νυστάζεις.

Aνατριχίλα

Αν έχεις γάτα, θα παρατηρήσεις πως το δέρμα ανατριχιάζει όταν βρίσκεται σε κάποιο καυγά. Αυτό συμβαίνει λόγω του πιλομηχανικού αντανακλαστικού που κτυπούν για να κάνουν το ζώο πολύ μεγαλύτερο και να φαίνεται πιο τρομερό. Στον άνθρωπο, αυτό το αντανακλαστικό δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα επειδή δεν έχουμε αρκετά μαλλιά, αλλά το εξελικτικό ένστικτο συνεχίζει. Η ανατριχίλα αποτρέπει και την απώλεια θερμότητας από το σώμα στο πολύ κρύο.

Δίνεις μπουνιές στον ύπνο σου;

Και δεν βλέπεις κάποιο όνειρο; Ήξερες ότι αυτός είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να σε σώσει από το θάνατο; Όταν κοιμόμαστε, ο παλμός επιβραδύνεται, η αναπνοή πέφτει και οι μύες χαλαρώνουν. Ο εγκέφαλός σου ερμηνεύει αυτά τα σήματα ως πορεία θανάτου και αν είναι υπερβολικά χαμηλά, προσπαθεί να σε φέρει πίσω στη ζωή με ένα λάκτισμα.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Μπαμπά, εξετάσεις έκανες; Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες

Συγκεντρώσαμε τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άντρες (γιατί αν δεν τους τραβήξουμε στο γιατρό, δεν θα πάνε ποτέ).

δέρμα ψωρίαση φαγούρα έκζεμα
Τι είναι η ψωρίαση; Τα συμπτώματα και η θεραπεία για την ψωρίαση

Τι είναι και γιατί παρουσιάζεται σε κάποιους ανθρώπους η ψωρίαση; Ποια είναι τα συμπτώματα και τι υπάρχει αυτή τη στιγμή ως θεραπεία;

τουαλέτα κυστίτιδα ουρολοίμωξη δυσκοιλιότητα
Τι είναι η κυστίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Δώσε οριστική λύση στο πρόβλημά σου, ακολουθώντας τις συμβουλές του ειδικού και ξέχνα για πάντα την κυστίτιδα!

Μπαίνεις στην εμμηνόπαυση; Αυτές είναι οι 20 ενδείξεις!

Αυτές είναι οι ενδείξεις από τις οποίες θα καταλάβεις ότι πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση!

Τι «λένε» τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;

Όση ντροπή και αν νιώθουμε, συμβαίνουν σε όλους μας. Αν όμως τα αντιμετωπίζεις συχνά, ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου στείλει μηνύματα.

πόδια κιρσοί ευρυαγγείες
Όλα τα νεότερα για τις θεραπείες για κιρσούς και ευρυαγγείες

Μπορείς να έχεις σε κάθε ηλικία όμορφα και υγιή πόδια; Φυσικά! Ενημερώσου για τα νεότερα για τις θεραπείες για κιρσούς και ευρυαγγείες.

#shapegreece