Η λεύκη στο δέρμα θεραπεύεται! Μάθε τα νέα δεδομένα

Η λεύκη στο δέρμα είναι ένα αυτοάνοσο, που πλέον αντιμετωπίζεται.

Λεύκη

Διάσημοι με λεύκη στο δέρμα, όπως το μοντέλο Γουίνι Χάρλοου, κατάφεραν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με αυτή την αυτοάνοση ασθένεια. Αλλά και να αποδείξουν πως κάποιος με λεύκη μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πολλοί προτιμούν να την θεραπεύσουν και να την “σβήσουν” από το δέρμα τους με τις μεθόδους που τους προσφέρει η σύγχρονη δερματολογία.

Γιατί παρουσιάζεται η λεύκη στο δέρμα;

Ο λόγος που εκδηλώνεται η λεύκη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Το πιθανότερο είναι πως οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στα μελανοκύτταρα και έτσι το δέρμα αποχρωματίζεται. Η λεύκη επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες. Ανάμεσά τους το έντονο στρες και συχνά συνυπάρχει με άλλα νοσήματα όπως είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (νόσος Χασιμότο). Επίσης, οποιοδήποτε τραύμα ή βλάβη στο δέρμα, ακόμη και μικρές εκδορές, μπορεί να οδηγήσουν σε τοπική εμφάνιση της λεύκης. Η νόσος εμφανίζεται σε όλα τα δέρματα οποιασδήποτε εθνικότητας, αλλά είναι περισσότερο αισθητή στα σκουρόχρωμα λόγω της χρωματικής αντίθεσης με τα λευκά σημάδια.

Υπάρχει θεραπεία για την λεύκη στο δέρμα;

Υπάρχει θεραπεία και όσοι την ακολουθήσουν έγκαιρα και σωστά, θα δουν ορατά αποτελέσματα. Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος άλλαξε κυριολεκτικά τα ιατρικά δεδομένα στην αντιμετώπιση της λεύκης. Πρόκειται για την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Δρα ενεργοποιώντας τη σύνθεση της μελανίνης στα σημάδια της λεύκης και επαναφέρει στο δέρμα το χρώμα του. Είναι μία ασφαλής μέθοδος, χωρίς παρενέργειες και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε μικρά παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται εμφανή, συνήθως 3 με 4 μήνες μετά την έναρξη της φωτοθεραπείας.

Η θεραπεία της λεύκης είναι ίδια σε όλους;

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ή σε λίγα σημεία του σώματος ή σε ολόκληρο το σώμα. Ανάλογα με την μορφή και την έκταση της λεύκης στο σώμα του ασθενή και με βάση το ιατρικό ιστορικό του, επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος σε συνδυασμό με την φωτοθεραπεία. Αν η λεύκη εντοπίζεται σε ορισμένα σημεία του δέρματος, τότε γίνεται εστιασμένη φωτοθεραπεία με ειδικές συσκευές στο ιατρείο ή στο σπίτι υπό την παρακολούθηση του εξειδικευμένου δερματολόγου στη φωτοθεραπεία της λεύκης. Αν η λεύκη είναι εκτεταμένη σε όλο το σώμα, τότε η φωτοθεραπεία γίνεται εντός καμπίνας μόνο στο ιατρείο.

Από τον: Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, δερματολόγος, εξειδικευμένος στα LASER και επιστημονικός διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics. 

(tzermias.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i