Η ζωή μετά τον κορονοϊό: Πώς θα είναι, τι θα αλλάξει; Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά

Κι αν σιγά σιγά αρχίζουμε να συζητάμε για την επιστροφή στην «κανονικότητα», η ζωή μετά τον κορονοϊό πιθανότατα δεν θα είναι ίδια με εκείνη που ξέρουμε.

receptionist-woman-is-protected-from-coronavirus-picture-id1208190067

Κανόνες υγιεινής, χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση… Οι νέοι αυτοί «όροι» θα είναι πολύ σημαντικοί για τη ζωή μετά τον κορονοϊό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, προετοιμάζοντάς μας για την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, τονίζει τους κανόνες και τα κριτήρια.

Ζωή μετά τον κορονοϊό: Στόχος τα καθαρά χέρια!

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι βασική για να κρατήσουμε μακριά μας τον κορονοϊό. Και όχι μόνο να πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι συχνά, αλλά να αυτοματικοποιήσουμε και άλλες κινήσεις ζωτικής σημασίας. Ακόμα και η χρήση μάσκας, είπε ο καθηγητής, για την οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή μία αρχική σύσταση και συζητούμε τις προδιαγραφές με τις οποίες θα την εισηγηθούμε. «Αλλά αυτή τη στιγμή θα τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα επιπρόσθετο μέτρο προστασίας. Για να καλύψουμε το ενδεχόμενο μεταφοράς του ιού από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός σε έναν άλλο, σε έναν κλειστό χώρο. Να μη δώσουμε καμία ευκαιρία σε αυτό τον ιό, όσο το δυνατόν λιγότερες ευκαιρίες σε αυτό τον ιό να μεταδοθεί. Αλλά και εκεί, η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή.

Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μίας μάσκας, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας του μέτρου της κοινωνικής απόστασης, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, δεν βοηθά. Θεωρώ ότι πιθανώς όλοι να πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, ένα αντισηπτικό υγρό και να πλένουμε τα χέρια μας. Είναι αδύνατον να διανοηθώ, και το λέει και το ευρωπαϊκό CDC, να χρησιμοποιεί κανείς μάσκα χωρίς να έχει βάλει πρώτα αντισηπτικό στα χέρια του. Ή να την βγάζει χωρίς να έχει βάλει πρώτα αντισηπτικό στα χέρια του, να έχει πλύνει καθαρά τα χέρια του». Κι όπως τονίζει ο καθηγητής: Η αποφυγή του αγγίγματος του προσώπου είναι κύριο μήνυμα. Και αυτό μπορεί το οποίο μπορεί πάρα πολύ εύκολα να αλλάξει όταν χρησιμοποιεί κανείς μία υφασμάτινη μάσκα με λάθος τρόπο. Άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή.

Θα χρειαστούμε «διαβατήριο αντισωμάτων» για την επιστροφή στη ζωή μετά τον κορονοϊό;

Είναι αξιόπιστα τα τεστ για τον κορονοϊό; Θα έχει αντισώματα όποιος έχει περάσει τη νόσο; Θα μπορούμε να επιστρέψουμε χωρίς φόβο στη δουλειά μας, να ταξιδέψουμε; «Αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, είναι ότι από τα δεδομένα από άλλους κορονοϊούς, θεωρούμε ότι θα υπάρξει ανοσία σε αυτούς τους ανθρώπους για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τώρα, το αν επιβεβαιωθεί αυτό θα το δούμε στις μελέτες που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες» σχολιάζει ο καθηγητής Τσιόδρας.

«Νομίζω ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί τις επιφυλάξεις του, γιατί θέλει να μιλάει πάντα εκ του ασφαλούς και έτσι έχει κινηθεί μέχρι τώρα σε αυτή την επιδημία και σε άλλα θέματα και νομίζω είναι σωστό να μιλάμε εκ του ασφαλούς και να μην προτρέχουμε σε προβλέψεις για το τι σημαίνει ή όχι η παρουσία αντισωμάτων. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή επιστημονικά δεδομένα ότι αυτοί που έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει. Κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να έχουν θετική παρουσία του ιού με τις μοριακές εργαστηριακές τεχνικές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όχι πολλοί. Είναι λίγοι άνθρωποι οι οποίοι διατηρούν θετική την ανίχνευση του ιού για ένα μήνα».

Όσο για τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην εργασία ή ακόμη και τα ταξίδια, αξίζει να πάρουμε σοβαρά υπόψη τα λόγια του Σωτήρη Τσιόδρα. «Ακούτε ότι θα υπάρξει κάποιο «διαβατήριο» που θα σου δίνει την ελευθερία να πηγαίνεις από κάποιο χώρο σε κάποιον άλλο. Το διαβατήριο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Είναι η απομόνωση όταν έχω τα συμπτώματα. Είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών σε κάθε μας μικρή δραστηριότητα. Όταν τα τηρείς αυτά, και το είδαμε πιστέψτε με φέτος, εγώ πιστεύω ότι μέρος της μείωσης της γρίπης στην πατρίδα μας, ήταν γιατί τηρήσαμε και τα μέτρα για τον κορονοϊό. Θα δείτε ότι θα επιδράσει ευεργετικά και σε άλλες ιώσεις που μας ταλαιπωρούν, όλη αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία μας. Άρα αυτό θα είναι το διαβατήριό μας για το μέλλον».

Το άνοιγμα των σχολείων

«Είναι σαφές σε εμένα ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά και στη μετάδοση της νόσου δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος από διεθνείς μελέτες», τόνισε μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείο ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Τα κριτήρια του αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, εξαρτώνται πάρα πολύ και από το τι επηρεάζεται και τι ακολουθεί αυτό το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες που υπάρχουν από πίσω, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων με τον τρόπο που γινόταν ως τώρα. Ώστε να αποφευχθεί η πιθανή έκθεση ευπαθών ομάδων, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από τον οικογενειακό περίγυρο σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Πιστεύουμε ότι έγινε και με μαζικό τρόπο και σε αυτή την πρώτη φάση της επιδημίας. Άρα είναι πολλοί οι παράγοντες». Τόνισε όμως και πάλι τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων υγιεινής. «Νομίζω ότι έχουν γίνει και έχουν αρχίσει να γίνονται συνείδηση και των μικρών παιδιών τα μέτρα υγιεινής σε όλη αυτή την πρώτη φάση. Ήταν ένα από τα κύρια οφέλη που πήραμε σαν κοινωνία, που πήραμε σαν οικογένεια, που πήραμε στην καθημερινότητά μας, η χρήση των μέτρων υγιεινής. Και δεν πρέπει να ατονήσει αυτό το μέτρο, είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι όλο αυτό το πλαίσιο της επανόδου μας στη μερική κανονικότητα, θα γίνει με αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Διάβασε επίσης: Πότε και πώς να χρησιμοποιούμε προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό – Βίντεο με οδηγίες

Διάβασε επίσης: Μας προστατεύουν από τον κορονοϊό ή όχι τα γάντια μιας χρήσης: Ο χειρουργός απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i