Μας προστατεύουν από τον κορονοϊό ή όχι τα γάντια μιας χρήσης: Ο χειρουργός απαντά

Τα γάντια μιας χρήσης, μπήκαν στην καθημερινότητά μας. Μας προστατεύουν όμως από τον κορονοϊό;

γάντια μιας χρήσης μάσκα απολυμαντικό χεριών κορονοϊός Nature

Μπορεί κι εσύ να τα φοράς αλλά σίγουρα το έχεις δει γύρω σου: Από την ταμία του σούπερ μάρκετ μέχρι τους ανθρώπους που κυκλοφορούν έξω, πολλοί φορούν γάντια μιας χρήσης. Μας προστατεύουν όμως πράγματι από τον κορονοϊό; Μια απάντηση σε αυτό επιχειρεί να δώσει ο Γιάννης Π. Φύσσας MD, PhD, χειρουργός μαστού. (Και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία απ' όσα μας λέει: Ποιο είναι το «savoir vivre» των γιατρών μέσα στο χειρουργείο;) Τι λέει λοιπόν, με δικά του λόγια, ο χειρουργός που έχει εξοικειωθεί με τα γάντια, όπως όλοι οι γιατροί, εδώ και χρόνια και όχι όπως εμείς που τα «ανακαλύψαμε» τις τελευταίες εβδομάδες;

Μας προστατεύουν ή όχι τα γάντια μιας χρήσης: Ο χειρουργός απαντά

«Βλέπεις κάποιον υπάλληλο, π.χ. στο σούπερ μάρκετ. με γάντια. Σε προστατεύει ή μήπως σε βλάπτει; Πρόκειται για ένα από τα πιο παρεξηγημένα θέματα της καθημερινότητας στη σημερινή φάση της ζωής μας. Η σωστή απάντηση είναι ότι σε βλάπτει, άθελά του, προστατεύοντας μόνο τον εαυτό του.

Και να η εξήγηση:

Τα γάντια μιας χρήσεως εφευρέθηκαν με μια προϋπόθεση. Ότι χρησιμοποιούνται μόνο για μία συγκεκριμένη συναλλαγή και μετά αντικαθίστανται.

Όταν ένας άνθρωπος που φοράει γάντια, πιάσει 10 διαφορετικά αντικείμενα με τα ίδια γάντια, τότε απλώς μεταφέρει τα μικρόβια του πρώτου στο δεύτερο κ.ο.κ. έως ότου φτάσει να μεταφέρει στο τελευταίο αντικείμενο τα μικρόβια των προηγούμενων.

Ο μόνος που παραμένει καθαρός από μικρόβια είναι αυτός που φοράει τα γάντια, καθώς επίσης και το πρώτο αντικείμενο που έπιασε με τα καθαρά, πρωτοφορεμένα γάντια του.

Και αυτό μόνο εάν προηγουμένως είχε πλύνει καλά τα χέρια του. Διαφορετικά, αν τα χέρια του δεν ήταν καλά πλυμένα και είχαν πάνω τους τον ιό, τότε ο ιός θα πέρασε στα γάντια καθώς τα φόραγε και μετά σε όλα, και στα δέκα, αντικείμενα που έπιασε με τα ίδια γάντια .

Άρα όταν βλέπετε κάποιον να φοράει γάντια (π.χ. υπάλληλο κούριερ, σούπερ μάρκετ κλπ) να θεωρείτε ότι τα γάντια όχι απλώς δεν είναι καθαρά αλλά εντελώς το αντίθετο, είναι υπερ-μολυσμένα. Ο υπάλληλος καλά κάνει και προστατεύεται, γιατί θα ανταλλάξει ιούς με 100 άτομα την ημέρα. Αλλά εσάς να ξέρετε ότι όχι μόνο δεν σας προστατεύει αλλά αντίθετα κουβαλάει στα γάντια του, τους ιούς όλων μαζί των προηγουμένων πελατών του!

Τα χέρια που πλένονται και απολυμαίνονται σωστά, είναι πιο καθαρά από κάθε γάντι που έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από μία συναλλαγή.

Συνεπώς, για την προστασία από τον κορονοϊό:

Αν συναλλάσσεστε με άνθρωπο που φοράει γάντια, να θεωρείτε μολυσμένο ό,τι παίρνετε από τα χέρια του.

Και

ή φορέστε κι εσείς γάντια πριν παραλάβετε

ή παραλάβετε και αμέσως μετά απολυμάνετε τα χέρια σας.

Κανονικά αν εσείς δεν φοράτε γάντια, ο κανόνας ευγενείας υπαγορεύει να βγάλει τα γάντια του, να απολυμάνει τα χέρια του και να σας δώσει αυτό που θέλετε.

Εννοείται ότι πρέπει να θεωρείτε μολυσμένα και τα χέρια οποιουδήποτε σας δίνει κάτι στο χέρι γιατί δεν ξέρετε πότε και αν τα έπλυνε. Επίσης μολυσμένο πρέπει να θεωρείτε και ότι σας δίνει στο χέρι γιατί δεν ξέρετε πόσοι το έχουν πιάσει πριν.

Για σκεφτείτε: Αφού δεν επιτρέπονται οι χειραψίες. Όταν κάποιος σάς δίνει κάτι στο χέρι, δεν είναι ακριβώς το ίδιο σαν να σάς δίνει το χέρι;

Στο χειρουργείο θεωρείται αγένεια να δίνεις οτιδήποτε στο χέρι κάποιου άλλου φορώντας γάντια, εκτός αν φοράει κι ο άλλος.

Θυμηθείτε λοιπόν: Το χέρι δίνει σε χέρι, το γάντι δίνει σε γάντι.

Δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς οδηγίες για τον κόσμο. Οι διανομείς που φορούν γάντια εκτελούν διαταγές των προϊσταμένων τους χωρίς κι αυτοί να ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει να γίνεται σωστά.

Το σωστό είναι το εξής: Ο διανομέας/υπάλληλος /ταμίας ή απολυμαίνει τα χέρια πριν και μετά από κάθε πελάτη, ή φοράει γάντια για κάθε πελάτη ή και τα δύο γιατί δεν είναι εύκολο το σωστό φόρεμα των γαντιών χωρίς να τα μολύνεις.

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τα γάντια μιας χρήσης

Για να φορέσετε καθαρά γάντια:

  • Πρώτα απολυμάνετε καλά τα χέρια και μετά φορέστε τα γάντια.

Για να βγάλετε τα βρώμικα γάντια:

  • Με το δεξιό αντίχειρα και δείκτη τσιμπήστε το αριστερό γάντι στο ύψος του καρπού, αλλά όχι εντελώς στην άκρη του, για να μην ακουμπήσετε το δέρμα σας με το βρώμικο γάντι και τραβήξτε το να βγει. Ύστερα βγάλτε και το δεξί γάντι πιάνοντάς το με το αριστερό σας χέρι από την άκρη του στον καρπό.

Το συμπέρασμα: Για να μη χάνεται χρόνος στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, μαγαζιά, βενζινάδικα κλπ φοράτε κι εσείς γάντια μιας χρήσης για την προστασία σας από τον κορονοϊό».

Διάβασε επίσης: Μάσκα ή υφασμάτινο κάλυμμα για προστασία από τον κορονοϊό: Τι πρέπει να προσέχουμε

Διάβασε επίσης: Fake news: Πώς θα ξεχωρίσoυμε τις αλήθειες από την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό – και όχι μόνο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i