Fake news: Πώς θα ξεχωρίσoυμε τις αλήθειες από την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό - και όχι μόνο

Η παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό είναι τεράστια αυτή την περίοδο και θέλει προσοχή.

pink-megaphone-and-fake-news-text-over-blue-background-picture-id1196145559 MicroStockHub

Έχεις σίγουρα διαβάσει πολλά fake news το τελευταίο διάστημα, είτε το έχεις αναγνωρίσει είτε όχι. (Γιατί μερικές φορές είναι τόσο καλά «πλασαρισμένα» που μπορεί να μπερδέψουν τον καθένα.) Είναι  όμως σημαντικό να εκπαιδευτούμε όλοι ώστε να ξεχωρίζουμε τις αλήθειες, ειδικά τώρα που εξαιτίας της πανδημίας είναι εύφορο το έδαφος για παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό, τις θεραπείες και τα μέτρα προστασίας. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βγάλει έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να αντισταθούμε στην παραπληροφόρηση.

Τι είναι τα fake news

Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) και η παραπληροφόρηση – πληροφορίες χαλκευμένες εσκεμμένα με σκοπό την παραπλάνηση ανθρώπων – έχουν εξελιχθεί σε ένα όλο και πιο ορατό παγκόσμιο φαινόμενο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εργαλεία εξατομίκευσης που προσφέρουν έχουν καταστήσει ευκολότερη τη διάδοση ψευδών ιστοριών. Συχνά χρησιμοποιούν το συναίσθημα για να τραβήξουν την προσοχή και να προσελκύσουν επισκέπτες, για οικονομικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Ακόμη και νέοι άνθρωποι, εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις χαλκευμένες ειδήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι, οι έξι στις δέκα ειδήσεις που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν καν αναγνωσθεί προηγουμένως από τον χρήστη που τις κοινοποίησε. Το 85 % περίπου των Ευρωπαίων θεωρούν τις «ψευδείς ειδήσεις» πρόβλημα στη χώρα τους, ενώ το 83 % θεωρούν ότι αποτελεί πρόβλημα για τη δημοκρατία εν γένει. Αυτή η πυξίδα θα σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στους ωκεανούς της πληροφόρησης και να μη χαθείτε μέσα σε κύματα ψευδών και στην παραπληροφόρηση.

Το περιεχόμενο

Είναι ακριβή τα στοιχεία και οι αριθμοί; Είναι μεροληπτικό το άρθρο; Ένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης κρατάει τις μονόπλευρες απόψεις εκεί που ανήκουν – σε ενυπόγραφα άρθρα γνώμης, όχι σε ειδησεογραφικά άρθρα.

Το μέσο

Το γνωρίζεις; Έχεις ξαναμπεί σε αυτό το σάιτ; Μήπως η διεύθυνση URL είναι παράξενη; Μπες στην ενότητα «Σχετικά με εμάς» (About). Ποιος βρίσκεται πίσω του;

Τον συντάκτη

Είναι υπαρκτό πρόσωπο; Ένας έγκυρος δημοσιογράφος έχει «ψηφιακά ίχνη». Αν το όνομα του συντάκτη είναι πλαστό (ή αν δεν αναφέρεται όνομα) κατά πάσα πιθανότατα και τα υπόλοιπα στο άρθρο είναι επίσης ψευδή.

Τις πηγές

Χρησιμοποιεί ο συντάκτης αξιόπιστες πηγές (για παράδειγμα γνωστά και έγκυρα μέσα ενημέρωσης, Πανεπιστήμια, γνωστούς γιατρούς και καθηγητές στην περίπτωση που μιλάμε για παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό). Οι εμπειρογνώμονες που μνημονεύονται στο κείμενο είναι πραγματικοί ειδικοί; Εάν χρησιμοποιούνται ανώνυμες πηγές ή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου πηγές, η είδηση μπορεί να είναι ψευδής.

Τις εικόνες

Οι εικόνες επιδρούν με μεγάλη δύναμη και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν παραπλανητικά. Μια αναζήτηση εικόνας μπορεί να δείξει εάν η εικόνα έχει χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικό πλαίσιο. Η εφαρμογή InVID μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσεις παραπλανητική χρήση βίντεο ή εικόνων.

Σκέψου πριν κοινοποιήσεις

Το άρθρο αυτό θα μπορούσε να είναι διαστρέβλωση ή παλαιών γεγονότων – ή θα μπορούσε να είναι σάτιρα. Ο τίτλος θα μπορούσε να αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρών συναισθημάτων. Εάν ένα γεγονός είναι πραγματικό, τα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης θα το καλύψουν.

Αμφισβήτησε τις δικές σου προκαταλήψεις

Μερικές φορές μια ιστορία παραείναι καλή ή διασκεδαστική για να είναι αληθινή. Πάρε μια βαθιά ανάσα, σύγκρινέ τη με αξιόπιστες πηγές και κράτησε την ψυχραιμία σου.

Συνεργάσου με τους μυθοκτόνους

Ενημερώσου για τα τελευταία τεχνάσματα και αφηγήματα που χρησιμοποιούν όσοι διασπείρουν την παραπληροφόρηση. Ανάφερε τις ψευδείς ειδήσεις και ενημέρωσε τους φίλους σου.

Διάβασε επίσης: Καλή υγεία και δυνατό ανοσοποιητικό: Αυτό είναι το κίνητρο που θέλουμε για να κάνουμε υγιεινή διατροφή αυτές τις ημέρες

Διάβασε επίσης: Τα 10 trends για καλή αναπαραγωγική υγεία – έτσι θα τη διαφυλάξεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i