Ιλαρά 2019 Update: Μάθε πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Ιλαρά 2019: Νέα έρευνα βρήκε πως η νόσος επηρεάζει με χειρότερο τρόπο απ' όσο νομίζαμε το ανοσοποιητικό.

ιλαρά 2019 wildpixel

Νεότερα και σημαντικά δεδομένα για την ιλαρά 2019: Το 2000, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα υγείας Centers for Disease Control and Prevention, η ιλαρά θεωρήθηκε «εξαφανισμένη» νόσος. Τα τελευταία πέντε χρόνια όμως υπάρχει αυξημένη ανησυχία, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι πως τα κρούσματα αυξάνονται καθώς μειώνονται οι εμβολιασμοί.

Ιλαρά 2019: Δύο σημαντικές μελέτες

Ότι η ιλαρά είναι μια νόσος με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, το γνωρίζαμε. Δύο νέες μελέτες όμως που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες βρήκαν πως η ιλαρά μπορεί να έχει σοβαρές, μακροχρόνιες επιπλοκές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ουσιαστικά, προκαλεί «ανοσοποιητική αμνησία», καταστρέφοντας αντισώματα που μας βοηθούσαν να προστατευτούμε από άλλες ασθένειες στις οποίες είχαμε ανοσία.

Για τη μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science (μπορείς να τη βρεις εδώ στα αγγλικά), ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εξέτασαν δείγμα αίματος από παιδιά: Πριν και μετά τη νόσησή τους με ιλαρά και από μια δεύτερη ομάδα παιδιών πριν και μετά τον εμβολιασμό τους. Εκείνα που είχαν κολλήσει ιλαρά είχαν χάσει το 11-73% των προστατευτικών αντισωμάτων. Αντίθετα, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που είχαν εμβολιαστεί δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως η ιλαρά μπορεί να ανατρέψει την προστασία που έχει κάποιος απέναντι σε διάφορα νοσήματα -από γρίπη έως πνευμονία- ακόμη κι αν έχει εμβολιαστεί γι' αυτά. Σε επίπεδο γενικής ανοσίας τους πληθυσμού, αυτό θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση. Θα σήμαινε ότι μετά από μια επιδημία ιλαράς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν επιδημίες άλλων μεταδοτικών νοσημάτων. «Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η ιλαρά είναι πολύ πιο καθοριστική για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των παιδιών απ' όσο θεωρούσαμε», σχολίασε ο Michael Mina, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.

Ιλαρά 2019: Δύο μελέτες που καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Immunology (μπορείς να τη βρεις εδώ στα αγγλικά) και διενεργήθηκε από ερευνητές στην Ευρώπη, κατέληξε σε σχεδόν το ίδιο συμπέρασμα: «Είδαμε για πρώτη φορά πως η ιλαρά κάνει επανεκκίνηση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού. Και το φέρνει σε μια ανώριμη κατάσταση, βρεφικού επιπέδου, με περιορισμένη ικανότητα αντίδρασης σε νέους μολυσματικούς παράγοντες», αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα καλά νέα

Υπάρχουν κι αυτά. Το ανοσοποιητικό των ανθρώπων που νόσησαν από ιλαρά, τελικά μπορεί να ξαναδημιουργηθεί. Χρειάζεται όμως ο οργανισμός να εκτεθεί ξανά σε διάφορες ασθένειες. Για παράδειγμα, εάν είχες αναπτύξει ανοσία σε ένα στέλεχος της γρίπης επειδή είχες ασθενήσει κάποτε, είναι πιθανό να κολλήσεις ξανά και μετά να αποκτήσεις από την αρχή ανοσία.

Τι κρατάμε από τις μελέτες αυτές;

Είναι σημαντικό να αναθεωρηθούν οι κοινωνικές πολιτικές για τον εμβολιασμό. Επίσης,

χρειάζεται να επαναξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στα εμβόλια, ειδικά για την ιλαρά, καθώς η νόσηση από αυτήν μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Διάβασε επίσης: Ιλαρά στους ενήλικες: Αν έχεις γεννηθεί μετά το 1970 ρώτησε το γιατρό σου για το εμβόλιο

Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της ιλαράς, η μετάδοση και το εμβόλιο της ιλαράς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i